Sosyal Medya

Dünya

'Kendi küllerimizden yeniden doğacağız'

Yüzde 50'si muhalifler tarafından kontrol edilen Halep’in muhalif belediye başkanı Abdulaziz Mağribi, Al Jazeera Türk’e konuştu. Mağribi, 'Kendi küllerimizden yeniden doğacağız' dedi.



Al Jazeera Türk'e konuÅŸan ve dört aydır kuÅŸatma tehlikesinin sürdüÄŸü Suriye’nin en büyük vilayetlerinden Halep'in belediye baÅŸkanı MaÄŸribi, "Ä°ktidar hırsıyla her gün ülkesinin birçok yerini bombalarla enkaza çeviren çılgın bir diktatörle yüz yüzeyiz. Her köÅŸesi tarihten izler taşıyan ülkemiz, havadan ve karadan atılan tahrip gücü yüksek bombalarla harabeye çevrildi. Birçok köy, kasaba, ilçe ve ÅŸehir ÅŸimdi tanınmaz halde. Ancak biz tüm bu olumsuzluklara raÄŸmen ÅŸehirlerimizi imar edecek ve adeta kendi küllerimizden yeniden doÄŸacağız" dedi.

Halep ÅŸehir merkezi ile dış dünya arasındaki baÄŸlantı halen 2 kilometrelik Kastillo Geçidi'nden yapılıyor.

Ä°ki farklı belediye baÅŸkanı bulunan Halep’te, Esed rejimi tarafından kontrol edilen bölgenin belediye baÅŸkanlığını Muhammed Eymen Hallak, muhalif bölge belediye baÅŸkanlığını ise Abdulaziz MaÄŸribi yürütüyor.

Halep Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan 35 yaşındaki Abdulaziz MaÄŸribi, bir buçuk yıldır belediye baÅŸkanlığı görevinde olduÄŸunu ve baÅŸkanlıktan önce de Ebu Amara Tugayı'nda rejime karşı savaÅŸtığını söylüyor.

Sadece Halep’te 600 kiÅŸilik belediye çalışanı var

Temizlik, itfaiye, elektrik, su, kanalizasyon, yardım dağıtımı, okulların tamiri ve araç gereçlerinin temini belediyenin temel görevleri  arasında. Halep’te tüm bu hizmetler 600 kiÅŸilik bir belediye kadrosu ile veriliyor

Bir buçuk yıl önce oluÅŸturulan belediye kadrosu yedi aydır Suriye geçici muhalif hükümetine baÄŸlı olarak faaliyet yürütüyor.

SavaÅŸ sebebiyle 25 belediye çalışanı hayatını kaybetti

Varil ve füze bombardımanları altında hizmet götürmenin zorluÄŸuna dikkat çeken MaÄŸribi ÅŸu ifadeleri kullandı:

"SavaÅŸ süresince çalışanlarımızdan 25 kiÅŸi çeÅŸitli bombalamalarda ve mesai esnasında ÅŸehit oldu. 3 kardeÅŸimiz de ağır yaralı olarak kurtulabildi. Bu savaÅŸ hiçbir biçimde hak etmeyen sivilleri vurdu. Biz sivillerin savaÅŸ ÅŸartlarında da hayat hakkının olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Ancak her an vurulan mahallelerimiz hiçbir savaÅŸçı barındırmıyor. Bazen günlük mesai esnasında hizmet götürdüÄŸümüz mahallelerin her an vurulma ihtimalini düÅŸünüyor ve yaptığımız ÅŸeyin anlamını sorguluyoruz."

Kuşatma riskinden dolayı yardımlar azaldı

Ekim ayı başında rejim güçleri tarafından baÅŸlatılan Halep’i kuÅŸatma operasyonunun ardından uluslararası insani yardım kuruluÅŸlarının 'risk' gördüÄŸünü belirten MuÄŸrabi bu sebeple yardımların durma noktasına geldiÄŸini belirtiyor.

MaÄŸribi gıda ve saÄŸlık baÅŸta olmak üzere birçok konuda acil ihtiyaçları bulunduÄŸunu söylüyor.

Belediyecilik altyapısını oluşturuyoruz

Halep'in merkezinde bulunan sivil toplum kuruluÅŸları tarafından yapılan seçimle iÅŸbaşına gelen Abdulaziz MaÄŸribi’ye göre, mevcut zorluklara raÄŸmen yürüttükleri faaliyetler gelecek adına da altyapı özelliÄŸi taşıyor ve Suriye tamamen özgürleÅŸtiÄŸinde bu konuda kazandıkları deneyimin çok büyük yardımı olacak.

"Ä°lk baÅŸlarda Esed döneminde ele geçirilen araç ve gereçlerle hizmet götürdük. Sonra çeÅŸitli yardım kuruluÅŸlarından yardım gördük. Asfalt konusunda önemli aÅŸama kaydettik. Åžu an en büyük ihtiyaç kalemimiz itfaiye araçları. Bazen günde 15-20 varil (varil bombası) düÅŸüyor ÅŸehrimize. YetiÅŸmekte güçlük çekiyoruz."

Hayatta kalmak için uzanacak ele ihtiyacımız var

"Yazın sıcak günlerinde farklı, kışın soÄŸuÄŸunda baÅŸka sıkıntılarla boÄŸuÅŸuyoruz" diyen Halep Belediye BaÅŸkanı, içerisinde bulundukları sorunları ÅŸu sözlerle anlattı:

"Åžehrimizde kadın hastalıkları uzmanı, çocuk ve göz doktoru hiç yok. Burası savaÅŸ bölgesi, ancak doÄŸru düzgün tek bir hastanemiz bile kalmadı. Ä°laç ve diÄŸer saÄŸlık gereksinimlerimiz de yok denilecek kadar az. Bu yönde hayatta kalmamız için uzanacak her ele ihtiyacımız var."

Halep muhalif bölge belediye baÅŸkanı son olarak, iki aydır çalışanlarına maaÅŸ veremediÄŸini Suriye konusunda dünyanın sergilediÄŸi vurdumduymazlığın her konuda kendisini maÄŸdur etmeye devam ettiÄŸini söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.