Sosyal Medya

Güncel

Okul yakıldı, eğitim bitti

Diyarbakır’da 6-8 Ekim’deki Kobani protestoları sırasında yakılan Ferit Köşkü İlkokulu beş aydır kapalı. Mahallenin tek okulu kapanınca öğrenciler, civardaki başka bir okula nakledildi. Ancak servis parası bulamayan ailelerin bir bölümü çocuklarını okuldan aldı. Muhtara göre 850 öğrenciden 300’e yakını okulu bıraktı.



Diyarbakır varoÅŸlarındaki Ferit KöÅŸkü Mahallesi'nde yaklaşık 5 bini kiÅŸi yaşıyor. Mahalle, kentin en yoksul semtlerinden biri.

ÇoÄŸunluÄŸu gecekondulardan oluÅŸan mahallede tek bir ilkokul var, o da beÅŸ aydır kapalı.

Diyarbakırda_yakılan_okul_açılmadı
 
Yangın okulda bulunan eÅŸyaları kullanılmaz hale getirdi. [FotoÄŸraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]

 

Okul, 6-8 Ekim olayları sırasında yakılmıştı. Pecerelerinde hâlâ duman izleri var. Çerçeveler yangında erimiÅŸ. Binanın içi ise harabe halde. 

Duvarlarına PKK’yı öven sloganların yazılı olduÄŸu okul, beÅŸ ay önceki Kobani protestolarında göstericiler tarafından yakıldı. Ä°tfaiye yetiÅŸene kadar okulun içindeki her ÅŸey kül oldu. Okulu harabeye çeviren yangın sonrası mahalledeki eÄŸitim de sona ermiÅŸ oldu.

Okul taşındı sorunlar başladı

Okul kullanılamaz hale gelince, yetkililer öÄŸrencileri iki kilometre uzaklıktaki Hasan PaÅŸa Ä°lkokulu’na nakletti. Durum böyle olunca aileler ulaşım sorunuyla yüz yüze geldi.

Bazı aileler çocuÄŸunu okula yaya göndermek zorunda kaldı. Okul yolu yokuÅŸlu, yürüyerek yaklaşık 30 dakika sürüyor. Servis süresi ise yaklaşık 15 dakika.

Mevsimin kış olması, yol güzergahında trafiÄŸin yoÄŸun olması nedeniyle bazı aileler servis tuttu. Bunlardan biri de Hakkı Malçok. Ä°ki çocuÄŸu okula giden mahalle sakinlerinden Malçok günlük iÅŸlerde çalışıyor. Ancak para bulabildiÄŸinde çocuklarını servisle okula gönderebiliyor.

“Yol parası olmadığı için anneleri yaya gitsinler diyordu. Benim gibi birine 500 lira ek masraf getirdi okulun yakılması. Ä°ki çocuÄŸumun okula 4 ay servisle gitmesi gerekiyor. Kardır kıştır, yaya gidemez.  Her eve en az 500 lira zarar verdi.”

Diyarbakırda_yakılan_okul_açılmadı
Ferit KöÅŸkü Mahallesi'nin ÅŸanslı çocukları servisle okula gidiyor.
[FotoÄŸraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]

 

Faruk Körpe’nin de iki çocuÄŸu okula gidiyor. Aynı zamanda okul Aile BirliÄŸi BaÅŸkanı olan Körpe, okulun açılmamasının mahalle sakinlerini maÄŸdur ettiÄŸini söyledi:

“Durumu iyi olmayanlar otobüsle gidiyor. 12.50’de ders baÅŸlıyor, 11.45'te gelen gelen otobüsle gitmek zorunda olsa yetiÅŸemez. Çocuk gidip orda soÄŸukta bekliyor ders baÅŸlayana kadar. Benim gönderecek gücüm var, servisle gönderiyorum ama bazı arkadaÅŸların durumu iyi deÄŸil gönderemiyorlar. Bazıları tamamen göndermiyor okula. Okul uzak, gece geldiÄŸinde araç sorunu var, trafik sorunu var. “

300 çocuk okuldan alındı

Mahalle Muhtarı Adem Can, okulun yeniden açılması ya da yeni bir okul yaptırılması için giriÅŸimlerde bulunmuÅŸ. Ancak ÅŸimdiye kadar sonuç alamamış. Can’a göre mahallede 300’e yakın çocuk okuldan alındı.

“Milli EÄŸitim Müdürü’yle görüÅŸtüm, 'Okul yapılacak' dediler. Bu okul, ÅŸahısların tapulu arazi üzerinde yapılmış daha önce. Bu nedenle onaramıyorlar. Okul yapılırsa çok memnun oluruz. Yoksul aileler var, burdan diÄŸer okula gönedermiyor, servis tutamıyorlar. Burda 850 öÄŸrenci vardı, 550’ye düÅŸtü. Okul uzak ve yokluktan dolayı servis tutup gönderemiyorlar. 4-5 yaÅŸlarında çocuklar var, gönderemiyorlar.“

Diyarbakırda_yakılan_okul_açılmadı
Muhtar Adem Can, yeni bir okulun yapılmasını dört gözle beklediklerini söylüyor.
[FotoÄŸraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]

 

Can’ın sözünü ettiÄŸi ailelerden biri de YeÅŸil ailesi. Üç kardeÅŸ ailenin 5 çocuÄŸu okula gidemiyor. Gülistan YeÅŸil, umudunun yeni okul yapılmasında olduÄŸunu vurguladı.

“Ä°ki çocuÄŸum var. Biri bire, diÄŸeri üçe gidiyor. Okul uzak, yaya gönderemiyoruz, o nedenle okuldan aldık. Trafikten korkuyoruz, araçsız nasıl gönderelim. Babaları inÅŸaatlarda çalışıyor. KızkardeÅŸimle aynı evde yaşıyoruz onun da bir çocuÄŸu gitmiyor. Erkek kardeÅŸimin iki çocuÄŸu var o da göndermiyor. Bu yıl artık gönderemiyoruz. Seneye bakalım artık. Belki yaparlar diye bekliyoruz”

Mahalle sakinleri, okulun kapalı olmasının eÄŸitimle birlikte, mahallenin ekonomisine de zarar verdiÄŸini düÅŸünüyor.

'Yeni okul yapılacak'

Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü yetkililerine göre, okulun binası yangında, kullanılamayacak kadar ağır hasar gördü.

Binanın yıkılarak yeniden yapılması gerekiyor.

Yetkililer, mahallede yeni bir okul inÅŸa edilmesi için de çalışmalara baÅŸlandığını belirtti.

Kaynak:Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.