Güncel
Füze ihalesi Çin'e kaldı
Türkiye'nin hava savunma füze sistemi teknolojilerinin alımında firmalara verdiği süre doldu.
Türkiye’nin, silah sanayinin millileÅŸtirilmesine dönük çalışmalar kapsamında uzun bir zamandır hazırlıkları süren kritik adımda sona gelindi. Milli Savunma Bakanı Ä°smet Yılmaz'ın bir soru önergesine verdiÄŸi cevap, Türkiye’nin hava savunma füze sistemi teknolojilerinde uzun süre batıya bağımlı ülke oluÅŸuna son verecek olan füze savunma sisteminde rota iyice Çin’e dönderdi. CHP Ä°zmir Milletvekili Aytun Çıray'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan Yılmaz, Hava Savunma Füze Sistemine iliÅŸkin proje ile ilgili olarak, aday ülkelerle teknoloji transferi tabanlı görüÅŸmelere devam edilmesi Savunma Sanayi Ä°cra Komitesi tarafından talimat verilmesi nedeniyle görüÅŸme takviminin uzadığını belirtti.
SÜRE DOLDU YENÄ° TEKLÄ°F YOK
Söz konusu sistemin, Türkiye'nin savunması için milli sistemlere entegre edileceÄŸini ve NATO'ya entegre edilmeden kullanılacağını kaydeden Yılmaz, cevap yazısında, "UMBHFSS Projesi kapsamında sistemin TSK üst komuta kontrol kademeleri ile baÄŸlantısına ve entegrasyonuna yönelik iÅŸ paketi milli olarak yetkilendirilmiÅŸ firma tarafından yurt içinde yapılacaktır. Proje dış finansman kredisi ile finanse edilecektir. Proje kapsamında teklif deÄŸerlendirme süreci tamamlanmış olup, yeni bir resmi teklif alınmamıştır" ifadelerine yer verdi.
ROTA Ä°YÄ°CE ÇÄ°N'E DÖNDÜ
Batının her türlü engelleme giriÅŸimine raÄŸmen uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde 3.4 milyar dolarla en uygun teklifi Çinli CPMIEC vermiÅŸti. Bakan Yılmaz’ın açıklamasında yer alan ‘Yeni teklif gelmedi’ ifadelerini de deÄŸerlendiren uzmanlar, Türkiye’nin bu sistemle ilgili temel talebinin teknoloji paylaşımı olduÄŸunu kaydettiler.
SÜRE DOLDU YENÄ° TEKLÄ°F YOK
Sadece Çin firmasının Türkiye’nin hassas olduÄŸu bu teklifini kabul ettiÄŸine atıfta bulunan yetkililer, “ABD kabul etmemiÅŸti. GörüÅŸmeler sürerken Fransa’nın teknoloji paylaşımından yana olduÄŸu izlenimi belirmiÅŸti, ancak Bakan Yılmaz’ın açıklaması Fransa’nın da teknoloji paylaşımı konusuna sıcak bakmadığı ÅŸeklinde deÄŸerlendirildi” yorumunu yaptılar.
AYNI ANDA 100 HEDEFÄ° TAKÄ°P EDÄ°YOR
ABD’li Raytheon ve Lockheed Martin PAC-3, Avrupa (Fransa-Ä°talya) Eurosam SAMP/T, Rusya S-400, Çin ise FD-2000 füzeleri ile yarışa girmiÅŸti. Fiyat-performans ve yerli sanayiye teknoloji transferinde en cazip teklifi Çinli CPMIEC firması vermiÅŸti. Çinli CPMIEC firmasının 3.4 miyar dolarlık teklifinin uzun süredir gündemde olduÄŸu biliniyordu. Ortak üretimin tamamlanmasından sonra kat edilecek her aÅŸama milli kıtalararası füze üretiminde kilometre taşı olacak.
HANGÄ° MODELÄ° ALIRIZ?
Türkiye’nin alacağı FD-2000 füzeleri, Çin Ordusu’nun uzun menzilli hava savunma füzesi HQ-9’un ihraç modeli. Füzelerin etkili menzilleri 125 kilometreye kadar çıkıyor. Sistemin en önemli parçası, “arama, tespit ve takip radarı. Radar aynı anda 100 hedefi takip ediyor. Çin menÅŸeili CPMIEC’in ürettiÄŸi füze sistemi 2’li ve 6’lı bataryalar halinde konuÅŸlandırılabiliyor.
Cahit SaraçoÄŸlu - Yeni Åžafak
Henüz yorum yapılmamış.