Sosyal Medya

Dünya

Avrupa'nın Müslüman karnesi hazırlanıyor

Fransa’da Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırının ardından İslamofobi kavramına karşı Türkiye harekete geçti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatkı (AGİT) İslamofobi ile Mücadele Özel Temsilcisi Talip Küçükcan, Fransa Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile Türk ve Fransız din adamları ile yüz yüze görüşerek, ‘Adalet ve güvenlik bürokrasisi Müslümanların hassasiyetleri konusunda bir eğitim alıyor mu?’ diye sordu. AGİT’e sunacakları raporda hem cevaplara yer verildi hem de İslam karşıtlığının yasal zemine oturtulması talep edildi.



Fransa’da 12 kiÅŸinin yaÅŸamını kaybettiÄŸi mizah dergisi Charlie Hebdo dergisine yapılan kanlı saldırının yankıları sürerken, Dünya ülkelerini temsil eden üç kiÅŸiden biri olan (AGÄ°T) Ä°slamofobi ile Mücadele Özel Temsilcisi Talip Küçükcan, saldırıdan bir gün sonra soluÄŸu Paris’te aldıklarını açıkladı. Ä°slamofobiye yönelik propagandaları engellemek ve Müslümanların Dünyada eÅŸit haklara sahip olabilmesi için yüz yüze görüÅŸmeler yaparak çeÅŸitli rapor hazırlığında olduklarını belirtti.

Fransa Adalet Bakanlığı, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, DışiÅŸleri Bakanlığı, EÄŸitim Bakanlığı yetkilileri ile Türk ve Fransız din adamları yapılan görüÅŸmeler hakkında bilgi veren AGÄ°T Ä°slamofobi ile Mücadele Özel Temsilcisi Talip Küçükcan,” Fransa ziyaretimiz de Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırının hemen arkasında oldu. AGÄ°T olarak farklı ülkelerin Müslümanlara yönelik politikalarına iliÅŸkin bir karne hazırlanıyor. Bu saldırının etkilerinin canlı olduÄŸu yaÅŸandığı bir dönemde Fransa’yı ziyaret ettik. Bir taraftan Müslüman sivil toplum kuruluÅŸ örgütleri ile görüÅŸme imkanımız oldu. Fransa’da karşılaÅŸtıkları temel sorunların neler olduÄŸunu devletten beklentilerinin neler olduÄŸunu dinledik. Ardından da Fransa Adalet Bakanlığı, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, DışiÅŸleri Bakanlığı ve EÄŸitim Bakanlığı’ndan yetkililer ile görüÅŸtük. Özellikle aşırı sağın yükselmesi, “Müslümanlara ve camilere yönelik saldırıların artması sonrasında Fransız Hükümeti nasıl mücadele edebilir?” Sorusu gündeme geldi. Fransız siyasetçilerine baktığımız zaman Ä°slam ve terör arasında bir özdeÅŸleÅŸme kurmamaya özen gösterdiklerini bu anlamda Müslümanların Fransa toplumunun bir parçası olduÄŸunu terör örgütü üyelerinin ise dışarıdan geldiklerine yönelik izlenimler elde ettik” dedi.

Fransa’da eÅŸitlik, özgürlük ve kardeÅŸlik kavramlarından sonra laiklik ilkesinde önemli bir yükseliÅŸ gösterdiÄŸini bunu da dini konularda getirdiÄŸi kısıtlamalar üzerinden saÄŸladığına dikkat çeken Küçükcan; “ Laiklik Fransızlar için olmazsa olmaz gibi bir deÄŸer olarak görünüyor. Ancak Fransa’daki laiklik anlayışı dini konularda kısıtlayıcı bir örneÄŸin baÅŸörtülü kızların Fransız okullara gidemediÄŸini görüyoruz” dedi.

NELER SORULDU?

Yapılan görüÅŸmelerde özellikle Müslümanların eÅŸit haklara sahip olabilmesine yönelik yürütülen politikalara iliÅŸkin sorulara ağırlık verildiÄŸini aktaran Küçükcan, “Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve hoÅŸgörüsüzlükle mücadele konusunda geliÅŸtirilen politikalar nelerdir?, Nefret söylemi ve suçlarının önlenmesine yönelik adımlar nelerdir?, Müslümanlara yönelik saldırıların nedeni nedir?, Devlet nasıl önlemler alıyor?, Ä°slam karşıtlığına karşı hangi politikalar üretiliyor?, Din özgürlüÄŸü engellerinin kaldırılması konusunda neler yapılıyor?, Adalet ve güvenlik bürokrasisi Müslümanların hassasiyetleri konusunda bir eÄŸitim alıyor mu? “ gibi sorular sorduk.

“MÜSLÜMAN KARÅžITLIÄžI YASAL ZEMÄ°NE ALINSIN” TALEBÄ°

Cevaplar ve bareberinde taleplere yer verilen raporun hazırlık süreci bittikten sonra AGÄ°T’e sunacaklarını açıklayan AGÄ°T Ä°slamofobi ile Mücadele Özel Temsilcisi Talip Küçükcan ÅŸunları söyledi: “ Biz raporumuzu AGÄ°T’e sunacağız. AGÄ°T’e Türkiye’de üye. Bu raporu tüm üyeler okuyacak. Bunlar üzerinden raporu yazan kiÅŸiler olarak bizler tavsiyelerimizi ve somut adımların atılması gerektiÄŸini ifade edeceÄŸiz. Bunların içinde eÄŸitim, ekonomi ayrımcılığın giderilmesi olacaktır. Ä°slam karşıtlığının bir yasal zemine oturtulması olacaktır. BaÅŸörtüsü yasağının kaldırılmasına yönelik talepler olacaktır” diye kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.