Sosyal Medya

YaÅŸam

'Ankara'da rahat uyuyoruz'

Ankara'ya yerleşen Suriyeli sığınmacı sayısı hızla artıyor. Sınır kentlerde kiraların ve huzursuzluğun artması sebebiyle başkente giden Suriyeliler, yardımların ve geçici işlerden elde ettikleri gelirin kesilmesinin ardından, çalışma izni alarak hayata tutunmak istiyor.



Suriye’deki savaÅŸtan kaçarak Türkiye’ye sığınanların yeni adresi Ankara’nın AltındaÄŸ ilçesi… Birkaç yıldır buraya yerleÅŸen az sayıda Suriyeli sığınmacı var ancak sınırdaki ÅŸehirlerde huzursuzluÄŸun ve ev kiralarının artmasının ardından, Ankara’ya gelenlerin sayısı hızla arttı.

Üç yıl önce ilk olarak iki bin Suriyelinin geldiÄŸi Ankara’da bu sayı, son bir yılda 30 bine ulaÅŸtı. Belli bir miktar parayla gelenler lüks semtlerde ev tutarken, varını yoÄŸunu bırakıp kaçanlar ilk olarak AltındaÄŸ’a yerleÅŸti.

Ankara'da kiralar sınır kentlere göre daha düÅŸük

Kentsel dönüÅŸüm sebebiyle bir yıl içinde yıkılması planlanan eski apartmanların olduÄŸu AltındaÄŸ’da, bir yıl oturacak kiracı bulamayan ev sahipleri, bu evleri Suriyelilere 200 veya 300 TL’ye kiraya verdi. Bu bedel, Åžanlıurfa ve Hatay gibi kiraların 1200-1500 TL’ye yükseldiÄŸi ÅŸehirlere göre bir hayli düÅŸük. Bunun üzerine AltındaÄŸ’a yerleÅŸen Suriyeliler, ülkeden daha sonra kaçan akrabalarını da buraya çağırdı.

AltındaÄŸ Merkez Camii’nin emekli imamı Ali Kurt, üç yıl önce ilk gelen 30 aileye yardım etmek için sivil toplum kuruluÅŸlarıyla (STK) ve Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’yle görüÅŸüp, bu ailelerin yerleÅŸtiÄŸi evlere mobilya ve gıda yardımı yapılmasını saÄŸladı. Suriyelilere inÅŸaatlarda iÅŸ buldu. Onlar, çadır kentlerde yaÅŸamak istemeyen ve büyük ÅŸehirlere sığınan Suriyelilerin arasında ÅŸanslı olanlardı.

Ali Kurt, Suriyeli ailelere yardım toplamak için üç yıldır STK'larla görüÅŸüyor.
[FotoÄŸraf: Osman Baytürk / Al Jazeera Türk]


Sayı arttıkça durumları güçleÅŸiyor

 

Ancak sayı gün geçtikçe artıyor ve üzerinden uzun zaman geçmesine raÄŸmen sığınmacılarla ilgili sorunlara bir çözüm bulunamıyor. AltındaÄŸ’daki sığınmacıların da sayısının artmasının ardından STK’lardan gelen yardımlar kesildi. Åžimdi bu evlerde yaÅŸayan Suriyeliler sadece BüyükÅŸehir Belediyesi'ne baÄŸlı Halk Ekmek’ten ekmek yardımı alıyor.

Belediye bu kış AltındaÄŸ’daki Suriyelilere birer ton kömür de verdi. Ancak Åžubat ortasında kar yaÄŸmaya devam ediyor ve bu kömür, ısınmaları için artık yetmiyor. Haftalık 200 TL’ye inÅŸaatlarda iÅŸ bulan Suriyelilerin artık bu gelir kapısı da kapanmış. Kayıtları ve çalışma izinleri olmadığı için, çalıştıkları ÅŸantiyelerden haftalıklarını artık alamıyorlar. Haklarını arayacakları bir yer de yok.

