Sosyal Medya

Güncel

HDP'nin vagonu haline geldiler

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, "Dün TBMM'de yaşanan tablo gösteriyor ki hem CHP hem MHP, HDP'nin vagonu haline dönmüştür" dedi. Dün yaşananlardan büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Elitaş paketi bitirinceye kadar aralıksız çalışacaklarını, düzenlemede değişilik yapmayı düşünmediklerini söyledi.



AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ, "Dün TBMM'de yaÅŸanan tablo gösteriyor ki hem CHP hem MHP, HDP'nin vagonu haline dönmüÅŸtür. Dün HDP, iki siyasi partiyi kendi vagonu yapıp TBMM gündemini tıkama gayretinde bulunmuÅŸtur. Sandıktan deÄŸil, sokaktan iktidar çıkarmaya çalışanlar, dün TBMM'de terör estirmiÅŸlerdir" dedi.

ElitaÅŸ, düzenlediÄŸi basın toplantısında, dün TBMM Genel Kurulu'nda yaÅŸanan kavgayla ilgili görüÅŸlerini ifade etti. Meclis'te, Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili milletvekillerine hiçbir sınırlama olmadan söz hakkı verildiÄŸi, kadına ÅŸiddetin lanetlendiÄŸi ve soruna çözümün nasıl ortak akılla yapılacağının görüÅŸüldüÄŸü günde, üç siyasi partinin bir kadın Meclis BaÅŸkanvekili'ne karşı yapılan sözlü ÅŸiddeti ve bulundukları tacizi milletin ibretle izlediÄŸini belirten ElitaÅŸ, "AyÅŸe Nur Bahçekapılı, kadına ÅŸiddetin kınandığı ortamda elinden geldiÄŸince müsamaha göstermiÅŸ ama CHP, MHP ve HDP milletvekilleri tarafından açık ve ÅŸiddetle taciz edilmiÅŸtir" diye konuÅŸtu.

ElitaÅŸ, ÅŸöyle devam etti:

"Dün TBMM'de üç siyasi parti birlikte ittifak yaparak bu paketi, demokratik haklarını kullanmak isteyen sivil toplum örgütleri ve kiÅŸilerin güvencesini nasıl bir ÅŸekilde ortadan kaldırabiliriz, bu kanunu engellemeye çalışabiliriz ÅŸeklinde olaÄŸanüstü bir ÅŸekilde ittifak saÄŸlamışlardır. CHP, dün de gördüÄŸümüz, tapelerde izlediÄŸimiz gibi paralel örgütün maÅŸası haline gelmiÅŸ. MHP, paralel örgütün taÅŸeronu olma gayreti içinde bulunuyor. Ama dün TBMM'de yaÅŸanan tablo gösteriyor ki hem CHP hem MHP, HDP'nin vagonu haline dönmüÅŸtür. Dün HDP, iki siyasi partiyi kendi vagonu yapıp TBMM gündemini tıkama gayretinde bulunmuÅŸtur. Sandıktan deÄŸil, sokaktan iktidar çıkarmaya çalışanlar, dün TBMM'de terör estirmiÅŸlerdir."

Dün gece saat 23.30'e kadar grup önerilerini tartıştıklarını, ancak kendilerinin grup önerisinin geçmemesi için üç partinin birlikte terör estirdiklerini savunan ElitaÅŸ, hem AK parti hem de HDP Grubu'nun kapalı oturum önergesi verdiÄŸini, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın söz hakkı olmamasına raÄŸmen 10-15 saniye konuÅŸtuÄŸunu, Grup BaÅŸkanvekili Pervin Buldan tarafından kürsüden uzaklaÅŸtırıldığını söyledi.

"Tuncel ve Buldan bana taciz uygulamıştır"

