Sosyal Medya

Güncel

CHP'li Atilla Kart'tan AK Parti'yle ilgili ÅŸok iddia

CHP'li Atilla Kart'tan AK Parti'ye çok ağır suçlama: AK Parti'nin başkanlık sistemiyle ilgili olarak gizli bir hedefi var.



BaÅŸkanlık Sistemi, siyasiler dahil bütün kesimlerin gündeminde yer alan bir konu durumunda. CHP'li Atilla Kart, BaÅŸkanlık sistemi için ErdoÄŸan'ı suçlarken, halkı kandırmaya yönelik giriÅŸimlerin olduÄŸunu söyledi.

Haber7.Com'dan Ömer Süt'ün haberine göre; BaÅŸkanlık sisteminin tartışıldığı ÅŸu günlerde 13 yıldır TBMM Anayasa Komisyonu’nda üyelik görevini sürdüren ve Anayasa UzlaÅŸma Komisyonu’nda CHP’yi temsil eden en önemli isimlerden olan Atilla Kart, baÅŸkanlık sistemiyle ilgili olarak AK Parti ve dolayısıyla CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a ağır ithamlarda bulundu.

KART: AK PARTÄ° HALKI KANDIRIYOR
BaÅŸkanlık sisteminin tartışılması gerektiÄŸini ancak AK Parti’nin getirmek istediÄŸi BaÅŸkanlık modelinin kamuoyuna yanlış tanıtıldığını iddia eden CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’a göre AK Parti kamuoyunu ve seçmenini açık bir ÅŸekilde kandırıyor. AK Partili yöneticilerin kesinlikle bir algı operasyonu içerisinde olduÄŸunu vurgulayan Kart, AK Parti’nin getirmek istediÄŸi baÅŸkanlık modelinde baÅŸkanın yasamayı feshetme yetkisiyle birlikte, kanun yapma ve vali, büyükelçi ile bürokrasiyi atama’ gibi yetkilerinin baÅŸkana verildiÄŸini belirterek AK Parti’nin asıl hedefinin bu olduÄŸunu söyledi.

AK PARTÄ°’YE KENAN EVREN SUÇLAMASI
Atilla Kart’ın AK Parti’yi suçlayan sözleri bununla da sınırlı deÄŸildi. Çünkü Kart’a göre AK Parti, Kenan Evren’in 12 Eylül 1980’de tamamlayamadığını tamamlamak; baÅŸaramadığını baÅŸarmak istiyor.

“ERDOÄžAN UÄžRUNA CUMHURÄ°YET KAZANIMLARININ Ä°ÇÄ° BOÅžALTILIYOR”
Türkiye’de konuÅŸulan ve tartışılanın baÅŸkanlık sistemi olmadığını savunan CHP’li Kart, bu tartışmaların tek adamlık ve dikta yapılanmasının meÅŸrulaÅŸtırmak adına yapıldığını ileri sürdü. Her ÅŸeye raÄŸmen Türkiye’deki demokrasi anlayışının kötü olmadığını, Cumhuriyet’ten beri elde edilen kazanımların Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan uÄŸruna, içinin boÅŸaltılmak istendiÄŸini belirten Kart, kiÅŸisel çıkarlar uÄŸruna sistemin kilitlenmeye çalışıldığını, bunun da kabul edilemez bir durum olduÄŸunu söyledi.

“PARLAMENTER SÄ°STEMÄ°N AKSAYAN YÖNLERÄ° VAR”
Kart, içinde bulunduÄŸumuz yasama döneminde AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin yer aldığını Anayasa UzlaÅŸma Komisyonu’nda müzakere anlamında önemli iÅŸler baÅŸladık. Parlamenter sistemde çoÄŸunluÄŸu elinde bulunduran iktidarın yasamayı etki altına aldığı, çoÄŸu zaman Meclis’i kilitlediÄŸi noktasında diÄŸer partilerle birlikte CHP ve AK Parti anlaÅŸmıştı. 150 yıllık geçmiÅŸi olan parlamenter sistemin aksayan yönleri olduÄŸunu biz de kabul ediyoruz. Cumhuriyetin kazanımlarını demokrasiyle zenginleÅŸtiremedik. Bunu hiçbir komplekse kapılmadan söylememiz gerekiyor. AK Parti iktidarı askıda beklettiÄŸi BaÅŸkanlık Sistemi taslağını, 3 partinin itiraz etmesine raÄŸmen, bize dayatmaya çalıştılar, dedi.

