Sosyal Medya

Güncel

KCK lideri HDP adayı mı?

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, 2015 genel seçiminde HDP ve CHP ittifakına yeşil ışık yaktı.



KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, ‘Öcalan’ın silah bırakma çaÄŸrısı yapacağı’ ve ‘Kandil-Ä°mralı-HDP üçgeninde iç tartışma var’ iddialarını yalanladı. ‘Bir çözüm ortaya koymadan silahların bırakılmasını istemek bir dayatmadır’ diyen Aydar, yaÅŸanan krizin nedeninin, hükümetin 15 Åžubat’a kadar müzakere için adım atmaması olduÄŸunu söyledi.

Aydar, 2015 genel seçiminde aday olup olmayacağı sorusuna verdiÄŸi yanıt ise, adeta iddiaları doÄŸrular nitelikte.

ÖCALAN Ä°DDÄ°ASI YALAN

KCK Yürütme Konseyi üyesi ve eski Kongra Gel BaÅŸkanı Zübeyir Aydar, hükümet kanadından Abdullah Öcalan’ın PKK’nin silahları bıraktığına yönelik deklarasyon yayımlayacağına yönelik açıklamalarının gerçeÄŸi yansıtmadığını söyledi.

CHP'YÄ° REDDETMEYÄ°Z

Ahmet Şık'ın Cumhuriyet'te yayımlanan haberine göre, Yeni Åžafak gazetesinden Abdülkadir Selvi’nin bir yazısında belirttiÄŸi  Öcalan ile Kandil ve HDP arasında görüÅŸ ayrılığı olduÄŸu iddialarını da yalanlayan Aydar, “Kürt hareketi tüm bileÅŸenleriyle bütündür” dedi. Aydar, CHP’den HDP’yle birlikte bir seçim iÅŸbirliÄŸine yönelik gerçekçi ve ciddi bir teklif gelirse kategorik olarak reddedilmeyeceÄŸini söyledi.

ADAY OLACAK MI?

- HDP’nin milletvekili listesinde adınız olacağı haberleri çıktı. Aday olacak mısınız?

Parti içinde yürüyen bir tartışma olmuÅŸ ama bu konu hakkında ÅŸu aÅŸamada herhangi bir açıklama yapmayacağım.

- Son günlerde AKP kanadı ve medyasında, Abdullah Öcalan’ın silahlı mücadalenin sona erdiÄŸini açıklayacağına iliÅŸkin yorumlar yapılıyor. Abdülkadir Selvi’nin yazısında Öcalan’ın açıklamasının Kandil’den veto yediÄŸi iddiası da var. Bunlar ne kadar gerçeÄŸi yansıtıyor?

Bir görüÅŸme trafiÄŸi var ve sürüyor. Son günlerde ne konuÅŸulduÄŸuna iliÅŸkin detaylı bilgim yok. Ancak var olan durum AKP ve Selvi’nin dediÄŸi gibi deÄŸil. Öcalan’ın ortaya koymuÅŸ olduÄŸu çözüm için müzakere hedefleri ve taslağı var. Ve bütün sürecin bir parçası olarak silahlı mücadeleyi siyasete dökmek olduÄŸunun altı çiziliyor. Ama meselelerin çözümüne yönelik hiçbir siyasal adım atılmadan AKP cenahı bir algı operasyonu yapıyor. Tüm meseleyi getirip silahların bırakılması noktasına sıkıştırıyor. Siyasi ve kültürel haklar ile Türkiye’nin bütünlüklü olarak demokratikleÅŸmesi konusunda bir çözüm ortaya koymadan silahların bırakılmasını istemek bir dayatmadır.

- KCK yönetiminden yapılan açıklama da aynı nedenlerle mi ortaya çıktı?

Kesinlikle öyle. Açıklamada da belirtildiÄŸi gibi 15 Åžubat’a kadar birçok ÅŸey tartışılmış, çeÅŸitli adımlar atılmış, çözüm önerileri sunulmuÅŸ ve müzakere aÅŸamasına geçilmiÅŸ olmalıydı. Ancak AKP hükümeti öyle bir hava yaratıyor ki sanki kendileri verdikleri sözlere uymuÅŸlar ve bir tek PKK’nin silah bırakması sorun olarak ortada kalmış. AKP’ye adım atması için çaÄŸrı yapılıyor. EÄŸer ki bu yapılmazsa biz de bir durum deÄŸerlendirmesi yapacağız.

- Yapılan açıklamalardan Kürt siyasal hareketinde bir ayrışma, çatlak varmış gibi bir anlam çıkıyor. Bir uyumsuzluktan bahsedebilir miyiz?

BaÅŸkan Apo ile Kandil’deki yönetimimiz ve parti ayrıymış, birbirine karşıymış gibi gösteriyorlar. Bunlar siyasi manevralardır. Kürt siyasal hareketi tüm bileÅŸenleriyle bir bütündür. Kendi ruhuna uygun ve karşılıklı olması gereken bir süreç tek taraflı biçimde yürütülmeye çalışılıyor. Ama bilinsin ki böyle yürümez. Biz bu meseleyi açıklıkla, ÅŸeffaflıkla yürütmek taraftarıyız.

- Öcalan’ın çözüm için müzakereleri baÅŸlatacak taslağında neler var?

Ä°çeriÄŸi hükümet tarafından dile getirilene kadar bizim açıklamayacağımıza dair sözümüz var.

- Sürecin başından bu yana içinde bulunan aktörlerden eski MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan’ın görevinden ayrılması bir sorun yaratacak mı?

Hayır bu süreci olumsuz etkileyecek bir durum deÄŸil. Çünkü kiÅŸilerin sürecin bütününe yönelik bir etkisi yok. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.