Sosyal Medya

Güncel

"Fidan ne yanlış yaptı da korkacak?"

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, MİT Müsteşarlığı'ndan istifa eden Hakan Fidan'ın koruma zırhı, koruma kalkanı içerisine girmek gibi bir durumunun olmadığını belirterek "Niye korksun Hakan Fidan, ne yanlış yaptı da korkacak? Yani kurulan kumpaslar, komplolar... Biz bunlarla mücadele ederek bugünlere geldik" dedi.



BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan, CNN Türk'te yayınlanan "Hafta Sonu Keyfi" programında gazeteci Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ'ın "Önümüzdeki günlerde yapılacak açıklama, çok büyük geliÅŸmelere yol açacak gibi kimse beklenti içine girmesin, rutin devam ediyor" açıklamasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinin sorulması üzerine AkdoÄŸan, "Önümüzdeki günlerde bir açıklama yapılacak ve bu açıklamayı böyle çok önemli bir geliÅŸmelere sebep olacak gibi görmemek lazım' ÅŸeyi, çok anlamsız görüyorum" dedi.

"EÄŸer Öcalan, Ä°mralı görüÅŸmesinden sonra bir mesaj veriyorsa; bu mesajı bir ÅŸekilde sıradanlaÅŸtırmaya çalışmak, rutin bir ÅŸey gibi göstermeye çalışmak... Buna ben anlam veremedim açıkçası" diyen AkdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"HDP Genel BaÅŸkanı niçin böyle bir ÅŸey yapar? Ä°mralı'dan gelen mesajı sıradanlaÅŸtırmaya çalışır, buna çok anlam verebilmiÅŸ deÄŸilim. Yani, Öcalan bu görüÅŸmeleri tarihi bir görüÅŸme gibi algılarken ve nitelendirirken, bunları çok rutin, sıradan görüÅŸmeler gibi takdim etmek ne derece doÄŸrudur veya buradan diyelim ki çok pozitif bir mesaj çıkacak, siz 'ya bunu çok önemli görmemek lazım' gibi bir takdimde bulunmak ne derece doÄŸrudur?

Bunun iyi irdelenmesi gerekir. Burada ne yapılmaya çalışılıyor? Ben, çok kötüye yormak da istemiyorum. Neticede HDP, bu süreçte önemli bir rol oynuyor ama bu tür yaklaşımları doÄŸru bulmam. Bu süreçte, bir asayiÅŸi bozan olaylar konusunda HDP'nin, o yapının hassasiyet göstermesi gerekir. Ä°kincisi algıyı bozan olaylar veya söylemler konusunda hassasiyet gösterilmesi gerekir. Bunların hepsi, süreçte kırılganlık meydana getirir."

"Tünelin ucundaki ışığın görülmesi açısından önemli noktaya geldik"

Çözüm sürecine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde de bulunan AkdoÄŸan, bu konuda önemli bir aÅŸamaya gelindiÄŸini düÅŸündüÄŸünü söyledi.

AkdoÄŸan, görüÅŸmelerin baÅŸlamasının ve devam ediyor olmasının baÅŸlı başına önemli olduÄŸunu ifade ederek, "Åžu anda böyle bir çabanın sergilenmesi, ilk defa tünelin ucundaki ışığın görülmesi açısından önemli bir noktaya geldiÄŸimizi düÅŸünüyorum. Bunu da çok sıradanlaÅŸtırmamak, deÄŸersizleÅŸtirmemek, önemsizleÅŸtirmemek gerektiÄŸini düÅŸünüyorum" diye konuÅŸtu.

"Biz, kendimiz buna önem atfedersek, bu toplum tarafından daha çok önemsenir ama kendimiz küçümsersek bu doÄŸru olmaz" diyen AkdoÄŸan, hep birlikte toplumsal desteÄŸin artmasını saÄŸlayacak ÅŸekilde bir pozisyon alınması gerektiÄŸini bildirdi.

