Sosyal Medya

Coğrafyamız

Barzani: Yeni sınırlar kanla çiziliyor

IKBY lideri Mesut Barzani, Ortadoğu’da Sykes-Picot anlaşmasıyla çizilen sınırların yapay olduğunu, Suriye ve Irak’ta yeni sınırların kanla çizildiğini söyledi.



 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸkanı Mesut Barzani, Londra’da Arapça yayın yapan El Hayat Gazetesi’ne verdiÄŸi röportajda, OrtadoÄŸu'da bugünkü sınırları belirleyen Sykes-Picot anlaÅŸmasının geçerliliÄŸini yitirdiÄŸini savundu ve ÅŸunları söyledi:

"Aslında Sykes-Picot sınırları zaten yapaydı... Her taraf kendi hareket noktası ve hesapları doÄŸrultusunda konuÅŸuyor ancak bu sınırlar doÄŸal deÄŸil, yapay sınırlardır. Her zorunlu taksim sonsuza kadar süremez. Yeni sınırlar Sykes-Picot sınırları yerine kanla çizilmiÅŸtir."

"Yeni bir Irak’ın oluÅŸturulması kaçınılmaz."

Barzani geliÅŸmelerin Irak'ı yapısını deÄŸiÅŸtirmeye zorladığını da savundu ve ÅŸunları söyledi:

"Yeni bir Irak’ın oluÅŸturulması kaçınılmaz. Önceki Irak baÅŸarısız oldu. Kürdistan ise IŞİD ve benzerlerinin politikalarını reddederek Hıristiyan, Türkmen ve Arap gibi baÅŸka oluÅŸumların güvenli sığınağına dönüÅŸtü. Referandum yapılsaydı belki Kürdistan dışında yaÅŸayanların bazıları Kürdistan’ın bir parçası olmayı isterdi. Kürdistan bölgesi bugün 1,5 milyon Iraklı sığınmacıya kucak açıyor. Ayrıca 250 bin de Suriyeli sığınmacıya."

IŞİD’den en çok Sünnilerin zarar gördüÄŸünü, çünkü savaşın onların yaÅŸadığı bölgelerde yoÄŸun olarak yaÅŸandığını dile getirdi. Birçok Sünni kasaba ve köyün de çatışmalar dolayısıyla tahrip olduÄŸunu belirten Barzani, Sünnilere kendi adlarına hareket edecek ortak bir liderlik oluÅŸturmaları çaÄŸrısında bulundu.

"Ä°badi ile görüÅŸmek isterim"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı, ülkedeki yoÄŸun gündem ve olayların peÅŸ peÅŸe gelmesinden dolayı Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi ile görüÅŸme fırsatı bulamadıklarını ama ilk fırsatta kendisiyle BaÄŸdat ve Erbil’de görüÅŸmek istediÄŸini söyledi. Barzani, ‘Eski Irak’ın baÅŸarısız olduÄŸunu ve ülkenin parçalanmaması için yeni bir formüle ihtiyaç duyulduÄŸunu ve BaÅŸbakan Ä°badi’nin ortaya koyduÄŸu pratiÄŸin Irak’ı kurtarmak için son çaba olduÄŸunu da vurguladı.

IŞİD ile mücadele

PeÅŸmerge güçlerinin IŞİD’i birçok bölgeden çıkardığını hatırlatan Kürt Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı, savaşı kazanmak için daha fazla silaha ihtiyaçları olduÄŸunu vurguladı.

Barzani, IŞİD’in Irak ve Suriye’de yaklaşık 50 bin savaÅŸçıya sahip, çok tehlikeli bir örgüt olduÄŸunu ve onlarla savaşın Saddam Hüseyin ile giriÅŸtikleri savaÅŸtan daha zor olduÄŸunu belirtti.

Mesut Barzani, ‘Ellerinde dünyanın deÄŸiÅŸik ülkelerinden uzmanlar var. Eski Sovyet ordusundan emekli  subayları yanlarına aldılar. Özbekistan, Kazakistan, Tataristan ve Çeçenistan’dan. Pakistanlı unsurlar var. Eski Irak ordusundan birçok subay saflarında. Arab ordularından birçok asker onlara katıldı’ dedi.

Barzani, bombalı araçlar, patlayıcılar ve profesyonel subayların gözetiminde ağır silahları etkin kullanmasının IŞİD’i güçlü kıldığını belirtti.

Barzani, PeÅŸmerge subaylarının bazılarının askerlerini korumak için IŞİD’in bomba yüklü araçlarına kendi kullandıkları araçlarla karşı koyduklarını ve hayatlarını kaybettiklerini ifade etti.

IKBY BaÅŸkanı, Almanya’dan aldıkları Fransız yapımı ‘Milan’ füzelerinin sahadaki durumu lehlerine çevirdiÄŸini de söyledi.

Mesut Barzani, ABD liderliÄŸindeki koalisyon güçlerinin IŞİD’e karşı düzenlediÄŸi hava saldırılarının etkin olduÄŸunu, bu saldırılar olmaksızın yapılacak bir mücadelenin daha fazla zaman alacağını ve can kayıplarını artıracağını bildirdi.

Barzani, Kasım Süleymani ile görüÅŸmesinin ardından Ä°ran’ın Erbil’e iki uçak dolusu silah gönderdiÄŸini ve bu yardımların zaman, zaman devam ettiÄŸini sözlerine ekledi.

PeÅŸmergenin destek gücüne ihtiyaç duymadığını ifade eden Barzani, ‘Kerkük IŞİD’in eline düÅŸmeyecektir’ ifadelerini kullanarak, herhangi bir gücün Kerkük’e giremeyeceÄŸini savundu.

Kaynak: El Hayat 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.