Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hariri: Suriye'den çekilin

Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Hizbullah'a Suriye'den çekilmesi çağrısında bulundu. "Hizbullah terör cinnetini ülkemize taşıdı. Tekrar ediyoruz. Suriye'den çekilin. Suriye'deki yangını ülkemize taşıdığınız yeter" dedi.



Kendisi gibi Lübnan'ın eski baÅŸbakanlarından olan babası Refik Hariri'nin ölümünün 10. yıl dönümü dolayısıyla baÅŸkent Beyrut'ta düzenlenen anma töreninde konuÅŸan Saad Hariri, "Açıkça biz, Hizbullah'a, savaÅŸ ve barış kararlarında devletin çıkarlarının önüne geçmesi, Suriye rejimi ve Ä°ran'ı kurtarmak için devlet imkanlarını kullanarak Lübnan'ı askeri bir meydan yapması konusunda verilecek hiç bir hakkı tanımıyoruz" dedi.

Hizbullah'la diyalog konusuna da deÄŸinen Hariri, "EÄŸer Hizbullah Suriye'den çekilmeyi kabul etseydi diyalog masasına oturmayı düÅŸünüyorduk. Zira bu aÅŸamada diyalog oldukça zaruri. Daha önce de söylediÄŸimiz gibi Hizbullah'ın Suriye'de savaÅŸa girmesi bir delilikti. Terör cinnetini ülkemize taşıdı. Yeniden tekrar ediyoruz. Suriye'den çekilin. Suriye'deki yangını ülkemize taşıdığınız yeter" diye konuÅŸtu. 

Anma töreninde ayrıca Refik Hariri'nin hayatını anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Sinevizyonda 11. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül ile Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ın da Hariri'nin hayatına dair paylaÅŸtığı bazı kesitlere yer verildi.

Lübnan BaÅŸbakanı Refik Hariri 2005 yılında, Beyrut'ta bomba yüklü araçla düzenlenen suikast sonucu korumaları ve yardımcılarıyla beraber hayatını kaybetmiÅŸti. 

Suikastı aydınlatmak için açılan davada, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e (BM) baÄŸlı Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi'nde ilk duruÅŸma, 2015'in Ocak ayında yapılmıştı.

Karşılıklı saldırılar düzenlendi

Ä°srail helikopteri 18 Ocak'ta, Suriye-Ä°srail sınırında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra kentinde devriye gezen Hizbullah'a ait araca saldırı düzenlemiÅŸ, olayda, Ä°ran Devrim Muhafızları komutanlarından TuÄŸgeneral Muhammed Ali Allahdadi'nin de aralarında bulunduÄŸu 6 Hizbullah üyesi hayatını kaybetmiÅŸti.

Lübnan'ın güneyinde Ä°srail'in iÅŸgali altındaki sınır bölgesi Åžebaa Çiftlikleri'nde devriye gezen Ä°srail askeri aracına 28 Ocak'ta Hizbullah tarafından düzenlenen füze saldırısı sonucu 2 Ä°srail askeri ölmüÅŸ, 7 asker yaralanmıştı. Hizbullah bu saldırıyla Ä°srail'e misillemede bulunduÄŸunu duyurmuÅŸtu.

Karşılıklı düzenlenen saldırılar 2006'daki savaÅŸtan sonra Ä°srail-Lübnan sınırını yeniden hareketlendirmiÅŸ, Ä°srail Genelkurmay BaÅŸkanı Benny Gantz, ülkesinin gelecekte Lübnan sınırındaki 'düÅŸmanlarıyla' yeniden savaÅŸacağını söylemiÅŸti. Gantz, "Yeni bir savaÅŸ kaçınılmaz" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.