Sosyal Medya

Güncel

Çiçek kavga için devrede

Muhalefet partileri Meclis'te iç güvenlik paketi nedeniyle yükselen tansiyonu düşürmesi için Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in devreye girmesini istedi. Çiçek CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri ile bir araya geldi.



Meclis BaÅŸkanı Cemil Çiçek ile CHP, MHP ve HDP grup baÅŸkanvekillerinin görüÅŸmesi 16.30'da baÅŸladı. Muhalefet grup baÅŸkanvekilleri Çiçek'ten "gergin ortamın giderilmesi için devreye girin, toplantı yapın" çaÄŸrısıyla randevu talep etti.

CHP de Meclis BaÅŸkanlığı'na yazılı bir baÅŸvuru yaparak, Salı günü yumruklu kavganın yaÅŸandığı kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasını talep etti. Meclis Ä°çtüzüÄŸü'ne göre kapalı oturum tutanakları 10 yıl geçmeden açıklanmıyor. Bunların 10 yıldan önce açıklanması için Meclis Genel Kurulu'nun kararı gerekiyor. 

Genel Kurul yine gergin

Meclis Genel Kurulu çalışmalarına saat 14.00'te Meclis BaÅŸkanvekili Sadık Yakut baÅŸkanlığında baÅŸladı. Gerilimli geçen iki gün boyunca oturumu yöneten Meclis BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı nöbeti yine AK Partili BaÅŸkanvekili Sadık Yakut'a bıraktı.

Genel Kurul açılır açılmaz iktidar ile muhalefet arasında söz düellosu baÅŸladı. Muhalefet, Genel Kurul'daki engelleme taktiklerine daha gündeme geçilmeden baÅŸladı. Gündem dışı konuÅŸmalar sırasında CHP yoklama talebinde bulundu. BaÅŸkanvekili Yakut yeterli çoÄŸunluÄŸun olduÄŸunu belirterek yoklamaya gerek görmediÄŸini belirtti. Bunun üzerine CHP Grup BaÅŸkanvekili Levent Gök, Sadık Yakut'a tepki gösterdi. CHP milletvekilleri de sıra kapaklarına vurarak BaÅŸkanvekili'nin tutumunu prortesto etti.

MHP'den AK Parti'ye tepki

Daha sonra kürsüye gelen MHP Grup BaÅŸkanvekili Yusuf HalaçoÄŸlu, AK Parti yöneticilerinin "CHP, MHP, HDP koalisyon yapıyor" ÅŸeklindeki sözlerine tepki gösterdi. HalaçoÄŸlu asıl AK Parti'nin HDP ile "kucak kucaÄŸa" olduÄŸunu söyledi.

Bu sözler üzerine kürsüye gelen HDP Grup BaÅŸkanvekili Ä°dris Balüken çözüm sürecinde gelinen noktayı deÄŸerlendiirken BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun "HDP baraj altı kalır "sözlerine yanıt verdi:

"AKP ile kucak kucaÄŸa olma durumu söz konusu olmadı, AKP çözüm süreci konusunda samimi olsaydı iç güvenlik paketini deÄŸil, Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmasını, antidemokratik ceza kanunu maddelerinin kaldırılmasını tartışacaktık. AKP çözüm süercinin rantını kullanmaya çalışıyor. AKP'yi ayakta tutan ÅŸey barış umudu. Seçim hesabıyla barış davasına yaklaşılır mı? Çözüm süreci biterse AKP'nin baÅŸ aÅŸağı nasıl düÅŸeceÄŸini bütün toplum biliyor. Siz bu ülkede kan akmasını mı istiyorsunuz? Gençlerin ölmesini istiyorsanız çözüm sürecine karşı tutumunuzu sürdürürsünüz."

Yusuf HalaçoÄŸlu sataÅŸma gerekçesiyle tekrar söz aldı, "MHP kan akmasını istemiyor, kan akmasını isteyenler kimler, bunları biliyoruz. Özerklik ilan edenler, haraç alanlar" dedi. HalaçoÄŸlu, AKP'ye yönelik eleÅŸtirilerini ÅŸöyle sıraladı: 

"Biz diyoruz ki AKP kiminle iÅŸbirliÄŸi yapıyor, AKP'nin kendisi daha çok iÅŸbirliÄŸi yapıyor, GüneydoÄŸu'da PKK'nın uzantılarına ses çıkarmıyor. Kandil deÄŸil mi AKP'ye baskı yapan? 10 maddeyi imzalayan herhalde ben deÄŸilim. Kim kimin kucağında, siz karar verin. Ä°ç güvenlik yasasında deniyor ki 'PKK'ya karşı tedbir alıyoruz, terör Türkiye'yi kasıp kavuruyor, niye molotof atanlar içeride deÄŸil.' Bununla milleti baskı altına almaya çalışıyorsunuz?"

Ä°ç güvenlik paketinin görüÅŸmelerine henüz geçilmedi. Genel Kurul görüÅŸmeleri devam ediyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.