Sosyal Medya

Kültür Sanat

Operada başörtüsü kimyalarını bozdu

Antalya Devlet Operası'nda sergilenen 'İtalya'da Bir Türk' adlı operanın ikinci perdesinde bazı sanatçıların başörtülü yer alması, izleyicilerin tepkisine neden oldu.



Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), ünlü Ä°talyan besteci Gioacchino Rossini'nin, konusu itibariyle Avrupa sanatında 'Türk' etkisinin önemli bir örneÄŸi olarak dikkat çeken 2 perdelik "Ä°talya'da Bir Türk" adlı komik opera eserini sahneledi.

"TÜRBAN OPERA SAHNESÄ°NE KADAR GÄ°RDÄ°"

Eserin ikinci perdesinde sanatçılardan 2'sinin baÅŸlarında baÅŸörtüsü ve tesettür kıyafetle sahnede yer alması, bazı izleyicilerin sessiz tepkisine neden oldu. Ä°zleyicilerden bazıları, "Eserde Türk erkeÄŸi kıro, Türk kadını ise türbanlı tanıtılıyor. Türban opera sahnesine kadar girdi" söylemiyle salonu terk etti.



Ä°ZLEYÄ°CÄ°LER TEPKÄ° GÖSTERDÄ°

Emekli rejisör Mehmet Ergüven'in yorumuyla hazırlanan eserin ilk bölümünde salondan ayrılan bazı izleyiciler, fuayedeki ANTDOB'a ait anı defterine de tepkilerini yazılı olarak aktardı. Bir izleyici, "1814 yılında kaleme alınmış bu eserin ilk sahneye konuluÅŸ koreografisi esas alınmalıydı. Eseri günümüze adapte etme gayreti anlamsız ve G. Rossini'ye haksızlık olmuÅŸ" sözlerine yer verdi.



"SANATA KÄ°RLÄ° ELLER UZANDI"

Anı defterine daha sert sözler yazan bir izleyici ise "Sanata kirli eller, kirli ruhlar uzandı. Güzel eserleri mahvetmeye hakkınız yok. Türk kadını ve Türk erkeÄŸinin tarifi bu mudur? Yazıklar olsun sizlere" dedi. Bir baÅŸka izleyici de "Bir Türk kadını olarak ne kendime, ne de erkeklerimize böylesi kıyafetleri yakıştıramadım. Biz bu deÄŸiliz. Sürekli gelen bir izleyici olarak 2'nci perdeyi seyretmiyorum. Yazık olmuÅŸ" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

SAHNEDE GÜÇLÜ KADRO

Rejisör Mehmet Ergüven'in sahneye koyduÄŸu 'Ä°talya'da Bir Türk'ün orkestra ÅŸefliÄŸi Gaetano Solıman ile Ömer Yöndem, koro ÅŸefliÄŸini ise Mahir Seyrek üstlendi. Eserin dekor tasarımı Gürcan Kubilay, kostüm tasarımı Gülay Korkut, ışık tasarımı da Müfit Özbek imzasını taşıyor. Eserde, Ankara, Ä°stanbul ve Ä°zmir Devlet Opera ve Balesi'nden konuk sanatçılar da sahne alıyor. 19. yüzyıl baÅŸlarında Ä°talya'nın en önemli bestecisi kabul edilen Gioacchino Rossini'nin eseri, orjinal dili olan Ä°talyanca sahneleniyor. 

TÄ°METÜRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.