Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hafter ve Mısır arasında 'IŞİD' koordinasyonu

Mısır güçlerinin Libya'da bazı hedeflere düzenlediği saldırılardan önce darbeye teşebbüs eden Hafter ile koordinasyon sağladığı açıklandı



BaÅŸarısız darbe giriÅŸiminin ardından güçleriyle beraber Tobruk'a çekilen Halife Hafter ile Mısır ordusu arasında "IŞİD'e karşı koordinasyon saÄŸlandığı" açıklandı.

Hafter'in desteklediÄŸi Tobruk Hükümeti'ne baÄŸlı Genelkurmay BaÅŸkanlığı Sözcüsü Albay Ahmed el-Mismari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hafter ve Mısır ordusu üst düzey komutanları arasında telefon görüÅŸmeleri oldu. Özellikle Mısır, Libya'daki IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenlemeden önce Mısır Savunma Bakanı Sıdkı Subhi ile görüÅŸme yapıldı. Bu, Libya topraklarından IŞİD'in çıkarılması için koordinasyon içerisinde gerçekleÅŸtirildi" dedi.

SÄ°RTE'YE SALDIRILACAK

"Dün akÅŸamdan bu yana Libya ordusunun hava saldırılarını yoÄŸunlaÅŸtırmasının yanı sıra önümüzdeki saatlerde Sirte kenti yakınlarındaki IŞİD hedeflerine Libya ve Mısır ortak olarak hava saldırısı düzenleyecek" ifadelerini kullanan Mismari ÅŸunları kaydetti:

"Sabah Mısır ve Libya'nın ortak olarak düzenlediÄŸi saldırılarda Sirte kentine baÄŸlı Nufeyliye ve Bin Cevad ilçeleriyle Derne kentindeki IŞİD eÄŸitim kampları ve mensuplarının bulunduÄŸu evler hedef alındı. Derne'de ilk belirlemelere göre 50 kiÅŸi öldü."

"Mısır'ın 6  F-16 uçağıyla saldırı düzenlediÄŸini" ifade eden Mismari, "ABD liderliÄŸindeki koalisyondan farklı Mısır'ı desteklemek için Fransa, Ä°talya ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'ni kapsayan uluslararası bir koalisyon oluÅŸturulması konusunda Libya tarafından yoÄŸun telefon görüÅŸmeleri yürütülüyor" diye konuÅŸtu.

Libya'da 12 Åžubat'ta kaçırıldığı bildirilen 21 Mısırlı Kıpti'nin, IŞİD tarafından öldürüldüÄŸüne dair görüntüler yayımlanmıştı.

Bu olayın ardından 7 gün yas ilan eden Mısır, Libya'daki IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenlediÄŸini bildirmiÅŸti.

Öte yandan Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK), Mısır'ın ülkeye askeri müdahaleyi kınamıştı. MGK Birinci BaÅŸkanı Avd Abdussadık, yaptığı açıklamada, "Mısır'ın Derne'ye saldırısını ÅŸiddetle kınıyoruz. Bu Libya'nın egemenliÄŸinin ihlalidir. Libya'daki Mısırlı Kıptilerin öldürülmesini de kınıyoruz" demiÅŸti.

TRABLUS HÜKÜMETÄ° KINADI

Libya'da Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK), Mısır'ın ülkeye askeri müdahalesini kınadı.

MGK'nın Birinci BaÅŸkanı Avd Abdussadık, yaptığı açıklamada, "Mısır'ın Derne'ye saldırısını ÅŸiddetle kınıyoruz. Bu Libya'nın egemenliÄŸinin ihlalidir. Libya'daki Mısırlı Kıptilerin öldürülmesini de kınıyoruz" dedi.

Libya'nın tam bağımsız bir ülke olduÄŸunu vurgulayan Abdussadık, "Terörle mücadelenin de devlet tarafından yürütülmesi gerektiÄŸini" belirtti.

Abdussadık, "Mısır yönetimi, öldürülen Kıptilerin daha önce bulundukları yerlere ve Libya'ya nasıl girdiklerine iliÅŸkin bize bilgi vermedi. Bu aÅŸamada Mısırlı yetkililere, Mısır'da bulunan Libya vatandaÅŸlarının korunması gerektiÄŸini hatırlatıyoruz"  ifadesini kullandı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.