Sosyal Medya

Dünya

Avusturya'da İslam yasası değişikliklere rağmen endişe verici

Avusturya İslam Cemaati, ülke meclisinde görüşülmeyi bekleyen tasarının son değişikliklere rağmen bazı beklentilerini karşılamadığını açıkladı



Avusturya'da, "Ä°slam Yasa Tasarısı"nda yapılan deÄŸiÅŸikliklerin "Müslümanların beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamadığını" belirtildi.

Avusturya'da yaÅŸayan yaklaşık 550 bin Müslümanın çatı kuruluÅŸu Avusturya Ä°slam Cemaati, internet sitesinden yayımladığı açıklamayla Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen "Ä°slam Yasa Tasarısı"na iliÅŸkin görüÅŸlerini aktardı.

Açıklamaya göre, kurumun en yüksek karar organı Åžura Konseyi'nin 15 Åžubat'ta toplandığı ve 12 Åžubat'ta Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen tasarı hakkındaki görüÅŸlerini belirlediÄŸi belirtildi.

Tasarının merkezi noktalarında "Müslümanların beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamadığı" belirtilen açıklamada, "Avusturya Ä°slam Cemaati için ayrı bir yasa talebi, diÄŸer dini topluluklara verilen haklar ve dış finansman yasağı" konularındaki endiÅŸe ile taleplerinin devam ettiÄŸi vurgulandı.

Açıklamada, tasarıda yapılan son deÄŸiÅŸiklikleri "olumlu" buldukları ancak temel itiraz noktalarında endiÅŸelerin devam ettiÄŸi belirtildi.

Avusturya Ä°slam Cemaati'nin ortak çözümlere baÄŸlılığını ve soruları diyalog yoluyla çözmek için gayret gösterdiÄŸi belirtilen açıklamada, 1912 tarihli Ä°slam Yasası'nın Avusturya ile Müslümanlar arasında bir baÄŸ oluÅŸturduÄŸunu ve bu bağın güçlendirilmesi için Müslümanların Avusturya'nın bir parçası olduÄŸunun gösterilmesi gerektiÄŸine iÅŸaret edildi.

SON DEĞİŞİKLİKLER

Tasarıda yapılan son deÄŸiÅŸikliklere göre, dini bir cemaatin tanınması veya iptaline baÅŸbakan yerine bakanlar kurulu karar verecek.

Yurtdışından finanse edilen imamlar, vizeleri bitinceye kadar deÄŸil, yasa yürürlüÄŸe girdikten 1 yıl sonraya kadar görev yapabilecek.

Ä°slam cemaati, imam yetiÅŸtirmek üzere Viyana Üniversitesinde kurulacak Ä°slam Teoloji Fakültesinde eÄŸitim verecek öÄŸretim görevlilerinin belirlenmesinde söz sahibi olabilecek.

Dini cemaatler tarafından düzenlenecek etkinlikler "güvenlik" gerekçesiyle iptal edilebilecek.

Tasarının, 25 Åžubat'ta Meclis Genel Kurulu'nda görüÅŸülmesi planlanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.