AkdoÄŸan, bunun zor bir süreç olduÄŸunu vurgulayarak, onbinlerce insanın hayatını kaybettiÄŸini, bir sürü insanın yer deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ve geçmiÅŸte çok büyük acılar yaÅŸandığına dikkati çekti. Bunun travmatik ve kronik bir sorun olduÄŸunun altını çizen AkdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"Biz, Türkiye'nin birlik bütünlüÄŸünü korumak için; kardeÅŸliÄŸimizi pekiÅŸtirmek için, 'Türkiye bölünmesin, baÅŸka sıkıntılar yaÅŸamasın' diye bu süreçte bir neticeye varmaya çalışıyoruz. Bu kadar hayati bir süreç var önümüzde.

Hükümet, büyük riskler alarak, büyük bir cesaret ve kararlılıkla taşın altına elini, yüreÄŸini, gövdesini, her ÅŸeyini koymuÅŸ durumda. Yeter ki bu akan kan dursun, analar aÄŸlamasın, akan gözyaşı dinsin diye çaba ortaya konuyor. Burada herkesin, 'ben nasıl katkıda bulunabilirim?' diye pozitif katkı yapması lazım."

AkdoÄŸan, bunun yıllardır ele alındığını, konuÅŸulduÄŸunu dile getirerek, AK Parti iktidara geldikten sonra birçok reformlar yaptığını, ekonomik tedbirler alındığını, demokratik reformların gerçekleÅŸtirildiÄŸini söyledi.

"Birtakım süreçler olaylarla sabote edildi"

AK Parti'nin çok önemli adımlar atarak meseleyi normalleÅŸtirmeye, yumuÅŸatmaya baÅŸladığını ifade eden AkdoÄŸan, "Onun üzerine biz birtakım süreçler yaptık. Demokratik açılım süreci, milli birlik kardeÅŸlik süreci... Bunların hepsi sabote edildi. Büyük terör hadiseleriyle, birtakım olaylarla sabote edildi" dedi. AkdoÄŸan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bugün benim daha çok umutlu olmam da; yani bir kere kendi içimizde bu meseleyi çözmeye çalışıyoruz. Ä°kincisi, bir takım sabotaj giriÅŸimlerine raÄŸmen, sürecin devam ediyor olması önem ifade ediyor. DüÅŸünün, Kobani olayları gibi daha önceki süreçler, bu tür olaylarla hep sabote oldu. Bu sefer, hala görüÅŸmeler, süreç devam ediyor. Yeni bir kazanımdır, bir tecrübedir. YaÅŸananlardan ders alabilmek, tekrar diyalog kapısının açık olması, ileriye doÄŸru yol yürümeye çalışmak önemli ÅŸeyler. Türkiye, bunu öÄŸrendi. Bizim, böyle bir tecrübemiz var mıydı? Sorunu çözme yöntemi olarak böyle bir tarz biliyor muyduk? Bilmiyorduk. Bir gelenek oluÅŸtu. Akil adamlar diye geleneÄŸimiz oluÅŸtu. Bu diyalog mekanizmasıyla yeni bir gelenek oluÅŸturmaya çalışıyoruz. Daha öncekileri denedik, bu yöntemlerle bu sorunlar çözülmedi, aksine daha da büyüdü."

Åžimdi sürece iliÅŸkin yeni ÅŸeyler yapıldığını ve buna ÅŸans tanınması gerektiÄŸini ifade eden AkdoÄŸan, "Burada, AK Parti, Tayyip ErdoÄŸan'a duyulan güvenle bu süreç, bu kadar toplumsal destek buldu. Güçlü bir iktidar var. Ahmet DavutoÄŸlu'nun bu meseleye inanması, böyle bir vizyona sahip olması, bunların hepsi ÅŸans ve bu ÅŸansı iyi deÄŸerlendirmemiz lazım. Bardağın dolu tarafından bakarak bu meselenin götürülmesi lazım" diye konuÅŸtu. AkdoÄŸan, çözüm sürecine iliÅŸkin "en umutlu dönemde" olduÄŸunu söyledi.

