Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sana'da büyükelçilik faaliyetleri askıya alınıyor

Türkiye'nin Yemen'deki Sana Büyükelçiliği ülkedeki tüm faaliyetlerini askıya almaya hazırlanıyor. Büyükelçilik personeli Türkiye'ye dönüş için hazırlıklarını tamamladı.



Al Jazeera Türk'e konuÅŸan DışiÅŸleri Bakanlığı kaynaklarına göre, Yemen'de Åžii Husilerin gerçekleÅŸtirdiÄŸi darbenin ve artan ÅŸiddet olaylarının ardından Türkiye baÅŸkent Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya almaya hazırlanıyor.

Bakanlık kaynaklarına göre, personel büyükelçiliÄŸi terk etmek üzere tüm hazırlıklarını tamamladı. Türk vatandaşı olan görevliler Türkiye'ye dönmeye hazırlanıyor. 

Daha önce ABD, Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Almanya, Ä°ngiltere Fransa ve Ä°talya da güvenlik gerekçeleriyle Yemen’in baÅŸkentindeki büyükelçiliklerinin faaliyetlerini askıya aldıklarını açıklamıştı.

Al Jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, cuma günü Hollanda’nın Sana’daki büyükelçiliÄŸini, Japonya’nın ise büyükelçilikteki konsolosluk bölümünü kapattığını söyledi.

Ä°sminin açıklanmasını istemeyen bir Yemenli yetkili Anadolu Ajansı’na ‘Bu adımlar, siyasi güçlerin krizin çözümü için bir uzlaşıya varamamalarının ardından, güvenlik durumunun daha da kötüleÅŸmesi korkusundan dolayı atıldı’ dedi.

Yemen'deki Türklere çaÄŸrı

Yemen'deki Türk vatandaÅŸlarına 5 Åžubat'ta yaptığı ülkeyi terk etme tavsiyesini yineleyen Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı, bu ülkeyi ziyaret etmeyi düÅŸünenlere de zorunlu olmadıkça gitmeme çaÄŸrısı yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklama ÅŸöyle:

"Mevcut ÅŸartlarda, halen Yemen’de bulunan vatandaÅŸlarımızdan mücbir sebebi olmayanların bu ülkeden ayrılmaları ve vatandaÅŸlarımızın zorunlu olmadıkça bu ülkeye seyahat etmemeleri kuvvetle tavsiye edilmektedir. Yemen’den ayrılmak isteyen vatandaÅŸlarımızın, THY dahil halen devam eden tarifeli uçuÅŸlarla ülkeden çıkışları mümkündür."

Sana BüyükelçiliÄŸinin, ülkeyi terk etmek isteyen Türklere destek için hazırlık yaptığını ifade eden açıklamada, vatandaÅŸların en geç 15 Åžubat'ta yerel saatle 15.00'e kadar büyükelçiliÄŸin +967 1 432 890 (6 hat) veya + 967 733 21 77 49 numaralı telefonlarını aramalarını istedi.

Yemen’de Husi darbesi

Yemen'de Ä°ran destekli Åžii Husiler, dört aydan beri baÅŸkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile baÅŸkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık AnlaÅŸması" imzalanmıştı.

Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüÅŸmelerinin kilit ismi CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Husiler bunun ardından CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı ile CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kiÅŸi öldü, 80 kiÅŸi yaralandı.

CumhurbaÅŸkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve BaÅŸbakan Halit Bahhah’ın hükümeti, Husilerin ülkeyi otorite altında tutmasını protesto ederek eÅŸ zamanlı istifa ettiÄŸini açıklamıştı.

Husiler Cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluÅŸan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduÄŸunu ilan etmiÅŸti.

Buna göre Konsey 5 kiÅŸiden oluÅŸan BaÅŸkanlık Konseyi'ni seçecek. BaÅŸkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaÅŸkanını belirleyecek.

Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise Ä°ran'ın desteÄŸini alan Åžii Husiler ile Sünni aÅŸiretler sık sık orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında sorunlar yaÅŸanıyor.

Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.

Kaynak: Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.