Sosyal Medya

Güncel

TBMM'de 'İç Güvenlik' gerginliği: 5 vekil yaralandı

TBMM Genel Kurulu'nda 'İç Güvenlik Paketi' görüşmeleri öncesi yapılan kapalı oturumda AK Partili vekiller ile muhalefet milletvekilleri arasında çıkan kavgada 5 milletvekili yaralandı. Paketin görüşmeleri ise Perşembe günü.



Meclis Genel Kurulu daha önce görüÅŸmeleri iki defa ertelenen 'Ä°ç Güvenlik Paketi'ni görüÅŸmek üzere toplanırken,"görüÅŸmeleri kilitleyeceÄŸini" ilan eden muhalefet partileri ile AK parti arasında taktik savaÅŸları baÅŸladı. Genel Kurul'da dört siyasi parti de görüÅŸme önergesi verdi. Muhalefet paketin görüÅŸülmesini uzatmak için uÄŸraşırken, son kapalı oturumda vekiller arasında tartışma çıktı. Tartışma kavgaya dönüÅŸtü. AK Partili vekiller ile muhalif vekiler arasındaki kavgada HDP'den ErtuÄŸrul Kürkçü ile CHP'den Refik Eryılmaz, Musa Çam, Aykut ErdoÄŸdu ve Mahmut Tanal yaralandı. Mahmut Tanal, Aykut ErdoÄŸdu ve ErtuÄŸrul Kürkçü'ye Meclis revirinde müdahale edildi. Refik Eryılmaz ve Musa Çam ise BaÅŸkent Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

'Meclis Başkanı'nın tokmağıyla vurdular'

HDP Mersin Milletvekili ErtuÄŸrul Kürkçü, kavgayla ilgili Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, kapalı oturum sırasında usul tartışması açılmasının talep edildiÄŸini ancak TBMM BaÅŸkanvekili AyÅŸe Nur Bahçekapılı'nın usul tartışması isteklerine yanıt vermediÄŸini, bunun üzerine uzun süren tartışma olduÄŸunu kaydetti. Bu tartışma sonuçlanmadan Bahçekapılı'nın AK Parti'li vekillere kürsüyü açmaya teÅŸebbüs ettiÄŸini belirten Kürkçü ÅŸunları kaydetti:

 

FotoÄŸraf: DHA
Meclis'teki kavgada HDP Milletvekili ErtuÄŸrul Kürkçü de yaralandı.

 

 

"Bizim Grup BaÅŸkanvekilimiz Pervin Buldan ve milletvekilimiz Sebahat Tuncel, kürsünün önünde durdular. Bunun üzerine bir anda AKP'li erkek vekiller kürsüye saldırdılar. ArkadaÅŸlarımızı itip kakmaya baÅŸlayınca ister istemez arkadaÅŸlarımızı korumak için müdahale ettik ve bunun üzerine arbede baÅŸladı. Sadece kendimizi mazur göstermek için konuÅŸmuyorum, hakikaten çok ağır bir saldırı oldu. Hem çok sayıda insan saldırdı, bayağı can almaya gelir gibi... Demir iskemleleri fırlattılar, Aykut ErdoÄŸdu'nun göÄŸsüne Meclis BaÅŸkanı'nın tokmağıyla vurdular, çanı bir milletvekilinin kafasına indirdiler. Ben de Sebahat Tuncel'i, vekilimizi kenara çekmeye çalışırken ona saldırmak isteyenler bana saldırdı ve yere yuvarlandık. Ondan sonra başım kanayınca arkadaÅŸlar revire getirdi. Başımda bir darbe var. Kanama durdu. Vahim olduÄŸunu sanmıyorum ama sabaha kadar bakacağız."

'Arka kapıdan revire götürdüler'

Anadolu Ajansı'na konuÅŸan CHP Ä°stanbul Milletvekili Mahmut Tanal da olayı ÅŸöyle anlattı:

"Kapalı oturumda Hasip Kaplan söz istedi ve kürsüye gitti. O sırada Kaplan kürsüdeyken Grup BaÅŸkanvekilimiz Levent Gök de söz istedi. BaÅŸkanvekili Bahçekapılı söz vermeyince Hasip Kaplan kürsüden ayrılmadı. Bunun üzerine Sebahat Tuncel kürsüye gitti. Ardından AK Parti'li milletvekilleri kürsünün etrafını sararak saldırdı ve olaylar baÅŸladı. Kavga baÅŸlayınca ben de cep telefonumla çekim yapmaya baÅŸladım. Bunu gören AK Parti'li milletvekilleri bu sefer bana saldırdılar. Kavga sırasında milletvekili arkadaÅŸlarım Aykut ErdoÄŸdu, Refik Eryılmaz, Musa Çam ile HDP Milletvekili ErtuÄŸrul Kürkçü yaralandı. Daha sonra beni arka kapıdan çıkararak revire götürdüler. Musa Çam'ın Atatürk çiçeÄŸinin üzerine düÅŸtüÄŸünü gördüm, umarım omuriliÄŸinde bir zedelenme olmamıştır. Bana, Aykut ErdoÄŸdu'ya ve ErtuÄŸrul Kürkçü'ye Meclis revirinde müdahale yapıldı. Refik Eryılmaz ve Musa Çam BaÅŸkent Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı."