"Abdullah Öcalan bakımından, bu meselenin bütünüyle ortadan kalkması halinde, kiÅŸisel bir beklentisi ortaya çıkabilir mi?" ÅŸeklindeki bir soru üzerine AkdoÄŸan, "Böyle bir insan zihninde ne tür beklentisi olur, bilmiyorum ama kendisi ile ilgili meseleleri ÅŸu anda gündeme getiriyor deÄŸil. Yani, ÅŸu anda konuÅŸulan konular içerisinde 'ben ne olacağım?' diye böyle bir konuyu gündeme taşımış deÄŸil, böyle bir konu da ÅŸu anda konuÅŸuluyor deÄŸil" dedi.

"HDP'nin barajı geçebileceÄŸini düÅŸünmüyorum"

AkdoÄŸan, "HDP'nin barajı geçmesini ister misiniz?" ÅŸeklindeki bir soru üzerine de seçimlere yönelik sürekli araÅŸtırma yaptıklarını söyledi. "HDP'nin barajı geçebileceÄŸini düÅŸünmüyorum" diyen AkdoÄŸan, "Çok ciddi bir emanet oy alması lazım, bir geçiÅŸ olması lazım. Åžu anda AK Parti'ye bir ÅŸekilde zarar vermek isteyenler, zayıf düÅŸürmek isteyenler, bu süreçte 'HDP'nin üzerine nasıl oynayabiliriz, nasıl destek saÄŸlayabiliriz?' diye çaba içesine de girdiklerini görüyoruz" dedi.

"Bu çaba, AK Parti'ye kaybettirme ittifakı, daha önceki iki seçimde de oldu ama baÅŸarılı olamadılar" diyen AkdoÄŸan, bu sefer HDP'ye oynanması halinde de baÅŸarılı olunabilineceÄŸine inanmadığını bildirdi. AkdoÄŸan, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Çünkü, bu 'kaybet, kaybet' formülüne dönüÅŸüyor. Bunu, 30 Mart'ta da 10 AÄŸustos'da da gördük. HDP, bu süreçte önemli rol oynuyor. 'Hep beraber destek olalım da HDP barajı geçsin, yoksa kıyamet kopar' Bunun takdim biçimi de yanlış. DüÅŸünün, ÅŸöyle bir tehdit ve ÅŸantaj vari bir yaklaşım. 'EÄŸer barajı geçmezsek, alternatif parlamento kurarız, dünyaya bunu farklı yansıtırız' Böyle bir tehdit, demokrasiye inanmak açısından bir samimiyet ortaya koyar mı? Samimiyetsizliktir bu. Önce, demokrasiye inanacaksınız.

Barajı geçseniz de demokratik sisteme inanacaksınız; geçmeseniz de inanacaksınız. Seçime, eÄŸer bir ÅŸaibe karışmıyorsa, usulüne uygun bir seçim yapılıyorsa bu meÅŸru bir seçimdir. Ä°kincisi, Kürtleri sadece sen mi temsil ediyorsun? AK Parti'nin içinde belki 50-60-80 tane Kürt kökenli milletvekili olabilir, Kürt milletvekili olabilir. Kürtlerin temsili, sadece senin varlığınla ortaya çıkmıyor. Siyaset dışı kalmak deÄŸildir, barajı geçememek."

"Siyaset sadece Meclis'te mi yapılıyor"

