Sosyal Medya

Ekonomi

Sağlık ve eğitimde sınırsız yabancı istihdamı

Meclis'e sunulan yeni tasarıya göre, özellikle sağlık ve eğitim alanında süresiz ve sınırsız yabancı istihdamı ön görülüyor



Nitelikli yabancı iÅŸgücü çekmek için düÄŸmeye basıldı. Bakanlar Kurulu, kamu hariç her meslekte yabancıya bir yıldan baÅŸlamak üzere eÄŸitim düzeyi, bilime katkısı ve ÅŸirketteki sermaye payı gibi kriterleri dikkate alarak süresiz çalışma izni verebilecek. Bunun için Yabancı Ä°stihdamı Genel MüdürlüÄŸü kurulacak. Yabancı çalışan özellikle saÄŸlık sektörü için gündeme gelmiÅŸti. 

Habertürk'ün haberine göre, geliÅŸmiÅŸ ülkelerde yaygın olarak uygulanan nitelikli yabancı iÅŸgücünü çekmek için Türkiye de harekete geçti. Çalışma Bakanlığı bünyesinde bu amaçla Yancı Ä°stihdamı Genel MüdürlüÄŸü kurulacak ve farklı bakanlıklardan bürükratların katılımıyla Yabancı Ä°stihdam Politikası Danışma Kurulu oluÅŸturulacak. Belirlenecek alanlarda istihdam edilecek nitelikli içgücünü Türkiye'ye çekmek için aktif politikalar uygulanacak. Nitelikli iÅŸgücüne uzun süreli ya da süresiz çalışma izni verilecek.

KAMU HARÄ°Ç

Bakanlar Kurulu kamu hariç, her meslekte yabancıya süresiz çalışma izni verebilecek. Yabancı istihdamıyla ilgili tasarı Meclis BaÅŸkanılığı'na sunuldu. Bu kapsamda, yabancı saÄŸlık personeli, mimar ve mühendis çalışmatırılabilecek.

YABANCI ÖÄžRENCÄ°LER DE ÇALIÅžABÄ°LECEK

Tasarıya göre Türkiye'de okuyan yükseköÄŸretim öÄŸrencilei de çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek. YükseköÄŸretim kurumlarında çalışacak yabancı öÄŸretim elemanları ise artık ön izin almak zorunda olacak. TBMM'ye önceki gün akÅŸam saatlerinde sunulan Yabancı Ä°stihdamı Kanunu Tasarısı'na göre Çalışma Bakanlığı MüsteÅŸarı baÅŸkanlığında oluÅŸturlacak Yabancı Ä°stihdam Politikası Danışma Kurulu yılda en az iki kez toplanarak Türkiye'nin yabancı iÅŸgücü ihtiyacını tespit edip, bu konuya ilgiÅŸkin izlenecek politikaları belirleyecek. 

Çıkarılacak kanunla Türkiye'nin nitelikli iÅŸgücü ihtiyacı, yetiÅŸmiÅŸ yabancı iÅŸgücü ile karşılanacak. Türkiye'de çlaışmak için baÅŸvuruda bulanan yabancılarından saÄŸlık hizmeterinde çalışmak isteyenlere SaÄŸlık Bakanlığı tarafından eÄŸitim alanında çalışmak isteyenlere de Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından ön izin verilecek. Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdiÄŸi hallerde, yalnızca Türk vatandaÅŸları tarafından yapılabileceÄŸi düzenlenen iÅŸ ve mesleklerin yabancılar tarafından da icrasına izin verebilecek. Bakanlar Kurulu ayrıca kısmen veya tamamen yasaklama yoluna da gidebilecek.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.