Güncel
İstanbul Valisi: Tatil verirken zorlanıyorum
Kar tatili nedeniyle çocukların baştacı olan İstanbul Valisi Vasip Şahin aslında tatile taraftar değil. Geçen yıl valilik yaptığı Malatya'da kayısı kuraklıktan zarar gördüğü için kar yağışını bereket gören Şahin "Tatil kararı verirken çok zorlanıyorum" dedi.
Vali Vasip Åžahin, Ä°stanbul’a atandığı günden itibaren medyada fazla boy göstermedi. Ä°lk kez röportaj veren Vali Åžahin, medyadan uzak durmasını ‘medyatik olmaktan kaçınma ile kamuoyunu yeterince bilgilendirme’ arasındaki ince çizgi ile açıklıyor. Medyatik olmadığı için Ä°stanbul’da rahat gezdiÄŸini anlatan Vali Åžahin, yıllık izinlerini Ä°stanbul’da geçiren, üniversiteyi burada okuyan ve ailesi 35 yıldır Ä°stanbul’da yaÅŸayan sıkı bir Ä°stanbullu. Åžahin ‘altındakilere de üstündekilere de hizmet etmekten mutluyum' dediÄŸi kendi Ä°stanbul’unun kapılarını Yeni Åžafak’a araladı.
Ä°stanbul uzun yıllar sonra bu yoÄŸunlukta kar gördü. Mücadele baÅŸarılı mı sizce?
Önce ÅŸuradan baÅŸlamak lazım; kar yaÄŸmazsa ne olur? Geçen sene ülke genelinde yaÅŸadığımız sıkıntılar olur. Bütün hepimiz ülke genelinde tedirgin olduk. Kayısının zarar gördüÄŸü Malatya’dan gelmiÅŸ biri olarak söylüyorum yaÄŸmur kar bizim için rahmettir. Kış, kışlığını yapmalı. DiÄŸer yandan Ä°stanbul’da rahat ve konforlu bir ÅŸekilde yaÅŸanmasını saÄŸlaması saÄŸlamak görevimiz.
SaÄŸlayabildiniz mi?
Kurumlarımız baÅŸarıyla görev yaptı. Takdir edersiniz ki çok kolay bir ÅŸey deÄŸil. Ulaşım konusunda en geliÅŸmiÅŸ zengin ülkelerde de sıkıntı yaÅŸanıyor. Ancak sürücülerimizin de vatandaÅŸlarımızın da duyarlı davranması lazım.
Tatil taraftarı olmadığınız doğru mu?
Tatil iÅŸin güler yüzlü tarafı ama tatil bizim çok arzuladığımız bir ÅŸey deÄŸil. Tatil kararı verirken oldukça zorlanıyorum. Bir denge kurmanız lazım. Hem eÄŸitimden geri kalınmaması lazım hem de çocukların okula güvenli bir ÅŸekilde intikal etmesi lazım.
DolmuÅŸlar Özgecan Aslan nedeniyle gündemde. Yeni önlemler olacak mı?
BüyükÅŸehir Belediyesi kendi koordinasyonunu yapıyor, kendi kurallarının uygulanıp uygulanmadığını denetliyor. Biz de sürekli denetliyoruz. BaÅŸbakanımızın "Özgecan bir milattır" demesi, bizi de baÄŸlıyor. O uygulamaların yanında biz burada denetim, eÄŸitim noktasında üzerimize düÅŸeni yapacağız. Tedbirleri dolmuÅŸların meslek örgütleriyle bir araya gelip konuÅŸarak belirleyeceÄŸiz. Emniyetle ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Yeni kararlar alacağız.
YILLIK Ä°ZÄ°NLERÄ°MÄ° Ä°STANBUL’DA KULLANIRDIM
Ä°stanbul ValiliÄŸi hayaliniz miydi?
Ä°stanbul herkesin rüyasını süsleyen bir ÅŸehir. MüjdelenmiÅŸ bir ÅŸehirde görev yapmak ÅŸereftir, onurdur. Onun ötesinde bizim meslekte geleneklerimiz açısından Ä°stanbul’a vali olayım diye çabalamak doÄŸru da deÄŸildir. Takdir edilir ve gelir vazifenizi yaparsınız.
Şehirle aranız nasıl?
Üniversiteyi Beyazıt’ta okudum. Ailem 35 yıldır burada yaşıyor. Kullandığım yıllık izinlerin tamamına yakını burada geçmiÅŸtir. Onun ötesinde bu mesleÄŸin bana cazip gelen yönü, insana dokunan tarafıydı. Ä°nsanlara, Ä°stanbul gibi bir ÅŸehre hizmet etme imkanı sunmasıydı. Ayrıca Ä°stanbul’da yerin üstü de altı da çok zengin. Her ikisine de hizmet edebilmenin mutluluÄŸunu yaşıyorum.
