Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Facebook kullananlar dikkat! Sosyal medya kullanımında 3 altın kural!

Facebook, başkalarının hayatlarını gözetlemek için kullananların psikolojisini bozuyor.



Facebook’un insanlar üzerindeki olumsuz etkisi, yapılan yeni araÅŸtırma ile ortaya konuldu. AraÅŸtırmada sosyal medya devi Facebook’un baÅŸkalarının hayatlarını gözetleme iÅŸleviyle kullanıldığında, çok ciddi psikolojik sorunlara neden olacağı belirtildi.

Amerika BirleÅŸik Devletleri'ndeki Missouri-Columbia Üniversitesi'deki araÅŸtırmacılar “Facebook'un farklı kullanım amaçları ve bunların insan psikolojisi üzerindeki etkileri” baÅŸlıkla bir çalışmaya imza attılar. Singapur'da yapılan ve 700 öÄŸrencinin katıldığı araÅŸtırmaya göre, Facebook kullanıcıları, arkadaÅŸlarının paylaşımlarına bakıp kendi hayatlarını onlarınkilerle kıyaslama eÄŸiliminde olabiliyor. Söz konusu kıyas ile baÅŸkalarının hayatlarına özenen kiÅŸilerde depresyon hali görülebiliyor.

AraÅŸtırma sonuçlarını AjansHaber'e deÄŸerlendiren Psikolog Dr. DoÄŸan Demirkan Özdemir; Sosyal medyanın sosyallikten uzaklaÅŸtırdığını söyledi. Beklentilerin kıskançlık sendromu doÄŸurduÄŸunu toplum olarak röngenci özelliÄŸi kazandığımızı belirtti. 

Ä°ÅŸte Psikolog Dr. DoÄŸan Demirkan Özdemir'in AjansHaber'e yaptığı deÄŸerlendirme:

SOSYAL MEDYA SOSYALLÄ°KTEN UZAKLAÅžTIRIYOR

Facebook’u genel iletiÅŸim verilerinden hareketle deÄŸerlendiren Özdemir, “Ä°letiÅŸimi yüzde 70 sözler, yüzde 30 söz dışı davranışlar oluÅŸturur. Ancak Facebook’a bakarsanız yüzde 100’e yakınını söz dışı davranışlar oluÅŸturuyor. Çok mutluyken, çok mutsuz bir resim yayınlayabiliyorsunuz ya da tam aksini. Facebook kullanan kiÅŸiler kendilerini diÄŸer insanlardan farklı olarak algılamaya baÅŸlıyor. Çünkü ben mutsuzken böyle paylaşımlarda bulunuyorum ama demek ki karşımdaki insanlar gerçekten çok mutlu, bakın en güzel resimleri var ÅŸeklinde düÅŸünüyorlar. Yani her iki türlü de mutsuzluk kaynağına yol açabiliyor. Zaten sosyallikten uzaklaÅŸtırıyor, sanal bir sosyallik ortamına çekmeye çalışıyor. Böyle olunca da kendi içimizde iyice yalnızlaşıyoruz” dedi.

SANAL KİŞİLİKLERİ GENELLİKLE MUTSUZ İNSANLAR KULLANIYOR

Sosyal medyadaki mutluluk söylemi hakkında konuÅŸan Özdemir, “Sosyal medya arkadaÅŸlar ile sohbet ve paylaşımda bulunabilme özelliÄŸiyle de mutlu ediyor diyenler var. ArkadaÅŸlarınızın mutluluÄŸuyla mutlu olabiliyor musunuz acaba(?) Siz kendinizi mutlu hissederseniz diÄŸer insanları mutlu edebilirsiniz. Yok eÄŸer hissetmiyorsanız baÅŸkalarının mutluluÄŸuyla nasıl mutlu olabilirsiniz ki? Önce kendiniz mutlu olmalısınız” tavsiyesinde bulundu.

“TOPLUM OLARAK RÖNTGENCÄ° ÖZELLİĞİ KAZANDIK”

‘Sosyal medya kullanıcıları, profiller üzerinden yapılan paylaşımların birçoÄŸunun sanal bir karakter olduÄŸunu ve çarpıtılmış olduÄŸunu bilmeli’ diyen Özdemir,  “Paylaşımların yüzde 4 ila 5’i gerçeÄŸi yansıtıyor gerisi sahte içerik. Sosyal medyaya ayrılan zaman dilimini kısa tutmalıyız. ArkadaÅŸlarımızdan haber almak, ne yapıp ettiklerini görmek isteriz ama saatlerce vakit harcamaya gerek yok. Merakınızı giderin ve fazla uzatmadan çıkın. Toplum olarak röntgenci özelliÄŸi kazandık. Herkesin ne yaptığını, nereye gittiÄŸini, ne yediÄŸini, kiminle olduÄŸunu bilmek istiyoruz. Bunlar bizi alakadar etmemeli” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

BEKLENTÄ°LER KISKANÇLIK SENDROMU DOÄžURUYOR

Kıskançlık sendromuna sosyal medya üzerinden örnek veren Özdemir,  bunu salt kadın-erkek arasındaki kıskançlık olarak düÅŸünülmemesi gerektiÄŸini ifade ederek,  “YaÅŸantılarımız, hayatlarımız, beklentilerimiz bunlar üzerinde düÅŸünün. Mesela ayrılan çiftlerin ilk yaptıkları sosyal medya hesabından takip etmek. Acaba nerede, ne yapıyor, ne paylaÅŸtı, kiminle beraber soruları üzerinden baÅŸlıyor kıskançlık sendromu. Gerçekçi olmalıyız. Her ÅŸey güllük gülistanlık deÄŸil ve hiçbir kimse de güllük gülistanlık vaat etmiyor. YaÅŸadığımız gerçek dünyada mutlu eden geliÅŸmeler de oluyor ama sanal ortamda sunulan sahteliklere pek itibar etmemeliyiz” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Psikolog Dr. DoÄŸan Demirkan Özdemir’den sosyal medya kullanımına iliÅŸkin 3 altın kural:

 Hedef ve amaç belirlenmeli:  Hedef ve amaçsız hiçbir ÅŸey olmaz.

 Kontrol mekanizması olmalı: Sosyal medyada başıboÅŸ bırakmak olmaz, kontrol mekanizması olmalı.

 Enformasyona katkı vermek: ArkadaÅŸlarla hoÅŸ vakit geçirmenin yanı sıra bilgilendirici, faydalı paylaşımlarda da bulunulmalı.
 


KAYNAK: AjansHaber 

http://www.ajanshaber.com/-toplum-olarak-rontgenci-ozelligi-kazandik-haberi/164196

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.