Daha sonra BaÅŸkanvekili Bahçekapılı'nın kendisine kürsüye çağırdığını ifade eden ElitaÅŸ, "Ben konuÅŸmaya baÅŸlarken HDP'li Sebahat Tuncel ve Pervin Buldan gelerek kürsüde bana taciz uygulamış, beni kürsüden uzaklaÅŸtırmaya çalışmışlardır. Ama bugün basın toplantısında görüyoruz ki kamuoyunu yanıltma, aldatma ÅŸeklinde beni sözlü hedef göstererek sanki kadın milletvekillerini kürsüden uzaklaÅŸtırmaya çalışan benim gibi göstermeye çalışmışlardır. 30 yıldır bu memlekette terör estirenler, bugün masum ÅŸekilde demokratik haklarını kullandıklarını iddia ederek farklı role bürünmüÅŸlerdir. Yapılanlar, Anayasa ve Ä°çtüzüÄŸe uygun deÄŸildir. Dün HDP'nin taÅŸeronu olarak CHP veMHP yarış içindedir. Ä°ki parti, HDP'nin amaçlarına, deÄŸirmenlerine su taşımışlardır" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ä°ç Güvenlik Paketi ile getirilen en önemli düzenlemenin, demokratik haklarını kullanmak isteyenlere özgürlüklerini yapabilmelerine imkan saÄŸlamak olduÄŸunu, AB müktesebatına aykırı herhangi bir yönü olmadığını anlatan ElitaÅŸ, getirilen sistemde suçüstü halinde polisin güvenliÄŸi saÄŸlayabilmek amacıyla 24 saat gözaltına alma yetkisi olduÄŸunu söyledi. ElitaÅŸ, "Polisin hiçkimseyi keyfi olarak gözaltına alma yetkisi bulunmamaktadır. Sokaklarda eylemler yapıp, çocukları polisin önüne atan, onları kullanarak eylemlerini gerçekleÅŸtirmeye çalışanlar, maalesef dün iki kadın milletvekilini kürsüde konuÅŸan bana karşı taÅŸeron olarak kullanarak kürsüyü iÅŸgale kalkmışlardır. Bunlar hep bu ÅŸekilde hem çocukları hem kadınları kullanarak farklı zafiyeti gündeme getirmeye, bu insanları kullanarak hedeflerine ulaÅŸmayı hedeflemektedirler" diye konuÅŸtu.

Dün yaÅŸananlardan büyük üzüntü duyduklarını ifade eden ElitaÅŸ, bugün grup önerileri oylanacağını, gündeme PerÅŸembe günü kaldıkları yerden devam edeceklerini bildirdi. "Ä°nÅŸallah umuyor ve diliyorum ki diÄŸer siyasi parti grupları, bundan sonra sakin bir ortam içinde, Ä°çtüzüÄŸün kendilerine verdiÄŸi yetkiyi kullanarak yasanın çıkmasını engellemek için bütün haklarını kullanabilirler. Ama ve ÅŸiddeti hiçbir zaman, hiçkimse mazur göremez. Toplum, kamuoyu onları mahkum eder" dedi.

ElitaÅŸ, bir soru üzerine, paketi bitirinceye kadar aralıksız çalışacaklarını, düzenlemede deÄŸiÅŸilik yapmayı düÅŸünmediklerini söyledi.

"Tuncel beni itekledi, Baluken yumruk salladı"

Genel Kurul'da ne yaÅŸandığına yönelik soru üzerine ElitaÅŸ, ÅŸunları anlattı:

"Sebahat Tuncel beni iteklemiÅŸtir, HDP Grup BaÅŸkanvekili Ä°dris Baluken bana yumruk sallamıştır. HDP'liler bu iÅŸi bir senaryo haline getirmiÅŸler ve iki milletvekilini figüran olarak kullanmışlardır. Tuncel ve Buldan'ı ben konuÅŸurken kürsüye gönderip, beni uzaklaÅŸtırmaya çalışmışlar ve arkadan da HDP'li milletvekilleri bana saldırmaya yeltenmiÅŸtir. Bunu gören milletvekili arkadaÅŸlarımız onların saldırılarını uzaklaÅŸtırmak için benim etrafımda toplanmışlardır. Bir milletvekili BaÅŸkanlık Divanı'nı iÅŸgal etmiÅŸtir. BaÅŸkanlık Divanı'na çıkarak BaÅŸkanlık çanını alıp milletvekillerine atmaya gayret etmiÅŸtir. Hüsamettin ZenderlioÄŸlu, stenografların kullandığı sandalyeyi milletvekillerinin üzerine fırlatmaya çalışmışlardır. Yaptıkları bu eylemlerin tamamını AK Parti'nin üzerine yıkmaya çalışmaktadırlar. Kapalı oturumlarda bunların görüntüleri olmadığından dolayı maalesef bunları izah edemiyoruz, zeytinyağı gibi üste çalışmaya gayret ediyorlar. öyle inanıyorum ki iki kadın milletvekili kendilerini darp etmiÅŸlerdir. Hiçbir AK Parti'li milletvekili, onlara fiili saldırı yapmamıştır. Onlar bize fiili saldırı yapmışlardır. Herhalde bu iÅŸte baÅŸarılılar ki kendilerine verilen rolü çok iyi oynamışlar, 'darp edildik, vücudumuz morardı' diyorlar. Anladığım kadarıyla bunlar kendilerini darp etmiÅŸlerdir. Hiçbir AK Parti'li milletvekili, hiçbir milletvekiline ve özellikle kadınlara dokunmayı kendisine yediremez ve yakıştıramaz."