Barajı geçemeyen baÅŸka siyasi partilerin de bulunduÄŸuna dikkati çeken AkdoÄŸan, "Bunlar, siyaset dışında mı kalıyorlar? Siyaset, sadece Meclis'te mi yapılıyor? Bunların hepsi, demokratik münazaralar açısından saÄŸlıklı yaklaşımlar deÄŸildir. Barajı geçip geçmemesi, milletin takdirinde olan bir ÅŸeydir. Millet oy verirse geçer, oy vermezse geçmez.' El birliÄŸiyle bunu geçirelim, hadi biraz destek olalım' böyle bir ÅŸey olmaz" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"HDP barajın altında kalırsa, çözüm sürecine etkisi azalır mı? Bir aktör olarak, bu oyun alanının dışına mı itilmiÅŸ olur? O zaman Öcalan ya da Kandil mi daha çok öne çıkıyor olur sürecin çözümünde?" sorusu üzerine, AkdoÄŸan, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Åžimdi burada HDP'nin oynadığı bir rol var. HDP tabi ortadan kalkmış olmuyor. HDP, parti olarak barajı geçse de var geçmese de var. Åžu anda mesela bağımsız olarak girdiler, sonra mesela Meclis'te grup kurdular. Bu ÅŸekilde bir rol oynayabiliyorlar. Ä°mralı'ya gidenlerin hepsi de milletvekili deÄŸil, biliyorsunuz. Hatip Dicle'de gitti. Bunu o gün deÄŸerlendiririz. Ama benim gördüÄŸüm zaten seçime kadar çözüm süreci belli bir kıvama ulaşır, belli bir noktaya varır diye düÅŸünüyorum. Bunlar biraz çözüm sürecinin gidiÅŸatıyla da baÄŸlantılı konular. Sadece HDP'nin olduÄŸuyla alakalı konular deÄŸil. Çözüm sürecinin total olarak nereye doÄŸru gittiÄŸiyle ilgili konular."

"Birilerinin ütopyaları olabilir"

Türkiye'de çözüm sürecine kuÅŸkuyla bakanlar ve Kürt devleti kurulacağı yönünde temal kaygıların hatırlatılması üzerine AkdoÄŸan, kendisinin öyle bir endiÅŸesinin bulunmadığını söyledi.

"Birilerinin bu tür Kızıl elmaları olabilir, hayalleri, ütopyaları olabilir. Bunları engellemek mümkün müdür? Adamın böyle bir hayali vardır, ütopyası vardır, bu olabilir. Böyle bir anlayışta olan insan varsa, siz siyaset zemininde bunla mücadele edersiniz. Eline silah alırsa sizde silahla mücadele edersiniz veya bir ÅŸekilde etkisizleÅŸtirmeye çalışırsınız. Veya birileri böyle düÅŸünüyor olabilir" diyen AkdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"Bu süreç, yani çözüm süreci Türkiye bölünmesin diye, bu tür korkuları gidermek için zaten baÅŸlayan bir süreç. Bunlar olmasaydı Türkiye'nin bir beka sorunu olurdu, bu riskler ortaya çıkardı. Bunları telafi etmek için, gidermek için, biz bu sürecini yürütüyoruz. Öncelikle bunu anlamak lazım. Bu sürecini eleÅŸtirenler, 'Türkiye bölünecek vesaire.' ArkadaÅŸ sen zihninde bölmüÅŸsün Türkiye'yi. Sen Şırnak'a gidemiyorsun, Hakkari'de siyaset yapamıyorsun. Yani Diyarbakır'da varlık gösteremiyorsun. Bu kadar, en böyle ÅŸiddeti eleÅŸtirenleri biraz zorlayın bir aÅŸama sonrasında ver kurtulcu olurlar. Yani orayı bölelim, ayıralım biz burada rahat edelim. Bir adım sonra bunu söylemeye baÅŸlarlar. Biz bunların hepsine karşıyız. Ne ver kurtul çözüm, ne bu yaklaşımlar çözümdür. Bu süreç birilerinin ütopyasını, örgütsel hedeflerini yerine getirme süreci deÄŸil."

AkdoÄŸan, "Bu Türkiye hepimizin, biz birlikte Türkiyeyiz. AK Parti'nin sloganı bu ve oralarda varlık gösteren, siyaset yapabilen tek parti AK Parti kaldı. Türkiye'nin birliÄŸinin, bütünlüÄŸünün sigortası durumunda ÅŸu anda AK Parti" dedi.

