Sosyal Medya

Güncel

İşte Öcalan'ın 10 maddelik çözüm önerisi...

Öcalan'ın hazırladığı iddia edilen 10 maddelik Çözüm Süreci paketinde, Anayasa’da Kürt statüsünün yer almasından Siyasi Partiler Kanunu’nun değiştirilmesine, terör suçlarından hüküm giymiş olanların salıverilmesinden dağdan inenlerin rehabilitasyonuna ilişkin konular yer alıyor



HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, önceki gün partisinin grup toplantısında, Ä°mralı’da görüÅŸülen 10 madde yokmuÅŸ gibi davranıldığını belirterek, hükümeti eleÅŸtirmiÅŸti. DemirtaÅŸ’ın açıklamaları üzerine, gözler, bu 10 maddeye çevrildi.

Habertük'te yer alana habere göre Öcalan’ın sunduÄŸu iddia edilen 10 maddelik yol haritasının ilk baÅŸlığını, ‘müzakerelere geçiÅŸ’ oluÅŸturuyor. Müzakere heyetinin kurulması, Ä°mralı’da sekretarya oluÅŸturulması ve müzakere sırasında denetleme görevi yapacak izleme heyetinin belirlenmesi gibi adımlar da ilk maddede yer alıyor. Örgütün, müzakere aÅŸamasında, Türkiye sınırları dışına çekilmesi ve eylemsizlik durumunun devamlılığı öngörülüyor. Yöntem, müzakere aÅŸaması sonrasında yapılacaklar ve talep edilen düzenlemeler ÅŸöyle sıralanıyor:

SEÇÄ°M BARAJI

Siyasi Partiler Yasası’nın yürürlükten kaldırılması. Hazine yardımının eÅŸit bir ÅŸekilde tüm partilere dağıtılması. Yüzde 10 seçim barajının tamamen kaldırılması gibi 3 talep.

TERÖRLE MÜCADELE YASALARI

Terörle Mücadele Yasası’nın kaldırılması. Ceza Muhakemeleri Yasası’nda deÄŸiÅŸiklikler ve yasal mevzuatla ilgili deÄŸiÅŸikliklerin gündeme alınması.

ANAYASAL DEĞİŞİKLİKLER

Kürt statüsünün Anayasa’ya girmesi. Anadilde eÄŸitim hakkı, kültürel hakların Anayasa’da yer alması. Fikir ve düÅŸünce özgürlüÄŸüyle ilgili Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi.

TOPLUMSAL TALEPLER

Kadın, gençlik ve çevre sorunlarıyla ilgili baÅŸlıkların ele alınması. Bu konularda düzenleme yapılması. Kadın meclislerinin kurulması.

CEZAEVÄ°NDEKÄ°LERÄ°N SALIVERÄ°LMESÄ°

Cezaevlerinde terör suçları kapsamındaki hükümlülerin, süreçte kaydedilecek ilerlemeyle birlikte tahliye edilmesi, topluma kazandırılması için gerekli tedbirlerin alınması.

YEREL YÖNETÄ°MLER

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Åžartı’nın kabul edilmesi. Türkiye genelinde bölge meclislerinin kurulması, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması.

TÜRKÄ°YE'DE SÄ°LAHLI FAALÄ°YETE SON

Müzakere kapsamında ele alınacak tüm baÅŸlıkların ardından, örgütün Türkiye’deki silahlı faaliyetlerine son vermesi ve silahsızlanma aÅŸaması.

DAÄžDAN Ä°NÄ°ÅžLER

Silahsızlanmayla birlikte dağdan inenlerle ilgili, ekonomik ve sosyal tedbirlerin alınması.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.