Sosyal Medya

Güncel

HDP heyeti Akdoğan'la görüşüyor

HDP heyeti, İmralı görüşmesinden bir hafta sonra Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile biraraya geldi. Gündemde hem İç Güvenlik Paketi hem de çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçiş var.



Halkların Demokrasi Partisi heyeti geçen hafta Ä°mralı'da Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüÅŸmenin ardından hükümet üyeleri ile bir araya gelmeye devam ediyor. Ä°mralı görüÅŸmesi sonrasında Ä°çiÅŸleri Bakanı Efkan Âlâ ile bir araya gelen HDP'nin Ä°mralı heyeti üyelerinden Grup BaÅŸkanvekili Pervin Buldan ve Ä°stanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan ile Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde görüÅŸüyor.

GörüÅŸmenin gündeminde iki önemli baÅŸlık var; Ä°ç Güvenlik Paketi ve Çözüm Sürecinde müzakere aÅŸamasına geçilmesi. Paketi çözüm süreci önündeki en büyük tehditlerden biri olarak gören HDP pakette deÄŸiÅŸiklik yapılmasını istiyor. HDP, Hükümet üyeleri ile daha önce yaptığı görüÅŸmelerde de düzenlemeye iliÅŸkin kaygılarını dile getirdi.

HDP ile Hükümet arasında yapılan son görüÅŸme sonrasında, Ä°ç Güvenlik Paketi'nin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüÅŸmeleri bir hafta daha ertelendi. BaÅŸta BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ve BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan olmak üzere Hükümet üyeleri paketin yasalaÅŸması konusunda kararlılıklarını dile getirirken HDP'nin beklentisi temaslar sonrasında paketin toplumsal olaylara müdahaleye iliÅŸkin maddelerinin tasarı metninden tümüyle çıkarılması.

Müzakereye geçiÅŸ

GörüÅŸmenin önemli baÅŸlıklarından biri de çözüm sürecinde müzakere aÅŸamasına geçiÅŸ. HDP'den alınan bilgilere göre Abdullah Öcalan ile devlet yetkilileri arasında varılan anlaÅŸmaya göre müzakerelerin Ocak ayı başında baÅŸlaması gerekiyordu. Ancak takvim bazı konularda hâlâ anlaÅŸma saÄŸlanamadığı için hayata geçmedi. Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP EÅŸ BaÅŸkanı Figen YüksekdaÄŸ, heyetin bir kez daha Ä°mralı'ya gideceÄŸini, beklentilerinin bir iki hafta içinde müzakere aÅŸamasına geçilmesi olduÄŸunu belirtti.

Al Jazeera'ye bilgi veren HDP kaynakları, Hükümet'ten somut adım beklentisi içinde olduklarını dile getirdi. BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan ise Pazartesi günü katıldığı bir televizyon programında "Öcalan'dan bir adım ileride" bir açıklama beklediklerini söylemiÅŸti.

HDP heyetinin bir diÄŸer talebi de Çözüm Süreci konusunda gelinen aÅŸamaların Hükümet üyeleri ile ortak açıklamalarla kamuoyuna yansıtılması. Önder ve Buldan'ın görüÅŸmelerinde bu baÅŸlık da gündeme gelecek. HDP AkdoÄŸan buluÅŸması sonrasında bir açıklama yapılması bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.