Yaralanan milletvekillerinin HDP ve CHP'li milletvekili olduÄŸunun söylenmesi üzerine ElitaÅŸ, "Sayın Musa Çam'a geçmiÅŸ olsun diyorum. O arbedede ayağı, çiçeklerin bulunduÄŸu yerdeki mermere takıldı ve çiçeklerin üzerine düÅŸtü. Orada bir zedelenme olmuÅŸ olabilir. Hiçbir AK Parti'li milletvekilinin ona fiili, doÄŸrudan doÄŸruya saldırısı yoktur" karşılığını verdi.

Mustafa ElitaÅŸ, "Demokratik hakları geliÅŸtirmek için getirdiÄŸinizi söylediÄŸiniz tasarı çok farklı görüntüler doÄŸuruyor. Bu çeliÅŸki deÄŸil mi?" sorusuna, "Kürsüye iÅŸgal etmek, TBMM'de terör estirmek demokratik hak mıdır? Kürsüde konuÅŸanın uzaklaÅŸtırmaya çalışmak, kürsü dokunulmazlığını yok etmeye çalışmak, demokratik hak mıdır, insan haklarına uygun mudur? 6-8 Ekim'de yapılan hareketi, CHP-MHP-HDPkoalisyonu dün TBMM'de yaÅŸatmışlardır. Biz bunların TBMM'de üç siyasi partinin birlikte yaÅŸanan hadisenin sokakta olmaması için bu paketi çıkarmaya çalışıyoruz. Ä°çtüzüÄŸü yok sayarak, teamüllerde bulunmayan kürsüdeki milletvekiline saldırıyı gerçekleÅŸtirenlerin, sokakta demokratik haklarını kullanmaya çalışanları engellemek için neleri göze alacaklarının en önemli göstergesidir" cevabını verdi.

Çözüm Süreci'nin 77 milyonun arzu ettiÄŸi konu olduÄŸunu belirten ElitaÅŸ, "Böyle meseleleri gündeme getirerek Çözüm Süreci olmayacak diye tehditte bulunmak, Çözüm Süreci'ne imkan vermemek ve baltalamamak için gayret içinde olduklarının göstergesidir" dedi.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun sabaha karşı 04.00'te uçakta aradığını ve kendisine konuyla ilgili bilgi verdiklerini anlatan ElitaÅŸ, basın toplantısı düzenleyeceklerinden de bilgisi olduÄŸunu söyledi.

ElitaÅŸ, "Åžiddet, terör havası olmadığı takdirde her türlü öneriye açığız. Dün hiçbir parti, bu paketle ilgili, toplumsal güvenliÄŸi saÄŸlayacak, demokratik hak ve özgürlükleri kullanmayla ilgili herhangi bir önerme getirmediler. Sadece TBMM'de terör nasıl estirilir, birlikte nasıl koalisyon kurulur onun gösterisini yaptılar. EÄŸer makul, mantıklı görüÅŸleri varsa birilikte deÄŸerlendirir, ortak mutabakat olduÄŸunda yaparız ama onların tek amacı terör estirmek. Dünkü görüntüler samimi davranmadıklarının göstergesi...Sadece rol yapıyorlar, iyi gözükmek için rol yapıyorlar" diye konuÅŸtu.

HDP'den tepki

HDP Grup BaÅŸkanvekili Pervin Buldan, iktidar milletvekillerinin Ä°ç Güvenlik Paketi yasalaÅŸmadan ilk kanı Meclis'te döktüÄŸünü ifade ederek, "Yasayı geçirmeye çalışan AKP hükümeti, çözüm ve barış sürecini çok ciddi biçimde tehlikeye sokmakta, adeta bu süreci kendi elleriyle sonlandırmanın gayretine girmektedir" dedi.

Buldan, HDP Grup BaÅŸkanvekili Ä°dris Baluken ve bazı HDP milletvekillerinin katılımıyla Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

TBMM Genel Kurulu'nda dün akÅŸam onaylamadıkları bir durumun yaÅŸandığını belirten Buldan, AK Parti grubunun, "hem HDP hem anamuhalefet grubuna pervasız ve vahÅŸi saldırıda bulunduÄŸunu" söyledi.

Ä°ç Güvenlik Paketi'nin Türkiye'yi karanlık noktaya götürdüÄŸünü, barışı, demokrasiyi, özgürlükleri ve toplumsal yaÅŸamı tehdit ettiÄŸini her fırsatta dile getirdiklerini anlatan Buldan, "Ä°ç Güvenlik Yasası gelmeden ilk kanı Meclis'te döktüler. Grubumuza ve anamuhalefete yapılan saldırılar paketin yansımasıdır" diye konuÅŸtu.

