Sosyal Medya

Güncel

Suriyeli çocuklar okullu oldu

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocukları, ülkelerinde yarım bıraktıkları eğitimlerine Şanlıurfa'da devam etmeye başladı. Siverek ilçesinde açılan okulda, Suriye müfredatıyla birlikte Türkçe dersleri de veriliyor.



Kimi Kobani’den, kimi Afrin’den, kimi Rasulyan’dan... Ülkelerinde savaÅŸtan kaçarak Türkiye’ye sığındılar, yolları Urfa'nın Siverek ilçesinde kesiÅŸti. Çocukları da Siverek’teki eski hastaneden bozma okulda sınıf arkadaşı oldu.

ÖZETLE

Suriyeli çocuklara bu kez devlet destekli okul açıldı.

 

Siverek Kaymakamklığı tarafından açılan okulda Suriyeli 320 öÄŸrenci, 6 sınıfta eÄŸitim görüyor.

Suriye müfredatına uygun olarak Arapça, matematik, resim, müzik gibi derslerin yanısıra Türkçe de öÄŸreniyorlar.

Eğitime kaldıkları yerden devam ediyorlar

Okulun en küçük çocuklarının toplandığı birinci sınıfında öÄŸrenciler öncelikle Arap harfleriyle okuma, yazma ve sayıları öÄŸreniyor.

6’ncı sınıfta ise matematik dersi var. Suriyeli öÄŸretmen, Arapça ders anlatıyor.  Ders kitapları da Arapça.

Kendi ülkelerinde de 6. sınıfı yarım bırakmak zorunda kalan öÄŸrenciler, kaldıkları yerden devam ettiklerine mutlular...

.

Siverekte_suriyeli_okulu
Suriye’de okula baÅŸlama imkanı bulamayan kimi çocuklar Siverek’te dersbaşı yaptı.
[FotoÄŸraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]

 

'Dönersek eÄŸitime devam edebileceÄŸiz'

ÖÄŸrencilerden Ali Muhammed, ailesiyle birlikte Amude kasabasından gelmiÅŸ. Muhammed, okul sayesinde ülkesine döndüÄŸünde eÄŸitimine devam edebileceÄŸini söylüyor.

Lava Mustafa ise Rasulaynlı bir ailenin kızı. Hayali doktor olmak: 

“Ben okula, eÄŸitimime devam etmek için geliyorum. Suriye’de böyle bir okulumuz vardı. Orada aynı dersleri görüyorduk. Burada da dersler aynı. EÄŸer Suriye’ye dönersem eÄŸitime orada devam edeceÄŸim. Okulu bitirirsem doktor olmak isterim. Bu okulun açılması çok iyi oldu, derslerimizden geri kalmadık.“

12 yaşındaki Ä°brahim Åžeyhmus da Rasulyanlı. Okula döndüÄŸü için mutlu:

“Serekaniye’deki okullarımız kapandı. Burada derslerimize devam etmek için geliyoruz. Orada 7’nci sınıfa gidiyordum. Bu okulun oradaki okullarla hiç farkı yok. Burada da matematik, müzik, resim öÄŸrendim. Oraya döndüÄŸümde daha iyi olacak çünkü eÄŸitimi yarım kalmayacak.”

Hemen yan sınıftaki öÄŸrenciler ise öÄŸretmenleri ile Türkçe konuÅŸmaya baÅŸlıyor. Ailelerin çocuklarına Türkçe öÄŸretmek istemesi üzerine, müfredata Türkçe de eklenmiÅŸ.  

ÖÄŸrenciler kısa zamanda günlük hayatta kullanabilecekleri kadar Türkçe öÄŸreniyor.

Suriye hasreti şarkılarda

DiÄŸer sınıflardaki dersler sessiz sedasız devam ederken, bir sınıftan baÄŸlama ve türkü sesleri yükseliyor. Türkü, aylardır çatışmaların sürdüÄŸü Kobani ile ilgili. Müzik öÄŸretmeni ReÅŸit Salih çalıyor, öÄŸrencisi söylüyor. Daha sonra kızlardan oluÅŸan bir koro sahneye çıkıyor. Bu kez hem Türkçe, hem Kürtçe ÅŸarkılar söylüyorlar.

Siverekte_suriyeli_okulu
 
ÖÄŸrenciler öÄŸretmenlerini çaldığı baÄŸlama eÅŸliÄŸinde iki dilde ÅŸarkı söylüyor. [FotoÄŸraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]

 

Hem müzik, hem resim öÄŸretmenliÄŸi yapan ReÅŸit Salih’e göre çocuklar Suriye hasretlerini ÅŸarkılar ve resimlerle dile getiriyor.

“ÇoÄŸunluÄŸu Suriye ile ilgili ÅŸarkılar söylüyorlar, Kobani’yle ilgili söylüyorlar. Suriye ile ilgili hasretlerini dile getiriyorlar. Resimler de hasretleri dile getiriyorlar. Mesela birisi ordaki evini çizmiÅŸti, önündeki aÄŸaçları çizmiÅŸti.“

Siverekte_suriyeli_okulu
Kaymakam Erkal, eÄŸitime destek olmaları için bazı yabancı STK’larla da görüÅŸtükleri söyledi.
[FotoÄŸraf:Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]

 

Kaldıkları sürece okul açık kalacak

Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, Suriyelilerin ülkelerine döndüklerinde eÄŸitimlerine kaldıkları yerden devam edebilsinler diye Suriye müfredatı uygulandığını söyledi. Erkal, Suriyeliler kaldığı sürece eÄŸitimin devam edeceÄŸini belirtti.

“Çocukları evlerinden alıyoruz. Bir kısmını belediye taşıyor, bir kısmını dışardan kiraladığımız araçlarla biz taşıyoruz, yemeklerini aÅŸevimizden vermeye çalışıyoruz. Kırtasiye ve giyim malzemelerini de sosyal yardımlaÅŸma vakfından karşılamaya çalışıyoruz. Ortak bir müfredat uyguluyoruz. Türkçe dersini bizim öÄŸretmenlerimiz veriyor. ÖÄŸretmenleri daha önce de orda öÄŸretmenlik yapanlar, bu iÅŸi bilen insanlar. YönetiÅŸim ilkeleri çerçevesinde anlaşıp, neyi verebileceklerine onlar karar veriyorlar. Müferdat, yarın ülkelerine döndüklerinde kaldıkları yerden devam etsinler diye böyle uygulandı. Burda epeydir yaşıyorlar, ne kadar süreceÄŸini bilmiyoruz. Türkçe öÄŸrenmek isteyenler çok, bu nedenle Türkçe eÄŸitimi bizim müfredatımızla veriyoruz .”

320 öÄŸrencinin devam ettiÄŸi okulda, 14’ü Suriyeli, 1’i Türk, toplam 15 öÄŸretmen görev yapıyor. EÄŸitim yılı sonunda öÄŸrencileri, resmi geçerliliÄŸi olmasa da, bir belge verilecek.

Kaynak:Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.