Sosyal Medya

Güncel

Ä°ran'dan Avrupa'ya tehdit

İran dini lideri 'Devrim Rehberi' Ali Hamaney, İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki müzakereler sonucu alınabilecek yaptırım kararlarına karşı Avrupa'ya ihraç edilen gazı kullanarak karşı yaptırım uygulayabileceğini söyledi



Rehberlik ofisinden yapılan açıklamaya göre, Hamaney yaptığı konuÅŸmada "EÄŸer yaptırım silahı Ä°ran halkına karşı kullanılırsa gelecekte de Ä°ran halkı, onlara yaptırım uygulayacaktır. Dünyanın en çok petrol ve doÄŸal gaz rezervine sahip Ä°ran, gerekirse dünya ve Avrupa'nın ihtiyacı olan doÄŸal gaz ile onlara yaptırım uygulayabilir" diye konuÅŸtu.

"AMERÄ°KALILAR DIŞİŞLERÄ° BAKANLIÄžI'MIZA MEKTUP YAZDI" 
Hamaney, bölgedeki IŞİD tehdidine de dikkati çekerek, ABD'nin terör örgütü IŞİD'i desteklediÄŸine iliÅŸkin ellerinde kanıtlar olduÄŸunu ifade ederek, "IŞİD'e karşı aldatıcı koalisyon oluÅŸturulduÄŸunda, Amerikalılar DışiÅŸleri Bakanlığımıza mektup yazarak, IŞİD'i desteklemediklerini söylediler ancak bir kaç gün sonra ABD'nin IŞİD'e silah yardımına iliÅŸkin fotoÄŸraflar ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Ä°ran ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya (5+1) arasında 24 Kasım 2013'te Ä°sviçre'nin Cenevre kentinde geçici nükleer anlaÅŸma imzalanmıştı. AnlaÅŸma uyarınca nükleer programı dolayısıyla Ä°ran'a uygulanan yaptırımlar hafifletilmiÅŸ ve buna karşın da Ä°ran, nükleer programını sınırlandırmış ve uranyum zenginleÅŸtirme faaliyetlerinin bir kısmını durdurmuÅŸtu.

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi, Ä°ran'a yeni yaptırımlar getirilmesini öngören tasarıyı 29 Ocak'ta onaylamıştı. Tasarıya göre, Tahran yönetimi ile 5+1 arasındaki Ä°ran'ın nükleer programına yönelik müzakerelerin sona ereceÄŸi 30 Haziran'a kadar "Ä°ran'ın bir anlaÅŸmaya yanaÅŸmaması" halinde, bu ülkeye yeni ekonomik yaptırımlar getirilebilecek.

Ä°ran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Ä°mam Humeyni'nin 1989'da ölümünün ardından 'Devrim Rehberi' unvanıyla ülke yönetiminin en yetkili makamında bulunuyor.


AA 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.