Sosyal Medya

Coğrafyamız

Körfez ülkeleri BM'yi Yemen'e askeri müdahaleye çağırdı

Körfez İşbirliği Konseyi, BMGK'yı Yemen'e askeri müdahale yapmaya çağırdı



Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (KÄ°K) DışiÅŸleri Bakanları, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Yemen'e askeri müdahalede bulunma çaÄŸrısı yaptıklarını bildirildi.

Suudi Arabistan Devlet Televizyonu'nun haberine göre, KÄ°K DışiÅŸleri Bakanları, Yemen'deki son durumu görüÅŸmek üzere bugün Suudi Arabistan'ın baÅŸkenti Riyad'da toplandı.

Katar DışiÅŸleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye baÅŸkanlığında toplanan dışiÅŸleri bakanları, Yemen'e verdikleri desteÄŸi yinelerken Åžii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) fiillerini kabul etmediklerini ifade etti. Toplantıda, Yemen'le ilgili olarak BM AnlaÅŸması'nın askeri müdahaleye izin veren 7. bölümünün yürürlüÄŸe konulması çaÄŸrısında bulunuldu.

BM AnlaÅŸması'nın 7. bölümü, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) uluslararası barış ve güvenliÄŸin korunması ya da yeniden kurulması için hava, deniz ya da kara kuvvetleri aracılığıyla gerekli saydığı her türlü giriÅŸimde bulunmasını öngörüyor.

Geçen yıl eylül ayında baÅŸkent Sana'da kontrolü saÄŸlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül'de, "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine baÅŸbakanlık görevini vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düÅŸürülmesi" gibi maddelerin yer aldığı anlaÅŸma imzalanmıştı. Hadi, Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmiÅŸ ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah'a verilmiÅŸti.

Hükümet ve CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Åžubat'ta, ülkedeki siyasi geçiÅŸ sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "BaÅŸkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal GeçiÅŸ Meclisi"nin kurulması öngörülmüÅŸtü. Husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı.

Husilerin bu müdahalesi ise birçok kesim tarafından ''darbe" olarak nitelendirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.