 

Halepli Fatma, annesi ve babası iÅŸe giden akrabalarının çocuklarına da bakıyor.
[FotoÄŸraf: Osman Baytürk / Al Jazeera Türk]


'Çalışma iznimiz olsa...'

 

Üç çocuÄŸuyla Halep’ten kaçan Fatma ve eÅŸi de, AÄŸustos ayında evleri bombalanınca yaya olarak Türkiye’ye kaçtı. Yedi kiÅŸilik aileleriyle birlikte sınırdan hiç duraksamadan Ankara’ya geldi. Ankara’da onları akrabaları karşıladı. EÅŸi, üç, yedi ve on bir yaÅŸlarındaki üç çocuÄŸu, annesi ve felçli babasıyla AltındaÄŸ’a geldikten hemen sonra akrabalarının yaÅŸadığı apartmanda bir ev bulan Fatma, buraya yerleÅŸti.

Önceleri hem yardımlar hem de eÅŸinin inÅŸaattan aldığı haftalık sayesinde hayata tutunabilen Fatma, ÅŸimdi bir paket pirinç bile alamadığını söylüyor.EÅŸi inÅŸaattayken evine konuk olduÄŸumuz Fatma, çadır kentlerde yaÅŸamak istemediÄŸini söylüyor:

“Ülkemde savaÅŸ daha uzun yıllar sürebilir. Ankara’da hayata tutunmaya çalışıyoruz. Çalışma iznimiz olsa en azından gelirimiz sabit olur.”

'Ankara'da geceleri rahat uyuyoruz'

EÅŸini bombardımanda kaybeden ve on ay önce Halep’ten kaçıp Ankara’ya gelen Afaf da, yanına iki küçük torununu ve gözleri görmeyen teyzesini aldı. OÄŸlu ve kızı da eÅŸleriyle birlikte AltındaÄŸ’a gelip yerleÅŸti. Bu kalabalık aile ÅŸimdi bir arada yaşıyor, Afaf’ın oÄŸlu ve damadı inÅŸaatlarda çalışıyor.

 

Afaf, Fatma ve akrabaları bu apartmanda yaşıyor.
[FotoÄŸraf: Osman Baytürk / Al Jazeera Türk]


Halep’te bir konfeksiyon maÄŸazaları olduÄŸunu anlatan Afaf, çalışma izinleri olsa burada da aynı iÅŸi devam ettirebileceklerini söylüyor. Afaf’ın torunu Danya, bizimle birlikte evlerine misafir olan Ali Kurt’u görünce yeni öÄŸrenmeye baÅŸladığı Türkçesiyle “kömür bitti, kömür lâzım” diyor.

 

Anneannesi Afaf ise “Neden Ankara?” sorusuna ÅŸu yanıtı veriyor:

“Bizden önce akrabamız olan sekiz aile geldi buraya. Biz de evimiz yıkılınca onların yanına geldik. Ankara çok rahat, huzursuzluk yok, geceleri rahat uyuyoruz. Ev kiraları da daha ucuz. Belediye ÅŸimdilik kömür de veriyor.”

AltındaÄŸ’da çalışma ve oturma izni olmayan yaklaşık üç bin aile var. Evler yıkılırsa ve kesilen yardımlar tekrar baÅŸlamazsa, bir kısmı mecburen çadır kente döneceÄŸini söylüyor. Bir kısmı konteyner kent olmazsa gitmek istemediÄŸini söylerken, büyük çoÄŸunluÄŸu Ankara’da ÅŸanslarını denemeye devam edecek.

Üç yıldır topladığı yardımlarla bu ailelere yardım etmeye çalışan Ali Kurt, “Mahalleli, evsizlik ve iÅŸsizlik olursa burada hırsızlık, kapkaç olur mu diye çok korkuyor. Hiç olmazsa düzenli çalışabilecekleri iÅŸleri olsa böyle kaygılar kalmayacak” diyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.