"Tablo doğru okunmalı"

Bu yüzden tablonun doÄŸru okunması gerektiÄŸini vurgulayan AkdoÄŸan, "Biz bunları yapmazsak, bu sorunu çözmezsek, kan akmaya devam edersek, bu sosyal travmaya dönüÅŸürse, insanlar birbirine kem gözle bakmaya baÅŸlarsa, o zaman bir risk vardır. Bunu gidermek lazım, biz de bunun için uÄŸraşıyoruz. Yani biz toplumun kabul etmeyeceÄŸi, milletimizin içine sinmeyeceÄŸi bir adımı atmayız. Türkiye'nin birliÄŸinin, bütünlüÄŸünün teminatı da AK Parti iktidarıdır. Kimsenin ütopyasını gerçekleÅŸtirmek için de çaba göstermiyoruz. Böyle bir ÅŸeye de izin vermeyiz. Türkiye vatan topraklarında da ameliyata izin vermeyiz. Bunun için burada bu kaygıları, korkuları pompalamak doÄŸru deÄŸil. Bunu kaşıyanların ne dediÄŸine bakın, ne önerdiÄŸine bakın, bu konuda bir ÅŸey söyleyebiliyorlar mı? Onların zihniyeti zaten bu sorunları derinleÅŸtirdi ve eÄŸer o yaklaşımla hareket edilirse bu riskler o zaman büyür."

"Seçim güvenliÄŸi de önemlidir, bunlara karşı da duyarlı olmak gerekir"

1 Mayıs ve Nuvruz bayramlarının yaklaÅŸtığı, bazı dönemlerde olayların yaÅŸandığı hatırlatılarak, bu senenin yumuÅŸak geçip geçmeyeceÄŸi sorusu üzere, AkdoÄŸan, Haziran'da yapılacak seçimin avantaj olduÄŸunu kaydetti.

AkdoÄŸan seçim süreci olması hem bir avantajdır, hem bir dezavantajdır. Avantaj, seçim süreçlerinde, partiler sandığı odaklandığında, iÅŸte milletvekilliÄŸi listeleri, adaylıklar, kampanyalara odaklandıklarında, birtakım ÅŸeyler biraz devre dışı kalır. Farklı hesaplar, senaryolar, sandık ortaya geldiÄŸinde, bütün siyaset seçime endekslendiÄŸinde farklı birtakım senaryolar devre dışı kalır" dedi.

Bazı grupların seçim günlerini bahane ederek siyasi rant peÅŸinde koÅŸabileceÄŸini söyleyen AkdoÄŸan, geçmiÅŸte bazı olayların yaÅŸandığını hatırlattı.

AkdoÄŸan, "Bunlar beklenebilecek ÅŸeylerdir. Elbette seçim güvenliÄŸi de önemlidir, bunlara karşı da duyarlı olmak gerekir. Ümit ederiz ki huzur içinde, güvenlik içerisinde, kardeÅŸçe bir seçim süreci geçer, gerilim, tansiyon yükselmez. Hep birlikte, milletimizin iradesi nasıl tecelli edeceÄŸini hep birlikte görmüÅŸ oluruz. Ben ÅŸu anda çok büyük olumsuzluklar beklemiyorum. Åžuanda siyasi tansiyonda o kadar yükselmiÅŸ deÄŸil. DediÄŸim gibi seçim varsa, sandık varsa birtakım komplolar, oyunlar devre dışı kalmış demektir" diye konuÅŸtu.

"MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan'ın istifası ve milletvekilliÄŸine aday olacağını iki türlü yorumladılar. AK Parti içinde Sayın ErdoÄŸan'ın desteÄŸiyle yeni bir baÅŸbakan adayı hatta 'baÅŸbakan olur' diyenler oldu. Ä°kinci iddia da dokunulmazlık koruması zırhına ihtiyacı olduÄŸu için milletvekili seçilmek istediÄŸi söylendi" sorusuna AkdoÄŸan, "DoÄŸrusu çok komedi filmlerini takip edemiyorum, biraz da ciddi bir adam gibi beni görüyorlar. Ama bu tür siyasi deÄŸerlendirmeleri görünce gülmeden edemiyorum, çok komik ÅŸeyler bunlar" ÅŸeklinde cevap verdi.