Özellikle sevdiÄŸiniz bir semt, muhit var mı?
Benim için Suriçi’nin ve Üsküdar’ın ayrı bir anlamı var. Bu göreve geldikten sonra fırsat bulamadım ama öÄŸrenciliÄŸim sırasında en çok dinlendiÄŸim ve mutlu olduÄŸum, huzur bulduÄŸum ÅŸey, Gülhane Parkı’nda banklarda oturup boÄŸazı izlemekti. Evimiz Anadolu yakasında olduÄŸu için Sirkeci-Harem arabalı vapurunu kullanıyordum. Özellikle akÅŸam eve dönerken, Ä°stanbul’un siluetini izlemek özeldi.
Ä°LK TALÄ°MATIM SALONLARIN HALKA AÇILMASI OLDU
Göreve gelince ilk iÅŸiniz ne oldu?
Ä°lk verdiÄŸim talimatlardan bir tanesi ÅŸuydu: Mahalle arasında, semtlerde ne kadar tesisimiz, spor ya da sosyal alanımız varsa bunları mahallenin gençlerine açalım dedim. O mahalledeki insanların, o okulun insanlarının istifade ettiÄŸi ama okul kapandıktan sonra kilitlenen spor tesislerini dışarıdan seyrettirmeye hakkımız yok diye düÅŸünüyorum. Okuldan arta kalan zamanlarda o sokaktaki gençlerin onlardan istifade etmesini saÄŸlayacağız. Åžu an uygulama baÅŸladı. Binalar zarar görebilir deniyor. Görsün. Bunları onaracak güçteyiz, yeter ki insanlarımız istifade etsin.
Bir gün bu ÅŸehri yönetirsem yapacağım dediÄŸiniz bir projeniz var mı?
Var. GeldiÄŸim ilk gün baÅŸladığım bir proje var. Hazırlık çalışmalarını sürdürüyorum. Bir sosyoloji profesörü hocamızın baÅŸkanlığında ekip oluÅŸturdum. Tüm ilçe kaymakamları ve ilçe belediye baÅŸkanlarının da dahil olduÄŸu, STK’ların da dahil olduÄŸu bir proje. Bağımlılık üzerine çalışıyoruz ama daha geniÅŸ kapsamlı bakıyoruz. Bağımlılıkla mücadelenin sadece bağımlı genci tedavi etmekle olmayacağını düÅŸünüyoruz. Sadece uyuÅŸturucu bağımlılığı deÄŸil. Tüm bağımlılıklardan gençleri uzak tutmamız lazım. Bağımlılıkla mücadele insanların yaÅŸadığı çevreyi, mahalleyi ve tabi ki aileyi iyileÅŸtirmekle olur. Uzun ince bir yol ama bu yola girmek lazımdı. Yeniden aileyi, mahalleyi inÅŸa edebilir miyiz, ihya edebilir miyiz? Bunu içeren bunu amaçlayan bir proje.
Okul önlerindeki uyuÅŸturucu satışı bitecek mi?
Ä°stanbul’da narko timleri faaliyete geçirdik. Hemen etkisini gördük diyebiliriz. 200 kiÅŸiden oluÅŸan 100 ayrı ekipten meydana gelen motosikletli timler ihbar geldiÄŸi anda sokak aralarına anında müdahale ediyor. Sıfıra indirgenebilir mi bilmiyorum ama bitme noktasına getirmek için geceli gündüzlü çalışıyoruz.
Aileler ihbar konusunda çekinceli. Nasıl önlem alınabilir?
Çocukları uyuÅŸturucu kullanan aileler her ÅŸeyden önce kendilerini güvende hissetsinler. Suçla mücadele de bilgileri emniyet güçleriyle paylaÅŸmazlarsa bunu çözmemiz mümkün deÄŸil. Ayrıca ihbarlar özel bilgidir ve açıklayan suç iÅŸler. TedirginliÄŸe gerek yok. Cesur olmalılar. Torbacılara ailelerin tedirginliÄŸi cesaret veriyor. Biz karşı tarafa farkında olmadan özgüven veriyoruz. Anında gerekli mercilere bildirileceÄŸini bilseler bu kadar cesaretli olamazlar.
Aileler kime güvenmeli?
Ailelerin yapacağı her türlü ihbar ve o ihbarın gereÄŸinin yerine getirilmesi devletin görevi ve güvencesi altındadır.
Görevim ifade özgürlüÄŸünü kolaylaÅŸtırmak
Ä°stanbul’da üniversite okumuÅŸ olmanın toplumsal olaylara bakışınızda etkisi var mı?
