Sosyal Medya

Coğrafyamız

Libya'da petrol hattında patlama

Petrol sahasını elinde bulunduran Arap Körfezi Petrol Şirketi'nin Sözcüsü İmran ez-Zevi yaptığı açıklamada, "boru hattını hedef alan patlama nedeniyle petrol sevkıyatının tamamen durduğunu" belirtti.



Libya'nın doÄŸusundaki Tobruk kentinde, ülkenin en büyük petrol sahası kabul edilen "Es-Serir" ile "El-Harika" limanı arasındaki boru hattında meydana gelen patlama nedeniyle sevkıyatın durduÄŸu bildirildi.

Boru hattında meydana gelen zararın giderilmesi ve onarım için uzman bir ekibin bölgeye gönderildiÄŸini dile getiren sözcü, patlamanın nasıl olduÄŸu konusunda ise bilgi vermedi.

BaÅŸkent Trablus'un 500 kilometre doÄŸusunda yer alan ve yaklaşık 12 milyar varil rezerv ile Libya'nın en büyük petrol sahası sayılan "Es-Serir", günlük 200 bin varil petrol üretim kapasitesine sahip.

"Onarım için 3 güne ihtiyaç var"

Öte yandan Libya Ulusal Petrol Kurumu Sözcüsü Muhammed el-Harari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu patlamanın nedeninin henüz bilinmediÄŸini ve onarımının üç gün kadar sürebileceÄŸini ifade etti.

Bu arada Libya Ulusal Petrol Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Sirte kentinin 250 kilometre güneydoÄŸusunda bulunan El-Bahi petrol sahasına kimliÄŸi belirlenemeyen silahlı kiÅŸiler tarafından saldırı düzenlendiÄŸi bildirildi.

Açıklamada, bu tür saldırıların tekrarı halinde petrol sahalarındaki teknik çalışanların bölgeyi terk edebileceÄŸi ifade edildi.

Libya'da 17 Åžubat 2011'de gerçekleÅŸen devrimin ardından istikrar saÄŸlanamamış, Mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla baÅŸlattığı darbe giriÅŸimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmiÅŸti.

Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diÄŸeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiÄŸi ülkede, BaÅŸkent'teki MGK'nın desteklediÄŸi Libya Åžafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisinin destek verdiÄŸi Hafter'e baÄŸlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.