Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD'e karşı savaşan 'Haçlılar'

Bir grup silahlı Hristiyan IŞİD'e karşı savaşmak için Irak'a geldiklerini ve kendilerini 'haçlılar' olarak tanımladıklarını belirtiyor



Irak'ta IŞİD gruplarına karşı savaÅŸanlar arasında bir de küçük 'haçlı' grubu olduÄŸu ortaya çıktı. Hristiyanlar'dan oluÅŸan grup, IŞİD'e karşı savaÅŸta kendi ülkelerinin yetersiz kaldığını bu yüzden kendilerinin Irak'a giderek bizzat savaÅŸmaya karar verdiklerini söylüyor.

Dünyanın bir çok ülkesinden IŞİD'e katılımlar sürerken, hükumetlerin örgütle mücadelesini yeterli görmeyen Hristiyan gruplar da kendi aralarında örgütleniyor. IŞİD'e karşı savaÅŸan Hristiyanlar'dan biri 2006-2007 yılları arasında Irak'ta Amerikan askeri olarak görev yapan 28 yaşındaki Brett lakaplı kiÅŸi. 

Bir zamanlar ABD ordusunda olan Brett lakaplı Amerikalı asker ÅŸimdi bu Hristiyan gruplardan biri olan ve 'Güvenlik Güçleri' anlamına gelen Dwekh Nawsha örgütünün en önemli isimlerinden biri. OrtadoÄŸu'da Hristiyan örgütlere katılan batılıların sayısının arttığı belirtiliyor. Bu gruplardan birine mensup olan Brett kendisini bir 'haçlı' olarak tanımlıyor.

IŞİD Kürt ÅŸehri Duhok'ta Hristiyanların yoÄŸun olduÄŸu El KoÅŸ semtini hiç bir zaman ele geçiremese de burada yaÅŸayan Hristiyanlar katledilme korkusuyla evlerini yurtlarını bırakarak daha güvenli bölgelere göç etti.

BÄ°RÄ°NÄ°N TERÖRÄ°STÄ° DÄ°ÄžERÄ°NÄ°N ÖZGÜRLÜK SAVAÅžÇISI OLUR

Brett "Birinin teröristi bir diÄŸerinin özgürlük savaÅŸçısı olabilir" diyor ve "Biz burada insanların özgürlüÄŸü için savaÅŸanlardanız. Hiç bir baskıya zulme maruz kalmadan yaÅŸamaları için buradayız. Buradaki kiliselerin çanları çalmaya devam etsin diye buradayız" ifadelerini kullanıyor.

Hristiyanların Irak'tan akın akın kaçması azınlıkta kalan bu grupların varlığını tehdit ederken her geçen gün IŞİD'e karşı savaÅŸan Hristiyan gruplara katılımlar da artıyor. Dwekh Nwasha da bunlardan biri.
Brett sadece savaÅŸmakla kalmıyor aynı zamanda ABD ve Avrupa'dan gönüllü savaÅŸçı bulmaya çalışıyor. Dwekh Nwasha örgütü öncülerinden olan Brett örgüt bünyesinde bir 'yabancılar kolu' oluÅŸturmak istiyor.

Brett örgüte katıldığı ilk haftada Amerika, Kanada ve Ä°ngiltere'den örgüte 5 savaÅŸçıyı daha kendilerine katılmak için ikna ettiÄŸini söylüyor. Hristiyan gruplara katılanlar IŞİD'e katılanların yanında çok az kalsa da Brett örgüte katılmak için en az 20 kiÅŸinin hazır beklediÄŸini söylüyor.

BENÄ°M HÜKÜMETÄ°M SAVAÅžMAZSA BEN SAVAÅžIRIM

Brett'in örgüte katılması için ikna ettiÄŸi isimler arasında ABD Deniz Kuvvetleri'nden ayrılan Louis Park da yer alıyor. Park "Ben vatanseverim. Benim hükumetim onlarla savaÅŸmazsa ben savaşırım." ifadelerini kullanıyor.

Batılıların IŞİD'e karşı savaÅŸan Hristiyan gruplara katılmasının farklı nedenleri olduÄŸu söyleniyor. Kanada'dan örgüte katılan Andrew, IŞİD'in organ ticareti için katliam yaptığını duyduktan sonra bu örgütle savaÅŸmaya geldiÄŸini belirtiyor. Organ ticaretiyle ilgili bu duyumları Kuzey Amerika'da Evanjelik Hristiyan organizasyonların yaydığı belirtiliyor.

Mısırlı 21 Kıpti'nin IŞİD tarafından infaz edildiÄŸinin görüntülerinden sonra batının daha sert önlemler alınması yönünde sesler yükselmiÅŸti.

YPG SOLCU OLDUÄžU Ä°ÇÄ°N KATILMADIM

Gruba katılanlardan eski ABD askeri Scott ise AFP'ye yaptığı açıklamasında önceleri PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye katılmayı planladığını belirterek, "Bunların bir avuç lanet olası radikal solcu olduklarını görünce vazgeçtim" diyor. Dwekh Nawsha örgütüne katılan diÄŸer batılılar da YPG'nin sosyalist yapısının kendilerini rahatsız ettiÄŸi görüÅŸünde.

Daha önce YPG'ye katılan Ä°ngiliz Kraliyet Ordusu'nda görev yapmış olan Alan Duncan da aynı sebepler yüzünden YPG'den ayrıldığını söylüyor. Bazı kaynaklar YPG'ye katılmış bir çok batılının örgütten ayrılma hazırlandığında olduÄŸunu vurguluyor.

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.