"Genel Kurul'da ÅŸiddet ve terör estirdiler"

AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ da TBMM Genel Kurulu'nda yaÅŸanan kavgayla ilgili açıklama yaptı, "Kadınları kullanarak Genel Kurul'da ÅŸiddet ve terör estirdiler" dedi. 

ElitaÅŸ ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Pervin Buldan sabote etmek için konuÅŸmadı. Sayın TBMM BaÅŸkanvekili 'biriniz imza atın, konuÅŸun' deyince, Hasip Kaplan gidip önergeye imza attı. Fakat Kaplan kürsüye gelip 10 saniye konuÅŸtuktan sonra Pervin Buldan, Kaplan'ı kürsüden aldı, çekti. Bunun üzerine BaÅŸkanvekili, 'görüÅŸmeniz bitmiÅŸtir, AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ'ı çağırıyorum' dedi. Ben kürsüye gittiÄŸimde hem Pervin Buldan hem de Sebahat Tuncel kürsüden beni atmak için uÄŸraÅŸtılar. Ben konuÅŸmaya baÅŸlarken onlar yanıma gelerek beni fiili olarak kürsüden iteklemeye uÄŸraÅŸtılar, konuÅŸmamı engellemeye çalıştılar. Ben de kürsüden ayrılmamak için uÄŸraÅŸtım. O çerçevede, HDP'den Grup BaÅŸkanvekili ve diÄŸer milletvekilleri gelerek, 'kadına ÅŸiddet uyguluyorsun' dediler. Orada bir grup baÅŸkanvekilinin kürsüde yaptığı konuÅŸmayı engellemeyi ÅŸiddet olarak kabul etmiyorlar, onların beni kürsüden uzaklaÅŸtırma eylemlerini içtüzüÄŸe aykırı olarak görmüyorlar ama 'vay efendim siz kadınları oradan neden uzaklaÅŸtırıyorsunuz' diyerek, kadınları kullanarak Genel Kurul'da ÅŸiddet ve terör estirdiler." 

ElitaÅŸ bundan sonra farklı arbedeler olduÄŸunu, kendisine saldırmaya çalıştıklarını ifade ederek, "HDP milletvekilleri bana yumruk atmaya çalıştılar. Bunun üzerine bizim gruptan arkadaÅŸlar o tahrik üzerine onları benden uzaklaÅŸtırmaya çalıştılar. Orada bir arbede yaÅŸandı. O arbedede HDP Milletvekili Hüsamettin ZenderlioÄŸlu, stenografların oturduÄŸu sandalyeyi kaldırıp grubumuzun üzerine fırlatmaya çalıştı. O arada Meclis BaÅŸkanlık Divanı'ndaki zili CHP'li bir milletvekili söküp AK Parti Grubu'na fırlatmaya kalktı ve o çerçevede olaylar geliÅŸti. Bir milletvekili de geriye çekilirken çiçeklerin bulunduÄŸu yere düÅŸtü, inÅŸallah bir ÅŸeyi yoktur. Maalesef ÅŸu andaTBMM'de terör estirebilmek için her türlü iÅŸlem ve eylemi yaptılar, her türlü tahriki ve ÅŸiddeti uyguladılar" dedi.

2.5 saate neler sığdırdılar?

Öncesinde muhalefetten 'Ä°ç Güvenlik Paketi'nin görüÅŸülmesini uzatma hamleleri geldi. Genel Kurul'da ilk görüÅŸme HDP grubunun verdiÄŸi "Paralel yapının ortaya çıkarılması" önerisi üzerinde yapıldı. Bu ilk görüÅŸme tam iki buçuk saat sürdü. HDP'nin grup önerisi görüÅŸülürken iki defa Meclis BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı'nın tutumuna iliÅŸkin usul tartışması açıldı, CHP iki defa yoklama istedi. Ä°lk yoklama çoÄŸunluk saÄŸlanamadığı için oturuma ara verilmesiyle sonuçlandı. Ä°kinci yoklamada ise kuliste bulunan AK Parti'li vekillerin Genel Kurul salonuna gelmesi ile çoÄŸunluk bulundu. Muhalefet 'Ä°ç Güvenlik Paketi' görüÅŸmelerine geçilmesini engellemek için içtüzükten kaynaklanan baÅŸka haklarını da kullandı. Özellikle paralel yapı iddiaları ile ilgili olarak tapeler ve paralel yapı ile iÅŸbirliÄŸi iddiaları gündeme getirildikçe birçok milletvekili sataÅŸma nedeniyle söz istedi, söz aldı. Ä°tirazlar üzerine HDP'nin önerisinin gündeme alınmasına iliÅŸkin oylama tekrarlandı, iki oylamada da red sonucu çıktı.