AkdoÄŸan, "Hakan Fidan'ın, Ahmet DavutoÄŸlu'na karşı bir senaryonun parçası olarak istifa ettirildiÄŸi" gibi yorumların son derece yanlış olduÄŸunu bildirdi.

"Büyük bir kara cehalettir" diyen AkdoÄŸan, Hakan Fidan'ın, Tayyip ErdoÄŸan'ın da DavutoÄŸlu'nun da en güvendiÄŸi isimlerden olduÄŸunu söyledi.

AkdoÄŸan, "Biz, 12 yıldır birlikteyiz. Hakan Fidan farklı kademelerde görev yaptı. TÄ°KA BaÅŸkanı oldu, MÄ°T MüsteÅŸarı oldu. Biz, bir ekibin parçasıyız, Ahmet DavutoÄŸlu'nun rızası olmadan böyle bir ÅŸey zaten olamaz. Böyle bir yorum yapmak, sanki DavutoÄŸlu'na karşı baÅŸka bir siyasi senaryonun parçasıymış gibi, böyle konumlandırmak bu tamamen taban tabana zıt bir okuma biçimidir" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Fidan ne yanlış yaptı da korkacak?"

Yalçın AkdoÄŸan, iddia edildiÄŸi gibi Fidan'ın koruma zırhı, koruma kalkanı içerisine girmek gibi bir durumunun olmadığını belirterek, ÅŸunları söyledi:

"Niye korksun Hakan Fidan, ne yanlış yaptı da korkacak? Yani kurulan kumpaslar, komplolar... Biz bunlarla mücadele ederek bugünlere geldik. Bunlar dün de vardı, bugün de olur, yarın da olabilir. Bunlardan korkumuz olsaydı bu iÅŸe girmezdik. Hakan Fidan da böyle bir ÅŸeyden korkacak bir karaktere sahip deÄŸildir. BulunduÄŸu pozisyonda bu açıdan hukuki bir ÅŸeye de sahip bir yerdir. Bunun için milletvekili olmasına falan da gerek yok. Hakan Fidan deÄŸerli bir devlet adamıdır. Onun üzerine bu tür farklı siyasi kurgular, senaryolar uydurmak da doÄŸru deÄŸildir. Benim de ÅŸahsen çok sevdiÄŸim, deÄŸer verdiÄŸim, güvendiÄŸim bir arkadaşımdır Hakan Fidan. Gerçekten son dönemde AK Parti iktidarında çok deÄŸerli bürokratlar ortaya çıktı, büyük bir tecrübe oluÅŸtu, bunların belki de en önemli isimlerinden birisi de Hakan Fidan'dır."

"Hakan Fidan'ın böyle bir düÅŸüncesi de yoktur"

"Hakan Fidan'ın BaÅŸbakanlığı gibi bir ihtimal söz konusu mu?" sorusu üzerine AkdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Bu tür ÅŸeyler çok yanlış. Böyle bir ihtiyaç mı var, böyle bir konu mu var Türkiye'de? Åžu anda Türkiye'de BaÅŸbakan bellidir, AK Parti'nin Genel BaÅŸkanı bellidir, böyle bir arayış da yoktur, Hakan Fidan'ın böyle bir düÅŸüncesi de yoktur. Bu tür ÅŸeylere çekmek Hakan Fidan'ı ve BaÅŸbakan'ı yıpratmaya dönük yorumlardır. Bunları bir kere tamamen gündem dışında tutmak lazım. Hakan Fidan da buna karşı bir senaryonun içerisinde olacak kiÅŸi deÄŸildir. Ahmet DavutoÄŸlu'nun yanında yer alacak, arkasında duracak en çok güvendiÄŸi isimlerden biridir. Hepimiz bir ekibiz, ekip olarak hareket ederiz, bu bir takım oyunudur, biz de bu hareketin, AK Parti ailesinin bir ferdi olarak hep birlikte hizmet ederiz. Bu tür yakıştırmaların, fitne fesat çabasının bir parçasıdır sadece."

