Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rumlarla Mısır arasında 'Afrodit' anlaşması!

Güney Kıbrıs ile Mısır dün Kahire'de, 12'nci parseldeki "Afrodit" yatağını doğrudan Mısır'a bağlayacak karşılıklı anlayış memorandumu imzaladı.



Güney Kıbrıs ile Mısır’ın, Türkiye’nin tepkisinden çekinildiÄŸi için perde gerisinde büyük bir gizlilikle hareket ettiÄŸi, Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’in dünkü imza için Mısır’a yıldırım ziyarette bulunduÄŸu haber veriliyor.

Fileleftheros haberi, “Mısır Ä°le AnlaÅŸma Mat Hareketi... ‘Afrodit’ten Ä°tku’ya Direkt Boru Hattı... Türkiye YetiÅŸip Tepki Gösteremedi... Kıbrıs Mısır’a DoÄŸal Gaz Satışı Yarışında Birinci... AnlaÅŸmanın Ä°crası Kıbrıs’a Da DoÄŸal Gaz Yolunu Da Açıyor” baÅŸlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete “Afrodit” yatağının direkt boru hattı ile Mısır’a, büyük olasılıkla da Ä°tkut’a baÄŸlanmasıyla sözde Rum doÄŸal gazının ihraç ve satışının temel taşını teÅŸkil eden anlaÅŸmanın dün Kahire’de, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Mısır Petrol Bakanı Åžerif Ä°smail tarafından imzalandığını yazdı.

Ä°mza töreninde Mısır BaÅŸbakanı Ä°brahim Mahlab’ın da hazır bulunduÄŸuna iÅŸaret eden gazete ÅŸu detayları aktardı:

BORU HATTI Ä°NÅžASIYLA Ä°LGÄ°LÄ° ÇÖZÜMLER Ä°NCELENECEK, ARDINDAN TÄ°CARÄ° BOYUTU MÜZAKERE EDÄ°LECEK

“Geçen Eylül ayında büyük bir ihtiyatla baÅŸlayan memorandum, Mısır DoÄŸalgaz Åžirketi (Egyptian Natural Gas Holding Company/EGAS) ile Kıbrıs Hidrokarbon Ltd Åžirketi’ne, doÄŸal gazın Afrodit yatağından, deniz altından boru hattı ile direkt Mısır’a taşınmasıyla ilgili teknik çözümleri incelemek üzere yetkilendiriyor.

Bu incelemenin önümüzdeki 6 ay içerisinde yapılması, hemen ardından da meselenin ticari yönü, yani altyapı maliyetlerinin paylaşılması, oran ve satış fiyatlarının belirlenmesi için temas ve müzakerelerin baÅŸlaması öngörülüyor.

PROJEYE KATILACAK ŞİRKETLER...

Proje denizaşırı (off shore) hidrokarbon faaliyetlerine ve sıvılaÅŸtırılmış doÄŸalgaz (LNG) faaliyetlerine katılan ÅŸirketlerin iÅŸbirliÄŸinde yürütülecek. Yani Kıbrıs tarafından Kıbrıs Hidrokarbon Åžirketi dışında Noble ve Delek ile Avner; Mısır tarafından da devlet ÅŸirketi EGAS (Yüzde 12), yine bir devlet ÅŸirketi olan EGPC (Yüzde 12), BG ÅŸirketi (Yüzde 38) ve Petronas (Yüzde 38) katılacak. Hedef, karşılıklı Anlayış Memorandumu’nun imzalandığı gün (dün) itibarıyla 6 ay içerisinde anlaÅŸmaya varmaktır.

Söz konusu Karşılıklı Anlayış Memorandumu Mısır ile Kıbrıs arasındaki hidrokarbon alanındaki iÅŸbirliÄŸinin güçlendirilmesi açısından, iki ülke arasındaki dostluk iliÅŸkilerini daha da derinleÅŸtiren önemli bir adımdır.

Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Mısır’a yıldırım ziyaretinin hemen ardından yaptığı açıklamada Memorandum’un, direkt boru hattıyla ilgili ve iki hükümet arasında iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması olduÄŸunu söyledi. Projenin ileri götürülmesi için zamana ihtiyaç duyulduÄŸunu belirten Lakkotripis ‘Çünkü detayları üzerinde uzlaÅŸma saÄŸlanması gereken çok ciddi ticari ÅŸartlardan söz ediyoruz’ dedi. Libya’da 21 Mısırlı iÅŸçinin öldürüldüÄŸü zor bir dönemde Mısır BaÅŸbakanı’nın imza töreninde hazır bulunmasının da önemine vurgu yaptı.

Mısır Petrol Bakanı da Kahire’de yaptığı açıklamada Karşılıklı Anlayış Memorandumu’nun Mısır ve Kıbrıs arasında doÄŸalgaz ihracıyla ilgili önemli bir baÅŸlangıç olduÄŸunu, direkt boru hattına iliÅŸkin teknik çözümlerle ilgili incelemenin 6 ay içerisinde hazır olacağını ve hemen ardından meselenin ticari yönünün masaya yatırılacağını kaydetti.

