Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'de yönetim artık Husilerde...

Bu akşam yeni anayasayı açıklamaya hazırlanan Husi yönetimi Yemen Meclisini feshetti, 551 üyeli bir konsey atadı



Yemen'de Husi hareketi, parlamentoyu feshedip yönetimi devraldığını açıkladı. Televizyondan yapılan açıklamada, laÄŸvedilen parlamentonun yerine 551 üyeli ulusal meclis kuruluyor. Söz konusu meclis de en fazla iki yıl ülkeyi yönetecek olan beÅŸ kiÅŸilik baÅŸkanlık konseyini seçecek

Siyasi krizle çalkalanan Yemen'de halk, Husilerin bu akÅŸam yapacağı belirtilen anayasaya iliÅŸkin açıklamasını da merakla bekliyor. Husilerin Sana'daki siyasi sözcülerinden Muhammed el-Bukeyti ise bugün yapılacak açıklamanın bir ''anayasa deklarasyonu'' olacağını söyledi.

Ülkede, bugün yapılması beklenen açıklamaya tepkilerin nasıl olacağı merak ediliyor.

BM'nin uzlaşı toplantılarından çekilen Islah Partisi ile Ä°ttihatçı Nasır Örgütü'nün Husilerden ek süre talepleri karşılıksız kalmıştı. Devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi  Genel Halk Kongresi'nin BM nezdinde yapılan toplantılarda ''anayasanın dışına çıkıldığını'' öne sürerek görüÅŸmelerden çekilmesi, "Husilerin açıklayacağı anayasanın bu partiler tarafından kabul edilmesinin olanaksız olduÄŸu" ÅŸeklinde yorumlanıyor.

Ortaya çıkacak gerginliÄŸin ise yeni bir ÅŸiddet sarmalına dönüÅŸmesinden endiÅŸe ediliyor.

Yemen'de Eylül ayından bu yana baÅŸkent Sana'nın kontrolü Husilerdeydi. Geçen ay baÅŸkent Sana'daki cumhurbaÅŸkanlığı sarayını ve birçok hükümet binasını basarak ele geçiren silahlı Husi milisler, CumhurbaÅŸkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Halid Mahfuz Bahhah'ı istifaya zorlamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.