KART: EÄžER HDP BARAJI GEÇEMEZSE…
Türkiye’nin, Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın kiÅŸisel hırsı adına yapılacak düzenlemeler sebebiyle gittikçe kötüye gittiÄŸinin altını çizen Kart, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

“AK Parti, milli irade hırsızlığı yapıyor. Kürt sorununun önündeki temel problem, seçimlerdeki baraj sorunudur. EÄŸer doÄŸu ve güneydoÄŸuda yaÅŸayan vatandaÅŸlarımız seçim barajı olmasa, çoÄŸulcu bir ÅŸekilde seçimlere katılacak ve tek partiye mahkum edilmeyecek. Bundan daha güzel bir demokratikleÅŸme örneÄŸi olabilir mi? Allah korusun, eÄŸer HDP Haziran seçimlerinde barajı geçemezse, Türkiye’nin halini düÅŸünmek istemiyorum. Telafisi olmayan geliÅŸmeler olabilir. CHP’li olarak HDP’nin parlamentoda temsil edilmesi gerektiÄŸini savunuyorum. Ama CumhurbaÅŸkanı ile AK Parti’nin demokratikleÅŸme ve toplumsal barışı görmezlikten gelerek, nasıl haksız kazanç elde ederimin derdine düÅŸtü. AK Partili yöneticilerin kiÅŸisel çıkarı uÄŸruna toplumsal barışı heba ediyoruz. Bunların hesabını veremeyen bir iktidar partisinin parlamenter sistemin aksaklıktan bahsetmeleri çok anlamsız.”

“AK PARTÄ° DEVLETÄ° YÖNETME DEĞİL, ELE GEÇÄ°RME DERÄ°NDE”
Türkiye’nin toplumsal barış ve ülke bütünlüÄŸü konusunda Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar kritik bir süreçten geçtiÄŸini ifade eden CHP’li Kart, AK Partililerin özellikle dile getirdiÄŸi ‘BaÅŸkanlık Sistemiyle birlikte Türkiye’ye istikrarın gelecek’ sözünün boÅŸ olduÄŸunu, sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel anlamda neden istikrar getiremediÄŸi konusunda AK Parti iktidarının kendisine sorması gerektiÄŸine dikkat çekti. Türkiye’deki mevcut sorunlardan 13 yıldır iktidar olan AK Parti’nin sorumlu olduÄŸunu sözlerine ekleyen Kart, AK Parti’nin devleti iyi bir biçimde yöneteyim derdinde olmadığını, devleti ele geçirme derdinde olduÄŸunu iddia etti.

KART: ERDOÄžAN’IN SÖYLEMLERÄ°NÄ° DUYDUÄžUMDA DEHÅžETE KAPILIYORUM
Türkiye’de herhangi bir parti, seçimlerde milletten güç aldıktan sonra baÅŸkanlık sisteminin tartılması gerektiÄŸini ve bunun bir tabu olmaktan çıkartılmasının ÅŸart olduÄŸunu söyleyen Kart, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın söylemlerini duyduÄŸumda dehÅŸete kapılıyorum, dedi. ErdoÄŸan’ın yargı ve hukuk kavramını kabul etmediÄŸini iddia eden Kart, AK Parti’nin getirdiÄŸi baÅŸkanlık sistemi modeli teklifinde de baÅŸkanın Meclis’i feshetme yetkisinin olduÄŸunu, vali ve büyükelçi atamasında son sözün baÅŸkanda olması gerektiÄŸini ve en önemlisi ise AK Parti’nin baÅŸkanlık modeline göre baÅŸkan, kanun yapma yetkisine sahip, açıklamasında bulundu. CHP’li Kart konuyla ilgili olarak sözlerine ÅŸöyle devam etti:

“AK PARTÄ° ORTA ASYA TÄ°PÄ° BÄ°R REJÄ°M Ä°STÄ°YOR”
“Yargı ve hukuku yok sayıyorsun. Böylelikle yasama ve yargıyı kendi kontrolü altında alıyorsun. Geriye bir ÅŸey kalmıyor ki… AK Parti’nin getirmek istediÄŸini net bir ÅŸekilde ifade ediyorum: Yapılmak istenilen Kenan Evren’in 12 Eylül 1980’de tamamlayamadığını tamamlamak; baÅŸaramadığını baÅŸarmaktır. AK Parti Orta Asya tipi bir rejim oluÅŸturmak istiyor. Parlamento ya da Meclis ÅŸekilden ibaret olacak. Yargı, baÅŸkanın egemenliÄŸi altındadır. Mesela ABD BaÅŸkanlık Modeli’nde bir büyükelçinin ya da bir valinin atanması için senatonun izni gerekiyor ama AK Partinin modelinde bu baÅŸkanın elinde olacak.”

"AK PARTİ TUTARLI VE SAMİMİ DEĞİL, CİDDİYETTEN UZAK"
Böyle bir tablo karşısında AK Parti’nin oyununa gelerek ne kendisinin ne de CHP’nin baÅŸkanlık sistemini tartışmayı doÄŸru bulmadığını dile getiren Kart, AK Parti’nin bu tartışmalarda samimi ve tutarlı olmadığını ve ciddiyetten uzak olduÄŸunu son söz olarak söyledi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.