Yemek arası da tartışma konusu oldu

Ä°ki buçuk saatin sonunda verilmesi istenen yemek arası dahi tartışma yarattı. Saat 21:00'e yaklaşırken AyÅŸenur Bahçekapılı'nın hâlâ yemek arası vermemesine tepki gösteren milletvekilleri, "Aramızda ÅŸekeri olanlar var" diye tepki gösterdi. Hatta görüÅŸmelerine geçilen MHP'nin "Yozgat'ın iÅŸsizlik sorunu" konulu grup önerisinde ilk konuÅŸmacı olarak kürsüye çıkan MHP'li Mehmet Åžandır, "Yatsı namazından iki saat sonra yemek mi yenir?" sözleriyle tepki gösterdi. Åžandır konuÅŸurken Meclis grup baÅŸkanvekillerinin kürsüye gidip AyÅŸenur Bahçekapılı ile konuÅŸmasının ardından Genel Kurul 40 dakika yemek arası verdi.

Verilen aranın ardından Genel Kurul yeniden açıldı, MHP grup önerisinin tartışmalarına devam edilirken CHP'den bir hamle daha geldi. CHP Grup BaÅŸkanvekili Levent Gök görüÅŸmelerin kapalı oturumda yapılması talebini Meclis BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı'ya iletti. Bahçekapılı içtüzük gereÄŸi oturumu kapattı; milletvekilleri, stenograflar ve yeminli kavaslar dışında Genel Kurul'da bulunan basın mensupları ve tüm izleyiciler dışarı çıkarıldı. Yarım saat süren kapalı oturum sonunda Genel Kurul yeniden açıldı. AyÅŸenur Bahçekapılı oturum açılışında MHP'nin grup önerisinin yapılan oylama sonunda reddedildiÄŸini açıkladı.

İkinci defa kapalı oturum

Ancak MHP'nin grup önerisinin görüÅŸmelerinin kapalı oturum olunca sadece 45 dakika sürmesi üzerine bu defa harekete geçen AK Parti grubu oldu. CHP'nin "Uludere olayının araÅŸtırılması" için verdiÄŸi grup önerisine iliÅŸkin görüÅŸmeler baÅŸlarken bu defa AK Parti oturumun kapalı yapılması için önerge verdi. Ä°çtüzük gereÄŸi Bahçekapılı yine Genel Kurul salonunu boÅŸalttı. Salon boÅŸaltılırken HDP'li Hasip Kaplan ile Meclis BaÅŸkanvekili AyÅŸenur Bahçekapılı arasında tartışma sürüyordu.

Bu kapalı oturum öncesinde tartışmalar uzun sürdüÄŸü için saat 24:00'e kadar 'Ä°ç Güvenlik Paketi'nin görüÅŸmelerine baÅŸlanma ihtimalinin zayıf olduÄŸu deÄŸerlendirmeleri yapılırken bir anda durum deÄŸiÅŸti.
CHP'nin grup önerisi üzerindeki görüÅŸmelerin tamamlanmasının ardından AK Parti'nin 'Ä°ç Güvenlik Paketi'nin görüÅŸmelerinin gündemin ön sırasına alınması yönünde öneri vermesi ve paketin görüÅŸmelerine geçilmesi bekleniyor. GörüÅŸmelere baÅŸlanma ihtimalinin ortaya çıkması ile birlikte Ä°çiÅŸleri Bakanı Efkan Âlâ da Meclis Genel Kurulu salonuna geldi.

'Ä°ç Güvenlik Paketi' PerÅŸembe günü görüÅŸülecek

AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ, TBMM Genel Kurulu'nun bugün grup önerilerinin bitimine kadar çalışacağını belirterek, "Biz grup önerimizde 684 sıra sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma TeÅŸkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısının görüÅŸme takvimini ve çalışma saatlerini deÄŸerlendireceÄŸiz. Tasarının görüÅŸmelerine 19 Åžubat PerÅŸembe günü baÅŸlanacak" dedi.

 

Pakette neler var?

GörüÅŸmeleri daha önce iki kez ertelenen tasarı ile temel olarak dört kanunda ve toplam 21 yasada deÄŸiÅŸiklik öngörülüyor. Tasarıya göre, kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kiÅŸinin üstü, eÅŸyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Tasarıda yer alan diÄŸer düzenlemelerin bazıları ise ÅŸöyle:

Toplantı veya gösteri yürüyüÅŸlerinde, "havai fiÅŸek, molotof, demir bilye ve sapan" bulundurulmayacak ve taşınmayacak.

Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek.

Terör örgütünün propagandasına dönüÅŸtürülen yürüyüÅŸlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Polis koleji kapatılacak.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensuplarının kıyafetleri, Milli Savunma ve Ä°çiÅŸleri bakanlıklarınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

DoÄŸum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ile deÄŸiÅŸtirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı 15 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ise 50 TL bedelle verilecek.

Kaynak: Al Jazeera, Anadolu Ajansı, DHA

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.