Buldan, yasa çıktığında sınırlı olan demokrasi ve özgürlüklerin tamamen ortadan kalkacağını öne sürerek, ÅŸöyle devam etti:

"Toplumsal barış, bu yasa çıktığında çok ciddi zarar görecektir. Sınır ötesi operasyon tezkeresi çıkarır gibi güvenlik yasasını parlamentodan geçirmeye çalışan AKP Hükümeti, çözüm ve barış sürecini çok ciddi biçimde tehlikeye sokmakta, adeta bu süreci kendi elleriyle sonlandırmanın gayretine girmektedir. Hedefi demokratik çözüm ve barış olan bir hükümet, niçin böyle ceberut yasaya ihtiyaç duyar? Demek ki hükümet çözüm ve barış konusunda samimi deÄŸil. Acaba bu hükümetin zihninin arka planında sürecin sona erdirilmesi planı mı var? Güvenlik Paketini bunun için mi çıkartıyor? Bunlar derin kuÅŸku uyandıran geliÅŸmelerdir."

"AKP Grup Başkanvekilinin kadın vekillere darp girişimi vahim"

Buldan, AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ'ın Genel Kurul'da HDP'li kadın milletvekillerine darp giriÅŸiminde bulunduÄŸunu öne sürdü.

Meclis'te dün Özgecan Aslan cinayetinin kınandığını, kadın cinayetlerine karşı geliÅŸtirilecek reflekslerin tartışıldığını anımsatan Buldan, "Böyle bir günde AKP Grup BaÅŸkanvekili'nin kadın vekillerimize yönelmesi çok vahim bir tablo ortaya çıkarmıştır. AKP Grup BaÅŸkanvekili ile ilgili ne gibi iÅŸlemlerin yapılacağını takip ediyoruz" dedi.

Buldan, AK Parti Grubu'nun ElitaÅŸ hakkında iÅŸlem baÅŸlatmasını, baÅŸta kendisi ve Ä°stanbul Milletvekili Sebahat Tuncel olmak üzere kamuoyundan özür dilemesini istedi.

Oturumu yöneten TBMM BaÅŸkanvekili AyÅŸe Nur Bahçekapılı'nın tutumunun da ibret verici olduÄŸunu savunan Buldan, "BaÅŸkanvekili Genel Kurul'u AKP'nin talimatlarıyla yönetmiÅŸ ve muhalefete karşı sert tutum izleyerek, tarafsızlığını tümüyle kaybetmiÅŸtir. Kadın Meclis BaÅŸkanvekilinin biz kadın vekillere darp giriÅŸimi karşısında sessiz kalması tarihe geçecek bir tutumdur" diye konuÅŸtu.

Ä°ç Güvenlik Paketi'nin çıkmaması için ellerinden gelen direnci göstermeye devam edeceklerini vurgulayan Buldan, "EÄŸer AKP bu pakette ısrar etmeye devam ederse, bu paket hükümeti götürecektir" dedi.

Kürkçü: "Bu tür saldırılarda ne olacağını kimse önceden bilemez"

Kavgada başından yaralanan HDP Mersin Milletvekili ErtuÄŸrul Kürkçü de dün kapalı oturumda yaÅŸananları anlattı.

Bisikletine binerken kullandığı kaskı gösteren Kürkçü, "Ben bunu daha çok bisikletle giderken başımı korumak için kullanıyordum. Åžimdi milletvekillerinden korunmak için kullanmam gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Bundan sonra bu teçhizatla Meclis'e gelip gideceÄŸim" diye konuÅŸtu.

Bahçekapılı'nın HDP'nin söz hakkını verdiÄŸi AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ'ın, kürsüye giden Buldan ve Tuncel'i darp ederek, kendisine yol açtığını öne süren Kürkçü, "Onu izleyen diÄŸer AKP milletvekillerinin bir anda kürsüye hücum etmeleri sonucu arkadaÅŸlarımıza yardım etmek zorunda kaldık. Sebahat Tuncel'e yönelen yumruÄŸu savuÅŸturmak için yanına gittiÄŸimde, ona isabet etmeyen yumruk benim başıma geldi" dedi.

AK Parti Ä°stanbul Milletvekili Oktay Saral'ın gece boyunca bütün milletvekillerine her yerde ve her biçimde saldırdığına tanık olduÄŸunu dile getiren Kürkçü, CHP Ä°stanbul Milletvekili Aykut ErdoÄŸdu'ya, CHP Ä°stanbul Milletvekili Mahmut Tanal'a veHDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin ZenderlioÄŸlu'na Saral'ın saldırdığını öne sürdü.

Kürkçü, muhalefet milletvekillerine yaralayıcı nesnelerle saldırma güdüsünün düÅŸünülmesi gerektiÄŸini belirterek, "Birkaç sıyrıkla bu saldırıyı atlatmış olabilirim ama bu tür saldırılarda kime ne olacağını kimse önceden bilemez. Belki Musa Çam daha ağır bir olayla yüzleÅŸebilirdi. Tokmak Aykut ErdoÄŸdu'nun ÅŸakağına gelse ne olurdu bilemiyorum" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.