Sosyal Medya

Dünya

Danimarka'da ikinci saldırı

Başkent Kopenhag'da İslam ve ifade özgürlüğü toplantısına yapılan silahlı saldırının ardından bir sinagoga ateş açıldı. Saldırıda bir kişi öldü, iki polis yaralandı. Sabaha karşı polis kendilerine ateş açan bir kişiyi öldürdüğünü açıkladı.



Danimarka polisi Kopenhag'daki bir sinagoga yapılan saldırıda ikisi polis üç kiÅŸinin silahla vurulduÄŸunu açıkladı. KurÅŸunlar polis memurlarının kol ve bacaklarına, diÄŸer kiÅŸinin ise kafasına isabet etti. Kafasından yaralanan sivil hayatını kaybetti. 

Saldırganın koÅŸarak kaçtığını belirten polis, olayın kafeye yapılan saldırıyla baÄŸlantısı olup olmadığını henüz söyleyemeyeceklerini belirtti.

Danimarka kanalı TV2 ise yakındaki Norreport metro ve tren istasyonunun tahliye edildiÄŸini bildirdi. Bölgede geniÅŸ çaplı güvenlik önlemleri alan polis, olayın meydana geldiÄŸi alanı güvenlik ÅŸeridiyle kapattı.

Polis bir ÅŸüpheliyi vurdu

Sabaha karşı Kopenhag polisi, tren istasyonu yakınlarında bir kiÅŸiyi silahla vurarak öldürdüklerini açıkladı. Polis, önce uyardıkları bu kiÅŸinin kendilerine ateÅŸ ederek cevap verdiÄŸini belirtti. Bu çatışmada baÅŸka ölen ya da yaralanan olmadı. Ölen kiÅŸinin sinagog ve kafeye yapılan saldırılarla iliÅŸkisi olup olmadığı araÅŸtırılıyor.

Kafe saldırısında bir kiÅŸi ölmüÅŸtü

Cumartesi günü Kopenhag'da Ä°slam ve ifade özgürlüÄŸü konularını tartışmak üzere yazarlar, sanatçılar ve siyasetçilerin toplandığı bir kafeye silahlı saldırı düzenlenmiÅŸti. Danimarka polisi, saldırganın araçla kaçtığını belirtmiÅŸti. Olayda bir sivil ölmüÅŸ ve üç polis de yaralanmıştı.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre saldırının bir kiÅŸi tarafından gerçekleÅŸtirildiÄŸini söyleyen polis, zanlının fotoÄŸrafını basınla paylaÅŸtı.

 

 
 

 

Danimarka polis sözcüsü, olayı bir 'terör saldırısı' olarak soruÅŸturmaya devam edeceklerini açıkladı. Danimarka BaÅŸbakanı Helle Thorning-Schmidt de "politik amaçlarla düzenlenen saldırının bir terör eylemi olduÄŸunu" söyledi.

"Sanat, dine hakaret ve ifade özgürlüÄŸü" baÅŸlıklı halka açık toplantının katılımcılarından Ä°sveçli karikatürist Lars Vilks, 2007’de Hazreti Muhammed’in karikatürünü çizdiÄŸi için tepki çekmiÅŸti. O tarihten beri polis güvenliÄŸinde tutulan Vilks’in katılımının, saldırıyla ilgisi olup olmadığı henüz bilinmiyor.

 

 
Ölüm tehditleri alan Ä°sveçli karikatürist Lars Vilks, 2007'den bu yana polis korumasında. [FotoÄŸraf: Reuters]

 

Toplantıya katılan Danimarka’nın Fransız Büyükelçisi François Zimeray, Twitter hesabı üzerinden yaralanmadığını açıkladı. Zimeray, "Ä°çeriye yaklaşık 50 el ateÅŸ edildiÄŸini duydum. Polis, 200'e yakın mermi bulunduÄŸunu söylüyor" dedi.

Büyükelçi, "Mermiler kapıdan ve camdan içeri girmeye baÅŸlayınca herkes kendisini yere attı. Odadan kaçmayı baÅŸarabildik ama dışarısı tehlikeli olduÄŸu için halen içerideyiz" dedi.

Toplantının katılımcılarından FEMEN grubu aktivisti Inna Shevchenko,Twitter hesabından saldırıyı anlattı. Saldırganları görmediÄŸini söyleyen Shevchenko, katılımcıların polis merkezine getirildiÄŸini söyledi.

Fransız DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius saldırıyı kınayarak, "Ülkesinin teröre karşı mücadelede Danimarkalıların yanında olduÄŸunu" söyledi.

Kaynak: Reuters, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.