Sosyal Medya

Güncel

Sırrı Süreyya Önder'in AK Parti'lilere yönelik sözü İngiltere'den!

Meclis'te çıkan kavgadan sonra HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in AK Partililere yönelik 'kılıç' çıkışında önemli bir ayrıntı ortaya çıktı...



Ä°ç Güvenlik Paketi geriliminin yaÅŸandığı Meclis’te, HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in, Ak Partili vekillere, “Bir daha hiçbir vekilimize kılıç mesafesinden fazla yaklaÅŸmayın piÅŸman olursunuz” sözündeki ‘kılıç mesafesi’ Ä°ngiltere parlamentosunda yüzyıllardır var olan bir demokrasi kültürü...

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 
HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, TBMM’de yaÅŸanan kavgaya yönelik kürsünden yaptığı konuÅŸmada “Vekillerimize kılıç mesafesinden fazla yaklaÅŸmayın, yanarsınız” ifadesini kullandı. Önder’in kullandığı ‘kılıç mesafesi’ tabiri aslında, demokrasinin beÅŸiÄŸi Ä°ngiltere’nin, 800 yıl öncesine uzanan bir geleneÄŸine dayanan siyasi bir deyim.

Ä°ngiltere parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nda kürsünün sol tarafında iktidar partisi milletvekilleri, saÄŸ tarafında ise muhalefet vekilleri yer alıyor. Ä°ktidar ve muhalefet arasında ise kırmızı çizgiler ile ayrılan bir koridor bulunuyor. O çizgiler, yaklaşık 800 yaşındaki parlamentonun ilk yıllarından, insanların kılıç kuÅŸanıp dolaÅŸtıkları dönemden bugüne uzanıyor. Avam Kamarası’nın kırmızı çizgileri, milletvekillerinin ateÅŸli müzakerelerin hararetine kapılıp kılıçlarını çekmeleri durumunda “nerede duracaklarını bilmeleri” için çizilmiÅŸ. Vekillerin birbirlerini yaralamalarını engellemek için de bu çizgilerin arasına tam 2.5 metre yani iki kılıç boyu mesafe konulmuÅŸ. Tam 702 yıl önce, 30 Ekim 1313’te Kral Ä°kinci Edward, parlamentoyu çağırdığı sırada bir kavga çıkması üzerine parlamentoya kılıç ve zırhla girilmesini yasaklamış. Bu nedenle vekillerin dolaplarına kılıçlarını asabilecekleri askılıklar yapılmış.



Çizgiler hâlâ var
Demokrasilerinin köklü tarihi ile gurur duyan ve bunu simgeleyen parlamento binalarını aslı gibi koruyan Ä°ngiltere’de, Avam Kamarası’nda hâlâ bu kırmızı çizgiler mevcut. Ancak artık kılıçlardan korumak yerine parlamentodaki saygıyı simgelemekteler. Ä°ktidar ve muhalefet vekilleri görüÅŸlerini dile getirirken bu çizgileri geçemiyorlar. Ä°ki kırmızı çizgi arasındaki koridorda milletvekillerinin konuÅŸması yasak.

Kare, parlamento
Ä°ngiltere dışında dünyada bir tek Kanada’da kare ÅŸeklinde dizayn edilmiÅŸ parlamento bulunuyor. Bu dizaynın temel amacı “bize karşı onlar” hissi vererek tartışmaların hararetli geçmesini saÄŸlamak. Yekillerin yakın ve yüz yüze oturdukları bu düzenin bir diÄŸer amacı da iktidara her daim, onların da her an muhalefette yer alabileceÄŸini, iktidarın daimi olmadığını hatırlatmak. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.