Dün imzalanan memorandum ÅŸu nedenlerden dolayı da büyük önem taşıyor:

TÜRKÄ°YE’NÄ°N TEPKÄ°SÄ°NDEN ÇEKÄ°NDÄ°LER

Öncelikle, hazırlanmasından imzalanmasına kadar her ÅŸey büyük bir ihtiyatla gerçekleÅŸtirildi çünkü Türkiye’nin Kıbrıs ile Mısır arasındaki her türlü iÅŸbirliÄŸine sert tepki gösterdiÄŸi biliniyor. Yine Kıbrıs artık Mısır’a bölgemizden doÄŸalgaz tedarikinin iplerini eline alıyor. Direkt boru hattı, gelecekte Ä°srail MEB’indeki yataklardan da doÄŸal gaz saÄŸlanması konusunda da muhtemel iÅŸbirliÄŸi anlamına geliyor. Ayrıca ‘Afrodit’in Kıbrıs’a 6-7 yıl düÅŸük maliyetle da doÄŸalgaz saÄŸlanacak ÅŸekilde geliÅŸtirilmesi ve yataktan ticari doÄŸalgaz akışının baÅŸlaması’ anlamını taşıyor.”

Simerini haberi “Ä°ÅŸbirliÄŸi Temelleri Atıldı... ‘Afrodit’ Yatağı Boru Hattıyla Mısır Terminallerinden Birine BaÄŸlanacak” baÅŸlığıyla aktardı.

Gazeteye göre dün imzalanan memorandumun ardından Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’e, Rum tarafında doÄŸalgaz sıvılaÅŸtırma terminali inÅŸa edilip edilmeyeceÄŸi soruldu. “Afrodit yatağını mümkün olan en kısa sürede nasıl kullanabileceÄŸimize ve en iyi ÅŸartları nasıl elde edebileceÄŸimize bakıyoruz” diyen Lakkotripis ÅŸunları ekledi:

GÜNEY’DE TERMÄ°NAL DÄ°ÄžER SÄ°SMÄ°K ARAÅžTIRMALARIN SONUCUNA BAÄžLI

“Bu itibarla herhangi baÅŸka bir altyapıya ihtiyaç duyulacaksa bu yürütülmekte olan veya yakın gelecekte yürütülecek sismik araÅŸtırmaların sonuçlarına baÄŸlı olacak.”

Politis, “Memorandumlarda Ä°yi Gidiyoruz... Afrodit’ten DoÄŸalgazın Satışıyla Ä°lgili Yeni Adım” baÅŸlıklı haberinde “Afrodit” yatağındaki doÄŸalgazın ticari açıdan deÄŸerlendirilmesi için baÄŸlayıcı anlaÅŸmalar beklenirken, Rum Yönetimi’nin dün Mısır ile karşılıklı anlayış memorandumu imzaladığını yazdı.

Gazete, “Her ÅŸey yolunda giderse Noble Energy’nin de Afrodit’le ilgili geliÅŸtirme planını sunmasıyla (Mart ayı içerisinde) devlet ile anlaÅŸma imzalanması gerekiyor, baharda da ilgili taraflar (artık Noble-Delek’in de katılacağı) arasında niyet mektubu (letter of intent) imzalanacak. Bununla, Kıbrıs MEB’inden doÄŸalgazın Mısır kıyılarına tapınması yönünde bir adım daha atılmış olacak” ifadelerine yer verdi.

BAÄžLAYICI ANLAÅžMA Ä°MZALANANA KADAR 1-2 YILA Ä°HTÄ°YAÇ VAR, BORU HATTI Ä°NÅžASI DA 3 YIL SÜRECEK

Gazeteye göre en iyi durumda, karşılıklı anlayış memorandumu gibi baÄŸlayıcı olmayan anlaÅŸmalar imzalanmasından baÄŸlayıcı kararlara kadar 1-2 yıl gerekiyor. Rum Enerji Bakanı daha önce, “Afrodit” yatağını Mısır sahillerindeki iki büyük doÄŸalgaz terminalinden birine baÄŸlayacak boru hattının döÅŸenmesi için nihai yatırım kararının (FID) 2016 içinde imzalanabileceÄŸini söyledi.

Boru hattı inÅŸaatının 3 yıl kadar süreceÄŸinin tahmin edildiÄŸini belirten gazete ÅŸu ana kadarki temaslardan hedefin, 12’nci parselin British Gas’ın yönetiminde olan Intku terminaline baÄŸlanması olduÄŸu anlaşılıyor. Piyasa ve boru hattının döÅŸenme maliyetinin alıcılara yükleneceÄŸi çünkü Noble Energy’nin sadece doÄŸalgaz geliÅŸtirme (sondajlar, denizaltı boruları, yüzer üretim ünitesi, gazı gemilere depolama ve teslim etme) yatırım yapmak niyetinde olduÄŸu kaydedildi.

Alithia haberi “Mısır’a Direkt Boru Hattı... ‘Afrodit’in DeÄŸerlendirilmesine BaÅŸlanıyor” baÅŸlığıyla okurlarına aktardı. Haravgi “12’den Mısır’a Direkt Boru Hattı... Afrodit Yatağı’nın Kullanılması Hedefiyle” baÅŸlığını kullandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.