Coğrafyamız
İran'dan ABD ve Mısır'a tepki!
İran: 'ABD'nin 30 yıldan fazla bir zamandır İran'a yaptığı düşmanlık, İran ve ABD ilişkilerinin normale dönmesine izin vermeyecek'
Ä°ran DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Ä°ran, yabancıların her türlü müdahale, saldırı ve zorbalığına karşı nüfuza sahip, kendi haklarını ve baÅŸta Filistin olmak üzere, tüm Müslüman halkların haklarını koruyan bir Mısır arzu ediyor" dedi.
Ä°ran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, DışiÅŸleri Bakanlığında düzenlenen ve iki ülkeden yetkililerin katıldığı, Ä°ran ve Mısır Yuvarlak Masa Toplantısı'nda konuÅŸan Abdullahiyan, "Ä°ran, Tahran ve Kahire arasındaki iliÅŸkilerin normale dönmesi için Mısır ile iÅŸbirliÄŸine hazır" diye konuÅŸtu.
Ä°ran'ın, Mısır hükümetinin Ä°slam dünyası ile iliÅŸkilerini geliÅŸtirme konusundaki yaklaşımlarını olumlu karşıladığını ifade eden Abdullahiyan, "Ä°ran, yabancıların her türlü müdahale, saldırı ve zorbalığına karşı nüfuza sahip, kendisinin ve baÅŸta Filistin olmak üzere, tüm Müslüman halkların haklarını koruyan bir Mısır arzu ediyor" diye konuÅŸtu.
Ä°ran'ın her türlü terör eylemini kınadığını dile getiren Abdullahiyan, Ä°ran ve Mısır arasında son bir yıldır terör, Suriye ve Irak konusunda iÅŸbirliÄŸi yapıldığını da ifade etti.
Ä°ki ülke arasındaki anlaÅŸmazlıklara iÅŸaret eden Abdullahiyan, bu sorunların görüÅŸmeler yoluyla aşılacağını kaydederek, ÅŸunları kaydetti:
"Ä°ki ülkenin bölgesel ve küresel meselelerdeki ortak görüÅŸleri gün geçtikçe birbirine daha çok yaklaşıyor. Bu durum parlak bir geleceÄŸe iÅŸaret ediyor."
Abdullahiyan, Mısır'ın Filistin'deki geliÅŸmelerdeki önemli rolüne de deÄŸinerek, "Ä°ran, Filistinlilerin hakları teslim edilene kadar Filistin'in Ä°slam dünyasının en önemli meselesi olarak kalması gerektiÄŸine inanıyor" ifadelerini kullandı.
Yemen'deki geliÅŸmeler
Yemen'de yaÅŸanan geliÅŸmelere de temas eden Abdullahiyan, Yemen'in güvenliÄŸinin özellikle Ä°ran ve Suudi Arabistan'ın güvenliÄŸi için önemli olduÄŸunu ve bu konuda Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Suud el-Faysal'la da görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunduklarını hatırlattı.
Abdullahiyan, Husiler ve diÄŸer siyasi gruplar arasında imzalanan, "Barış ve Ulusal Ortaklık AnlaÅŸması"nın uygulanmasının ülkeye barış, istikrar ve güvenliÄŸi geri getireceÄŸini savundu.
Nükleer müzakereler
Nükleer müzakereler hakkında konuÅŸan Abdullahiyan, ABD ile sürdürülen müzakerelerin, Tahran ve Washington arasındaki iliÅŸkilerin iyileÅŸtirilmesiyle bir ilgisi bulunmadığını ifade ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"ABD'nin 30 yıldan fazla bir zamandır Ä°ran'a yaptığı düÅŸmanlık, Ä°ran ve ABD iliÅŸkilerinin normale dönmesine izin vermeyecek. Nükleer müzakereler sadece nükleer meseleye ve Ä°ran'ın barışçıl nükleer enerji haklarına odaklı."
"Müslüman KardeÅŸler, Mısır toplumunun bir gerçeÄŸidir"
Abdullahiyan, Mısır'ın geçen yıl Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı'nı "terörist örgütler listesine almasına" iÅŸaret ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Müslüman KardeÅŸler'i terör örgütü olarak kabul etmiyoruz. Onların arasında bazı akımlar ÅŸiddete baÅŸvurmuÅŸ olabilir ancak bu Müslüman KardeÅŸler'in hepsinin terörist olarak adlandırılması anlamına gelmez. Müslüman KardeÅŸler, Mısır toplumunun bir gerçeÄŸidir. Buna karşı da gerçekçi bir yaklaşım sergilenmeli. Bu doÄŸrultuda, Mısır'daki siyasi liderler bu konunun çaresini düÅŸüneceklerdir."
Mısır CumhurbaÅŸkanı Enver Sedat'ın 1979'da Ä°srail'le barış anlaÅŸması imzalamasının ardından kopan Ä°ran ve Mısır iliÅŸkileri, devrik Devlet BaÅŸkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarı boyunca da kötü bir seyir izlemiÅŸti. Mübarek'in 2011'de halk devrimiyle devrilmesinden sonra, 2012'de yapılan seçimlerde ülkenin ilk seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanı olarak göreve gelen Mursi, Ä°ran'a resmi bir ziyaret gerçekleÅŸtirmiÅŸ ve karşılığında da eski cumhurbaÅŸkanı Mahmud Ahmedinejad Kahire'yi ziyaret etmiÅŸti.
Böylece 1979'dan beri en alt düzeye çekilen iki ülke iliÅŸkileri, farklı bir seyir izlemeye baÅŸlamıştı ancak 3 Temmuz 2013'te Mursi'nin askeri darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmasından sonra bu iliÅŸkiler yine belirsizliÄŸe sürüklenmiÅŸti. Buna raÄŸmen uzmanlar, bölgede son üç yıldır yaÅŸanan geliÅŸmeler ve terör sorununun, iki tarafı da iliÅŸkilerin geliÅŸmesini engelleyen meseleleri çözmek için yeni stratejiler geliÅŸtirmeye sevk ettiÄŸini belirtiyor.
Henüz yorum yapılmamış.