Sosyal Medya

Güncel

İşte Yeni MİT Müsteşarı

MİT'in yeni müsteşarı vekâleten İsmail Hakkı Musa



MÄ°T MüsteÅŸarı Fidan’ın boÅŸalttığı koltuÄŸa bir süreliÄŸine MüsteÅŸar Yardımcısı Ä°smail Hakkı Musa’nın vekâlet edeceÄŸi, ardından atamanın asaleten yapılacağı öÄŸrenildi. BaÅŸbakan Yardımcısı Arınç, Fidan’ın yerine, Kamu Düzeni ve GüvenliÄŸi MüsteÅŸarı Muhammed DerviÅŸoÄŸlu’nun ismini gündeme getirdi.

MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan’ın siyasete girmek amacıyla istifasının ardından Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı’nın başına kimin geleceÄŸi, Fidan’ın nereden aday olacağı ve seçime kadarki dönemde nasıl çalışacağı merak konusu oldu. Ä°fade krizinin yıldönümünde istifa ederek, siyasete soyunan Fidan’ın Ankara veya Ä°stanbul’dan milletvekili adayı gösterileceÄŸi belirtiliyor. AK Parti TüzüÄŸü’ne göre, Fidan’ın milletvekili adaylığı için parti üyesi olması gerekmiyor. 

MÄ°T KORUYACAK

Ä°stifası 10 Åžubat’tan itibaren geçerli sayılacak olan Fidan’ın, 7 Haziran genel seçimlerine kadar BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile yakın temas halinde olacağı, seçim gezilerine eÅŸlik edeceÄŸi ve danışmanlık yapacağı ifade ediliyor. Fidan’ın seçim kampanyası sırasında kendisine eÅŸlik edecek özel bir ekip oluÅŸturacak. MÄ°T MüsteÅŸarlığı görevinde bulunduÄŸu için, koruma görevini Emniyet’le birlikte MÄ°T ajanları yapacak.

Ä°KÄ° Ä°SÄ°M DE TEÅžKÄ°LATTAN 

Fidan’ın yerine, en güçlü aday olan MÄ°T MüsteÅŸar Yardımcısı, eski Brüksel Büyükelçisi Ä°smail Hakkı Musa’nın vekâlet edeceÄŸi belirtildi. Dış istihbarattan sorumlu olan Musa, Musul BaÅŸkonsolosluÄŸu rehinelerinin kurtarılması sürecini ve operasyonu yöneten isimlerdendi. Kaynaklar kritik önemdeki MÄ°T MüsteÅŸarlığı’na vekâleten atamanın ardından, asaleten atanacak ismin de CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun istiÅŸareleriyle belirleneceÄŸini söyledi. Fidan’ın iÅŸaret edeceÄŸi ismin de önemli olduÄŸu vurgulandı. MüsteÅŸarlıkta vekâlet formulünün bir süre yürürlükte kalacağı belirtiliyor.

Kulislerde konuÅŸulan bir diÄŸer isim ise iç istihbarattan sorumlu MÄ°T MüsteÅŸar Yardımcısı iken Kamu Düzeni ve GüvenliÄŸi MüsteÅŸarlığı’na (KDGM) atanan Muhammed DerviÅŸoÄŸlu. Ä°mralı görüÅŸmelerine katılan isimlerden olan DerviÅŸoÄŸlu’nun ÅŸu anda sürdürdüÄŸü kritik görev nedeniyle MÄ°T MüsteÅŸarlığı’na getirilmesinin düÅŸük bir olasılık olduÄŸu belirtiliyor. Kulislerde, TÄ°KA BaÅŸkanı Serdar Çam, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç gibi isimler konuÅŸulsa da çok olası görülmüyor. 

ARINÇ Ä°SÄ°M VERDÄ° 

BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fidan’ın siyaseti seçmesinin ardından çözüm sürecinin etkilenip etkilenmeyeceÄŸi yönündeki sorular üzerine ÅŸunları söyledi: “Fidan ile beraber bu iÅŸi baÅŸlatan MÄ°T MüsteÅŸar Yardımcısı ÅŸu anda Kamu Düzeni ve GüvenliÄŸi MüsteÅŸarı olan Muhammed DerviÅŸoÄŸlu da en az Fidan kadar bu konuyu takip eden bir insandır. ‘Acaba bir görev deÄŸiÅŸikliÄŸinde o MÄ°T’in başına gelecek mi?’ ÅŸeklinde aklımdan geçiyor. MÄ°T’te, çözüm sürecinde bir boÅŸluk olmaz. Çünkü adaya gidenlerden bir tanesi de odur.” 

HAKAN FÄ°DAN KÄ°MDÄ°R? 

47 yaşında olan Fidan, TSK’da astsubay olarak görev aldığı sırada, akademik çalışmalar yürüttü. Bilkent Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yapan Fidan, TÄ°KA BaÅŸkanlığı, BaÅŸbakanlık MüsteÅŸar Yardımcılığı, BaÅŸbakanlık Özel TemsilciliÄŸi görevlerini üstlendi. Fidan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu ÜyeliÄŸi de yaptı. 2010 yılından bu yana MÄ°T MüsteÅŸarı’ydı. Fidan, Viyana’da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nda, Cenevre’de BirleÅŸmiÅŸ Milletler Silahsızlanma Enstitüsü’nde ve Londra’da Verification Technologies Research Center’da akademik çalışmalar yaptı. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyen olarak çalıştı. Almanya’daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargâhı’nda da görev yapan Fidan, 2001’den itibaren 2 yıl Avustralya Türkiye BüyükelçiliÄŸi’nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak görevi yaptı.

VOLKAN YANARDAÄž / HABERTÜRK 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.