Sosyal Medya

Dünya

İsrail Golan'da sondaja başladı

İsrail'in, Golan Tepeleri'nin güney kısmında petrol sondaj çalışmalarına başladığı belirtildi.



Ä°srail'in Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere göre, Afek doÄŸalgaz ve petrol ÅŸirketi, Ä°srail hükümetinden daha önce aldığı izin kapsamında, bu ülkenin iÅŸgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki sondaj çalışmalarına baÅŸladı.

Ä°srail Anayasa Mahkemesi, geçen yıl ÅŸirketin sondaj çalışmalarını geçici olarak durdurmuÅŸ, 23 Aralık'ta durdurma kararının kaldırılmasının ardından ocak ortalarında yapılması planlanan sondaj çalışmaları, çevreci grupların protestoları nedeniyle birçok defa ertelenmiÅŸti.

Altı Gün Savaşı (1967) sırasında Ä°srail tarafından iÅŸgal edilen Suriye'nin Golan Tepeleri, 1981'de uluslararası hukuka aykırı olarak ilhak edilmiÅŸti.

Golan Tepeleri, Suriye ile Ä°srail sınırındaki stratejik önemi yanında Ä°srail'in en büyük su kaynağı olma özelliÄŸini de taşıyor. Golan Tepeleri, Ä°srail açısından stratejik konumunun yanı sıra taşıdığı petrol rezervleri açısından da büyük önem taşıyor.

Suriye'deki iç savaÅŸ kaynaklı kriz, Ä°srail'in bölgede daha rahat hareket ederek, kendi lehine uzun vadede tek taraflı kalıcı adımlar atmasının da önünü açıyor.

Afek'in bağlantıları

Bölgede 3 yıllık petrol arama lisansına sahip Afek, Genie Energy ÅŸirketinin Ä°srail'deki alt kuruluÅŸu olarak çalışıyor.

Afek ÅŸirketinin Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığı koltuÄŸunda, Ä°srail ordusundan TuÄŸgeneral olarak emekli olan ve Ä°srail Altyapı Bakanı görevinde bulunan Effie Eitam bulunuyor.

Afek'in baÄŸlı bulunduÄŸu Amerikalı enerji ÅŸirketi Genie Energy'nin yönetim kurulunda ünlü medya patronu Keith Rupert Murdoch ve dünya finans devi Rothschild ailesinden Nathaniel Rothschild bulunuyor. Ayrıca ÅŸirketin danışmanları arasında eski Amerikan BaÅŸkan Yardımcısı Dick Cheney de yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.