Sosyal Medya

Dünya

Obama'dan 3 yıllık istek

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'den IŞİD'e karşı mücadelede ABD muharip güçlerinin sahada kullanılmasına izin vermeyen ancak özel operasyon yürütmesine imkan tanıyan ve faaliyet alanını Suriye ve Irak ile sınırlamayan üç yıllık yetki istedi.



Obama, Kongre'ye gönderdiÄŸi mektupta, 2001 yılından bu yana var olan yetkinin kendisine IŞİD'e karşı eylemde bulunma imkanı verdiÄŸini ama kendisinin Kongre ile çalışarak IŞİD'e karşı partilerüstü bir yetki geçirmek istediÄŸini hatırlattı.

Bu nedenle Kongre'ye IŞİD'e karşı yeni bir askeri güç yetki yasası taslağını gönderdiÄŸini belirten Obama, istediÄŸi yetkinin yönetime Irak ve Afganistan'daki gibi uzun vadeli ve büyük muharip güç gerektiren operasyon yetkisi vermediÄŸini, bu operasyonlar için ABD güçleri yerine yerel güçlerin konuÅŸlandırmasının öngörüldüÄŸünü kaydetti.

ABD sahaya asker gönderebilir

Obama, önerdiÄŸi yetkinin gerektiÄŸinde ABD ve koalisyon güçleri personelinin kurtarılması veya IŞİD liderlerine yönelik özel operasyonlar gibi sınırlı durumlar için ABD'nin sahaya asker göndermesinde ise esneklik içerdiÄŸini bildirdi.

ABD BaÅŸkanı, yetkinin, ayrıca kinetik saldırı misyonları, istihbarat toplama ve paylaÅŸma veya operasyon plan hazırlığı ile partner güçlere yardım ve danışmanlık saÄŸlama gibi kara operasyonlarının yapılmasının beklenmediÄŸi veya böyle bir niyetin bulunmadığı durumlarda da ABD güçlerinin kullanılabilmesine imkan tanıyacağını ifade etti. Obama, 2001 yılındaki yetkinin de yürürlükten kaldırılması için Kongre ile çalışmaya hazır olduÄŸunu belirtti.

Sadece Suriye ve Irak ile sınırlı kalmayacak

Obama'nın Kongre'ye gönderdiÄŸi yetki taslağında dikkat çeken konular ÅŸöyle:

- ABD güçlerinin uzun süreli taarruz kara muharebe operasyonlarında kullanılması yetkisi verilmiyor, büyük kara operasyonlarının önü kapatılıyor.

- IŞİD'e karşı güç kullanım yetkisi Suriye ve Irak gibi belirli ülkelerle sınırlanmıyor.

- Yetkinin süresi yenilenmemesi halinde üç yıl olarak belirleniyor.

- ABD yönetiminin en az altı ayda bir Kongre'yi operasyonlarla ilgili bilgilendirmesini içeriyor.

Yetki tasarısında IŞİD'in eylemlerinden bahsedilirken, örgütün kendilerine katılmayı reddeden Müslümanlara, mezheplerine bakmaksızın "kitlesel infaz yaptığı ve Türkmenler, Yezidiler ile Irak Hristiyanları da dahil etnik azınlıklara karşı korkunç ÅŸiddet uygulayıp, soykırımla tehdit ettiÄŸi" ifadeleri de kullanıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.