Sosyal Medya

Coğrafyamız

'IŞİD Halep'ten çekilebilir'

Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan gruplardan El Baz Tugayı komutanı Mahmut Hacı Hasan, IŞİD cephesinde ciddi iç çekişmelerin yaşandığını ve örgütün Halep'in kuzey kırsalından çekilebileceğini söyledi.



IŞİD’e karşı oluÅŸturulan operasyon odasının baÅŸkanlığını yürüten Mahmut Hacı Hasan cephede Al Jazeera Türk’e konuÅŸtu.
Halen çoÄŸunluÄŸu Türkmen yerleÅŸim birimleri olan 150 köy, kasaba ve ilçenin IŞİD iÅŸgalinde olduÄŸunu belirten muhalif komutan son 2 buçuk aydır örgüt içerisinde ciddi bir iç çekiÅŸme yaÅŸandığını söylüyor.

IŞİD’le aralarında 35-40 kilometrelik sıcak cephe hattı olduÄŸunu ifade eden Türkmen komutan ÅŸunları söyledi:

“Yaklaşık 7 aydır IŞİD’in bölgeyi ele geçirme giriÅŸimleri karşısında direniyoruz. Bazen ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸanıyor. Son Aynul Arap (Kobani) saldırısını baÅŸlattıkları dönemle birlikte bu bölgede çatışmalar zayıfladı denilebilir. Aynul Arap’ta kaybetmeleri kendi içlerinde yaÅŸanan tartışmaları da alevlendirdi. Örgüt içerisinde farklı ÅŸu an ciddi itirazlar ve muhalefet var. Dağılma aÅŸamasına geldiler diyebilirim.”

‘Yabancı savaÅŸçılar bölgeden çekildi’

IŞİD’in içerisinde savaÅŸan yabancı savaÅŸçıların bölgeyi terk ederek Rakka ve oradan da Irak’a sevk edildiÄŸini söyleyen Türkmen komutan sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Birçok IŞİD militanı örgütten kaçıyor. Sınırdan kaçarak ülkelerine dönenler olduÄŸunu biliyoruz. Yine örgüt içerisinde birçok infaz gerçekleÅŸtiriliyor. Ä°nfaz gerekçesi ise Ebu Bekir El BaÄŸdadi’ye ihanet ederek örgütten kaçma giriÅŸimi olarak belirtiliyor."

‘IŞİD giderse tersine göç baÅŸlar’

Suriyeli muhalif komutana göre, IŞİD giderse bölgede tersine göç baÅŸlayacak ve yüz binlerce sivil yeniden ülkesine dönecek.
“Korku salarak ve onlarca canlı bombalı eylem düzenleyerek ele geçirdikleri bu bölgede 150 civarında köy, kasaba ve ilçe bulunuyor. Halep, Dera, Hama, Åžam, Humus gibi ÅŸehirlerin varil bombalarıyla vurulmasından dolayı birçok Suriyeli bu bölgeye gelerek kırsalda bulunan köylere sığındı. Ancak IŞİD’in gelmesiyle bu insanlar tek hayatta kalma umudu olarak Türkiye’ye geçtiler. Åžimdi onların bölgeden çekilmesi ile en az 200-250 bin insan yeniden Suriye’ye dönecektir. Çünkü biliyoruz ki orada hayat bizim halkımız için hiç kolay deÄŸil. Hem bu yolla Türkiye’nin de üzerinde bulunan yük bir nebze hafifleyecektir.”

‘Birkaç ay içerisinde örgüt dağılabilir’

IŞİD’in Suriyeli muhaliflere karşı tuttuÄŸu cepheleri kapamakta zorluk çektiklerini söyleyen Mahmut Hacı Hasan, "Bu sebeple örgütün en azından Halep'in kuzeyinde birçok yerden çekilme hazırlığı içerisinde olduÄŸunu gözlemliyoruz. Kendi içlerindeki bu karmaÅŸanın devam etmesi halinde daha büyük oranda dağılma sürecine girmeleri kaçınılmaz." diyor.

El Baz Tugayları Halep merkezli muhalif bir grup. IŞİD'e karşı oluÅŸturulan grup 2014 Ocak ayından buyana bu bölgede IŞİD'le savaşıyor. Liva-u Tevhid (Tevhid Tugayı), Nusra Cephesi, Fetih Tugayı, Fecrul Hurriye, Ahrar-uÅŸ Åžam ve Nurettin Zengi bölgede savaÅŸan diÄŸer muhalif gruplar.

BaÅŸta Rakka olmak üzere Deyr Ez-Zor merkezi ve çevresi, Haseke bölgesinde bazı köy ve kasabalar ile Halep’in kuzeyinde bulunan Mumbuç, Tel Abyad, El Bab, Cerablus, Çobanbey gibi önemli yerleÅŸim birimleri IŞİD tarafından kontrol ediliyor.

YILMAZ BÄ°LGEN / Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.