Dünya
İsrail'deki Arap bloku anketlerde üçüncü sırada

İsrail'de seçime tek liste halinde girmeye karar veren Arapların partilerinin oluşturduğu blok ilk defa üçüncü sıraya yerleşti
İsrail'de Mart ayında yapılacak seçimle ilgili yapılan bir ankette, Arap partilerinden oluşan blok ilk kez 3'üncü sırada yer alıyor.
İsrail Radyosu'nun yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi 25 sandalyeyle 1'inci olurken, İzak Herzog liderliğindeki "Siyonist Kampı" 24 sandalyeyle 2'nci sırada bulunuyor.
Ülkedeki başlıca Arap partileri olan Demokratik Ulusal Kongresi (Balad), Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe (Hadaş), İsrail'de İslami Hareketi'nin Güney Cephesi ve Değişim için Arap Hareketi'nin birleşmelerinin ardından oluşan blok, 13 sandalyeyle ilk kez 3'üncü sırada yer alıyor.
Ankete göre diğer partilerin sandalye dağılımı şöyle: İsrail Ekonomi Bakanı Naftali Bennett başkanlığındaki Yahudi Evi 13, Netanyahu tarafından Maliye Bakanı görevinden alınan Yair Lapid başkanlığındaki Yeş Atid (Bir Gelecek Var) 9, Sefarad Muhafızları (Şas) 8, Birlikte Partisi (Yaşad) ile Birleşik Tevrat Yahudiliği (UTJ) 7, Dinçlik Partisi (Meretz) ile İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman başkanlığındaki Evimiz İsrail Partisi 5. İsrail'de 17 Mart'ta genel seçim yapılması bekleniyor.
İSRAİL'DEN ARAP MİLLETVEKİLİNİN YENİDEN ADAYLIĞINA ENGEL
İsrail Merkezi Seçim Komitesi, Arap asıllı İsrail'de yaşayan milletvekili Hanin Zuabi'nin, bu yılın Mart ayında İsrail'de yapılacak genel seçimlerdeki adaylığının düşürülmesi yönündeki talebi onayladı.
İsrail radyosunun haberine göre, söz konusu karar, 27 onay ve 6 red ile kabul edildi. Filistinli İsrail vatandaşı Zuabi'nin söz konusu kararla ilgili olarak İsrail Yüksek Mahkemesi'ne itirazda bulunabileceği belirtildi. Karara ilişkin gazetecilere açıklama yapan Zuabi, "Seçim komitesinden bir beklentim yoktu zaten. O, siyasi bir komite" dedi. Zuabi'nin mensubu olduğu "Birleşik Arap Listesi" de yaptığı yazılı açıklamada, kararın, İsrail'de yaşayan Filistinlilerin iradesini hedef alan "ırkçı bir karar" olduğunu ifade etti.
Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi ile Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın kurduğu Evimiz İsrail Partisi, Mart ayında yapılacak genel seçimlerde Zuabi'nin adaylığının düşürülmesi yönünde talepte bulunmuştu. Partiler, Zuabi'nin "terörü desteklediğini" iddia ederek böyle bir talepte bulunduklarını belirtmişti.
ARAP PARTİLER BİRLEŞME KARARI ALMIŞTI
İsrail'de farklı ideolojilere sahip Arap kökenli siyasi partiler Mart ayında düzenlenecek erken genel seçimlere tek liste olarak girme karar aldı. Kararın arkasında ise geçtiğimiz yıl artırılan seçim barajının yanı sıra Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyonunu engelleme beklentisi var.
Karar sonrası Arap kökenli, komunist, milliyetçi, İslami ve hatta feminist ideolojiye sahip Arap siyasi partiler aynı çatı altında seçimlere girecek. Arap siyasetçilere göre, karar İsrail'deki Arap seçmenlerin seçime katılım oranını artıracak.
Ama daha da önemlisi geçtiğimiz yıl İsrail'de yüzde 2'den 3.25'e çıkarılan seçim barajı Arap siyasi partilerinin meclis dışında kalacağı endişesini doğurmuştu. Bu kararla bunun önlenmesi planlanıyor.
MERKEZİ BİR OYUNCU OLACAĞIZ
Oluşturulan Arap ortak listesinin lideri Eymen Ude, "Daha önce hiç olmayan bir şekilde siyasette merkezi bir oyuncu olacağız" dedi. Ude, 17 Mart'taki seçimlerde ilk defa milletvekili adayı olarak yarışacak.
Listenin ikinci sırasında bulunan İslami hareketin temsilcisi Mesud Ganaim ise, "Halk bize, sizin cevabınız birlik olmalı dedi" diye konuştu.
Arap siyasetçiler birleşik listeyle Netanyahu'nun yeniden kazanmasını ve kolay bir şekilde hükümeti kurmasını engellemeye çalışıyor. Arap partileri bu şekilde Filistinlilere karşı daha ılımlı olan İşçi Partisi lideri Isaac Herzog ve Filistin'le barış görüşmelerinde baş müzarakereci olarak görev yapmış Tzipi Livni başkanlığındaki merkez sol hareketine destek veriyor.
ARAPLARDA SEÇİME KATILIM DÜŞÜK
Araplar yaklaşık 8 milyonluk İsrail nüfusunun beşte birini oluşturuyor. Ancak buna rağmen Araplar arasında seçimlere katılım oldukça düşük durumda. İsrail'de tam anlamıyla vatandaş olarak kabul edilseler de İsrailli Araplar on yıllardır süren ayrımcılıkla baş etmek zorunda kalıyor. Araplara göre, bu ayrımcılık onları yoksul bir hayata itiyor.
İsrailli Araplara göre bunun sebebi de İsrail'in kendilerine Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinlilere baktığı gibi bakması. Araplara göre bu durum halka da yansıyor. İsrail'deki Arap nüfusu çoğunlukla 1948'deki savaşın ardından İsrail'in işgal ettiği topraklarda kalan Filistinlilerden oluşuyor.
İsrail'de Araplar ve Yahudiler'in eşitliğini savunan 'Abraham Fund' adlı kuruluşun 514 Arap seçmen üzerinde yaptırdığı bir ankete göre, ortak liste Arapların seçime katılım oranını gerçtiğimiz seçime göre 10 puan yükselterek yüzde 56'ya çıkardı. 2013'te seçimde Yahudilerde ise katılım oranı yüzde 68 civarındaydı.
EN AZ 15 SANDALYE HEDEFİ
Bu sonuçlarla Araplar 120 sandalyeli İsrail meclisinde en az 15 sandalye elde etmeyi ve Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyonu kurmasını engellemeyi planlıyor. Arap siyasi partileri geleneksel olarak İsrail'de hükümette yer almayı tercih etmiyor.
Bunun sebebi ise İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'deki politikalarının bir parçası olmak istememeleri. Ancak buna rağmen İsrailli Arap siyasiler muhalefetteyken barışçı hükümet lehine güvenoyu verip bir 'güvenlik ağı' işlevi görmek istiyor.
Henüz yorum yapılmamış.