Sosyal Medya

Dünya

ABD'den Erdoğan'a 3 müslüman genç yanıtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 müslaman gencin öldürülmesine sessiz kalmakla eleştirdiği ABD'den cevap geldi.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, "BaÅŸta Obama olmak üzere ABD'li yetkililerin sessiz kaldığı" eleÅŸtirilerini kesinlikle kabul etmediklerini söyledi. 

BilindiÄŸi gibi CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ABD'de 3 Müslüman gencin öldürülmesine iliÅŸkin, "Bir terörist, bir katil geliyor bu 3 kiÅŸiyi öldürüyor. Åžimdi soruyorum, Sayın Obama niye susuyorsun" diye konuÅŸmuÅŸtu.

Psaki, baÅŸkent Washington'da düzenlediÄŸi basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, "Dualarımız ve düÅŸüncelerimiz kurbanların aileleri ve dostları ile birlikte. Chapel Hill toplumunun acılı ailelere gösterdiÄŸi destek bizi derinden etkiledi. Olay elbette ki araÅŸtırılıyor. Ancak, hiç kimse Bakan Kerry'nin, bu binada çalışanların, insan olarak, kayıplar ve aileleri için neler hissettiklerini sorgulamamalı" dedi.

Psaki, "ErdoÄŸan'ın sözlerine ne diyeceksiniz" sorusuna da, "Az önce söylediklerimi" yanıtı verdi. Psaki, "Yani ErdoÄŸan'ın eleÅŸtirilerini kabul etmiyor musunuz" sorusunu "DoÄŸru" diye yanıtladı. 

OBAMA'DAN 72 SAAT SONRA AÇIKLAMA

Öte yandan, ABD BaÅŸkanı Barack Obama, 3 Müslüman gencin öldürülmesini "vahÅŸi ve zalimce" olarak niteledi. Obama, olaydan 72 saat geçtikten sonra yaptığı yazılı açıklamada, "Federal SoruÅŸturma Bürosu FBI, Yusor Mohammad Abu-Salha, Deah Shaddy Barakat ve Razan Mohammad Abu-Salha'nın Chapel Hill North Carolina'da vahÅŸice ve zalimce öldürülmeleri konusunda, yerel yetkililerin soruÅŸturmasına ek olarak baÅŸka bir soruÅŸturma baÅŸlattı. FBI, federal yasaların ihlal edilip edilmediÄŸini belirlemek için araÅŸtırma yapacak. ABD'deki hiç kimse, kim olduÄŸu, nasıl göründüÄŸü, ya da neye ibadet ettiÄŸi yüzünden kesinlikle hedef alınmamalı. Michelle ve ben, kurbanların sevenlerine baÅŸsaÄŸlığı diliyoruz. Bu genç Amerikalıların cenazelerine katılan kalabalıkta gördüÄŸümüz gibi biz tek bir Amerikan ailesiyiz. Nereden geldiÄŸinin bir önemi yok. Farklı geçmiÅŸ ve dinlere sahip birçok deÄŸiÅŸik yerden birçok deÄŸiÅŸik insan var ama burada hepimiz biriz" dedi.

FBI ARAÅžTIRACAK

Aynı bölgede oturan 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks tarafından öldürülen üç gencin uzun süredir Hicks'le aralarında bir park kavgası olduÄŸu ve cinayetlerin de bu nedenle iÅŸlendiÄŸi öne sürülmüÅŸ, gençlerin ailesi ise bunun Müslümanlara yönelik bir nefret suçu olduÄŸunu savunmuÅŸtu. ABD federal yasaları, herhangi bir dil, din, ırk yada kültürden birine, bu özellikleri yüzünden saldırıyı nefret suçu sayıyor. ABD Federal SoruÅŸturma Bürosu FBI, üç Müslüman gencin öldürülmesi olayında nefret suçu olup olmadığını araÅŸtıracak.

ABD medyasında yer alan haberlerde, sanık Craig Stephen Hicks'in, sosyal paylaşım sitesi sayfasında, sık sık din karşıtı söylemlere paylaÅŸtığı, "EÅŸitlik için ateistler" dediÄŸi belirtiliyor. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, olayın ardından yaptığı açıklamada, ABD BaÅŸkanı Barack Obama ve öteki ABD'li üst düzey yetkilileri öldürülen Müslüman gençlerle ilgili sessiz kalmakla suçlamıştı. ErdoÄŸan, perÅŸembe günü yaptığı açıklamada, "Böyle bir olay karşısında sessiz kalırsanız, bir açıklama yapmazsanız, dünya da size karşı sessiz kalır" demiÅŸ, ErdoÄŸan'ın açıklamaları ABD medyasında da yankılanmıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.