AkdoÄŸan, Hakan Fidan'ın DışiÅŸleri Bakanı olacağı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine de "Bu tür siyasi görevlendirmeler Genel BaÅŸkan'ın, BaÅŸbakan'ın takdirinde olan konulardır. Elbette CumhurbaÅŸkanı'nın da onay merciyi olarak bir iradesi vardır. Onun ötesinde bizim yakıştırma yapmamız doÄŸru olmaz. Hakan Fidan deÄŸerli, tecrübeli bir arkadaşımızdır. Her pozisyona da layıktır, ama onun ötesinde biz yorum yapamayız, bu siyasi takdirdir" dedi.

"Fidan'ın kişisel tercihidir"

AkdoÄŸan, bir soru üzerine, BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katıldığı bir televizyon programında, "Hakan Fidan'ın MÄ°T MüsteÅŸarlığında baÅŸarılı olduÄŸu, aslında milletvekilliÄŸine çok anlam veremediÄŸi, BaÅŸbakan da olamayacağı" yönündeki açıklamalarını da deÄŸerlendirdi.

Programı izlemediÄŸini söyleyen AkdoÄŸan, "Bu Hakan Fidan'ın kendi kiÅŸisel tercihidir, elbette Sayın BaÅŸbakan ile de istiÅŸare etmiÅŸtir, deÄŸerlendirme yapmıştır ve kendi kararını vermiÅŸtir diye düÅŸünüyorum" ifadesini kullandı.

Akdoğan, "Acaba Hakan Fidan'ın karar almasını etkileyen şey Sayın Davutoğlu'nun daveti mi oldu?" sorusuna karşılık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sayın BaÅŸbakanımızın burada bir deÄŸerlendirmesi, takdiri elbette olmuÅŸtur. Yani MÄ°T MüsteÅŸarı pozisyonundaki kiÅŸi, kendi kendine böyle bir karar alamaz. DediÄŸim gibi, biz bir ekibin parçasıyız, bu ekibin başında Sayın BaÅŸbakanımız var, onun rızasını almıştır. Burada tabii Hakan Fidan'ın neticede kiÅŸisel tercihi. Kolay bir görev deÄŸil MÄ°T MüsteÅŸarlığı, 5 yıldır bu görevi yürütüyor. Ne tür sıkıntılar yaÅŸandığını hepimiz gördük, yaÅŸadık. Bundan dolayı farklı bir görevde bulunmak istemiÅŸ olabilir. Buna da saygı duymak gerekir."

"Fidan'ın varlığı çok önemliydi"

Hakan Fidan sonrasında "Hakan Fidan'sız bir MÄ°T, böylesine bir dönemde bir dizi soruna neden olabilir gibi yoruma katılıp katılmadığı sorulan AkdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:

"Bunlar Cumhuriyet döneminin en önemli kurumlarıdır. Hakan Fidan bu kurumun dönüÅŸümünde, son dönemdeki performansını yükseltmesinde çok önemli katkılar yapmıştır. Onun oradaki varlığı da çok önemliydi. Elbette bu kurumsal yapı kendini bir ÅŸekilde devam ettirecek. Orada da çok deÄŸerli arkadaÅŸlarımız var bu iÅŸi yapabilecek. Bir kurumun baÅŸarıyla devam etmesi kiÅŸilerden sonra o kiÅŸinin baÅŸarısıdır zaten. EÄŸer onu devam ettiremiyorsa orada, o kiÅŸide bir eksiklik aramak gerekir. Bu kurumun baÅŸarıyla devam etmesinde de Hakan Fidan'ın oradaki yaptıkları, dönüÅŸümünün etkisi vardır, bu da Hakan Fidan'ın baÅŸarısı olur."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.