Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'de gerilim tırmanıyor

Yemen'de Genel Halk Kongresi Partisi, Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ilan ettiği "Anayasa Manifestosu'nu" tanımadığını açıkladı.



Devrik CumhurbaÅŸkanı Ali Abdullah Salih'in lideri olduÄŸu partiden yapılan yazılı açıklamada, "Manifesto, anayasal meÅŸruiyetin, Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi'nin (KÄ°K) giriÅŸimi, ulusal diyalog görüÅŸmeleri ve Barış ve Ulusal Ortaklık AnlaÅŸması'nın çiÄŸnenmesi anlamına gelmektedir" denildi.

Bildirinin, parti için ÅŸaşırtıcı olduÄŸunun ifade edildiÄŸi açıklamada, Husiler ve tüm siyasi hareketler, Yemen'i içinde bulunduÄŸu kriz ortamından çıkarmaya ve yeniden diyalog masasına oturmaya çaÄŸrıldı.

Manifestoya tepkiler

Yemen'in güneyindeki Aden, Ebyen ve Lahac kentlerindeki yerel ve askeri yetkililer manifestoya karşı çıktıklarını duyurdu.

Yetkililer tarafından yapılan ortak açıklamada, Hadramevt, Åžebve, Ed-Dali', El-Mahra ve Sukturi illeriyle irtibata geçildiÄŸi ve Husilerin "anayasal meÅŸruiyete ve devlete karşı yaptığı darbenin mutlak surette reddedildiÄŸi" ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Yemen'in güney ve doÄŸusundaki illerde Husilerin darbesine karşı çıkan yetkililerle sürekli toplantı halinde olunacağı kaydedildi.

Bu arada Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi'nden yapılan açıklamada da Ensarullah Hareketi'nin, ülkedeki sürecin iÅŸleyiÅŸine yönelik yayımladığı manifesto, "yönetime, halka ve devrime yapılan askeri bir darbe" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, "Yemen'deki tüm siyasi ve toplumsal güçler, Husilerin askeri darbesine karşı çıkmalı. Arap dünyası ve Ä°slam ülkeleri de darbenin karşısında durarak kapsamlı bir uzlaşının saÄŸlanması için harekete geçmeli. Bu darbe Yemen'in çıkarlarına, halkına ya da bölgeye deÄŸil, bölgesel ve uluslararası güçlerin çıkarlarına hizmet ediyor" denildi.

Ä°llerde askeri sevkiyat artacak

Öte yandan Husilerin oluÅŸturduÄŸu Yüksek Güvenlik Komitesi ilk toplantısını Savunma Bakanı Vekili Tümgeneral Mahmud es-Subeyhi baÅŸkanlığında baÅŸkent Sana'da yaptı.

Husilerin kontrolündeki Yemen Haber Ajansı'nın (SABA) haberine göre, Subeyhi, ilerleyen günlerde Halk Komiteleri ve Silahlı Kuvvetlere ait birliklerle koordineli olarak baÅŸkent ve bazı illerde askeri sevkiyatın artırılacağını söyledi.

Husiler, dün akÅŸam saatlerinde, hükümet ve CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin istifasının ardından ülkedeki siyasi geçiÅŸ sürecini belirleyecek manifestoyu açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen bildiri, 5 üyeli "BaÅŸkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal GeçiÅŸ Meclisi"nin kurulmasını öngörüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.