HerÅŸeyden önce bu konuya ÅŸöyle bakıyorum. Sınırlar dahilinde gösteri yapmak, fikrini ifade etmek her insanın hakkıdır. Bu hakkı kullanmaları noktasında bizim gibi insanlar kolaylaÅŸtırıcı olmak zorunda. Bu bizim görevimiz.
Medyaya yansıyan ÅŸiddet görüntülerinin sebebi nedir?
Sorun hakkın kullanımında yasanın aşılması sonucunda ortaya çıkıyor. Biz bir taraftan anayasal hakkı kullandırırken, diÄŸer taraftan o hakkın aşımını engellemekle de mükellefiz. Ä°stanbul’da bütün hassasiyetimiz bu noktada. Özgürlüklerin kullanımının rahatlatılması noktasında esneklik saÄŸlıyoruz.
Taksim Meydanı gibi mimli alanlara bakışınız nedir?
Taksim'de ÅŸu zamana kadar herhangi bir toplantıya izin vermedik. Basın bildirilerine de kendi yasal çerçeve içerisinde izin veriyoruz. Bu konularda sınır aşımı olmuyor. OlduÄŸunda gerekli yasal iÅŸlemler yapılıyor. Güvenlik özgürlük dengesinde hep özgürlüklerden yana olan bir tutum sergiledik ve sergiliyoruz.
STK’LAR DEVLETÄ°N RAKÄ°BÄ° DEĞİL
Sivil toplum örgütlerine mesafeniz nedir?
YönettiÄŸiniz insanların oluÅŸturduÄŸu kuruluÅŸları ve orada oluÅŸan enerjiyi rakibiniz olarak deÄŸil, aksine bir yardımcınız olarak görürseniz verimli sonuç alabilirsiniz. Türkiye bu noktaya böyle geldi. Bu bana göre de doÄŸru bir yöntem. Ä°stanbul’da atacağımız her adımda önce ilgili STK kim diye bakıyoruz.
Tatil twitinize yapılan yorumları okuyor musunuz?
ÖÄŸrencilerin tepkilerini kısmen takip ediyorum. Çocuklar gerçekten çok farklı yetiÅŸiyorlar. Espri yeteneÄŸi yüksek, zeki bir nesil geliyor.
Medyatik olmayı sevmiyorum
Medyaya özellikle mi uzak duruyorsunuz?
Önce Ä°stanbul’u tanımam gerekiyordu. Görev alanımdaki sorunların tespitini yaptım. Dün gelip bugün kamuoyunun önüne çıkıp temeli olmayan bilgiler paylaÅŸmanın doÄŸru olmayacağını düÅŸündüm. Bizler bürokratız. Bizden beklenen icraat yapmamızdır. Tabii ki gerektiÄŸi kadar bilgiyi de vermek lazım. Bilgi vermekle medyatik olmak arasındaki ince çizgiye dikkat etmemiz gerekiyor. Sosyal medyayı yoÄŸun kullanmıyorum. Ama doÄŸrudan ve hızlı bilgilendirme noktasında Twitter’ı kullanacağız.
Medyatik olmamanın bir vali için ne gibi faydassıvar:
Elbette. SokaÄŸa rahat çıkıyorum. Tebdili kıyafet gezebiliyorum. Randevu alıp ziyaretler yapmak yerine aniden ziyaret yapmayı daha çok seviyorum. ÖrneÄŸin bir sabah ÇemberlitaÅŸ’ta arabadan indim Kapalıçarşı’dan tek başıma yürüyerek geçtim. 2-3 kiÅŸi taburelerde çay içiyorlardı. Selam verdim, ‘bana da çay ısmarlarsanız sizinle otururum’ dedim. Baktılar, tanımadılar. Buyur dediler, çay ikram ettiler. Öbür türlü protokol çok oluyor ve gereksiz hazırlık yapılıyor.
Paralel yapı ÅŸaÅŸkınlık içinde
Paralel yapı Ä°stanbul’da hala etkin mi?
Açıkçası paralel yapının örgütlenmesi ve yaptığı iÅŸlere baktığınızda ÅŸunu görüyorsunuz. Bir güç zehirlenmesi yaşıyorlardı. Öyle ki buyurun siz yönetin deseniz bile kendi kendilerini zehirleyecek bir haldeydiler. Åžu an bir yüzleÅŸme ile beraberinde gelen panik ve ÅŸaÅŸkınlık içindeler. Etkileri minimize edilmiÅŸ durumda. Konu üzerinde Devletin ilgili kurumlarının çalışmaları devam ediyor.
Henüz yorum yapılmamış.