Sosyal Medya

Güncel

İş güvenliği tasarısı Komisyon'dan geçti

Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde işverene yeni sorumluluklar getiren tasarı Komisyon'dan geçti. Soma ile Ermenek'teki maden kazalarının tarihleri arasında meydana gelen tüm kazalarda hayatını kaybeden sigortalılara aynı imkanlar sağlanacak.



Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM SaÄŸlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Ä°ÅŸler Komisyonu'nda kabul edildi. 

Tasarı tehlikeli ve çok tehlikeli iÅŸ yerlerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi açısından iÅŸverene yeni sorumluluklar, Soma ve Ermenek'teki maden kazalarıyla bu iki kazanın meydana geldiÄŸi tarihler arasında diÄŸer madenlerdeki kazalarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına bazı haklar, çocuk oyuncuların çalışma süreleri, uzaktan çalışmanın yasal dayanaÄŸa kavuÅŸturulması konularında düzenlemeler içeriyor.

Tasarıyla getirilen deÄŸiÅŸiklikler ise ÅŸöyle:

- Ä°ÅŸçilerin babalık izni 5 gün olacak.

-Üretim veya imalat planlarına, iÅŸ programlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluÅŸturacak ÅŸekilde çalışma biçimleri, iÅŸin durdurulma sebebi sayılacak.

- Ölümlü iÅŸ kazası meydana gelen maden iÅŸ yerlerinde, iÅŸverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, iÅŸveren kusuru oranında, 2 yıla kadar kamu ihalelerinden yasaklanacak.

- Ä°ÅŸ yerinde durdurulan iÅŸlerde izinsiz çalışma yaptıran iÅŸveren veya iÅŸveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

- Çalışanlarına standartlara uygun olmayan kiÅŸisel koruyucu donanım kullandırması; acil durdurmayı gerektirecek eksikliklerin olması ve madencilerin bulundukları yeri ve giriÅŸ çıkışlarını gösteren takip sisteminin kurulmaması durumunda iÅŸverenlere idari para cezası verilecek.

-Asgari geçim indirimi, yüzde 5 olan üçüncü çocuk için yüzde 10'a çıkarılacak, sonrakiler için yüzde 5 olarak uygulanacak. Böylece, evli, eÅŸi çalışmayan ve üç çocuklu bir çalışan, asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranında asgari geçim indiriminden yararlanabilecek.

- Ermenek'te meydana gelen maden kazasında, sigortalı olanlar ile kazada hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine, 6 ay süreyle, brüt asgari ücretin iki katı tutarında ödeme yapılacak.

-İş kazası meydana gelmeyen iş yerlerine teşvik sağlanacak. İş kazasını bildirmeyen işverene verilecek para cezası 10 kat artırılarak uygulanacak.

- Denetim görevini yerine getirmediÄŸi tespit edilen yapı denetim kuruluÅŸlarına para cezası, yeni iÅŸ almaktan men cezası ve izin belgesinin iptali uygulanabilecek.

-15 yaşını doldurmamış çocuklar çalıştırılamayacak. 14 yaşını doldurmamış çocuklar ise sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleÅŸme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak ÅŸartıyla çalıştırılabilecek.

- Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalışan çocuklar günde 5 ve haftada 30 saatten fazla çalıştırılamayacak. Bu süre, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için günde 8 ve haftada 40 saate kadar artırılabilecek.

- Soma ile Ermenek'teki maden kazalarının tarihleri arasında meydana gelen tüm kazalarda hayatını kaybeden sigortalılara aynı imkanlar saÄŸlanacak.

- Uzaktan çalışma yasal dayanaÄŸa kavuÅŸturuluyor.

- Sanayiden sayılmayan iÅŸlerde, iÅŸçinin yazılı onayının alınması ÅŸartıyla 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek.

-Tehlikeli ve çok tehlikeli iÅŸlerden olup, standardı yayımlanan ve tebliÄŸlerde belirtilen mesleklerde, tebliÄŸin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kiÅŸiler çalıştırılamayacak.

- YeterliliÄŸi olmayanları çalıştıran iÅŸveren veya iÅŸveren vekillerine her bir çalışan için 500 lira idari para cezası verilecek.

- Yasanın yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye iliÅŸkin prim borcu bulunan BaÄŸ-Kur'lular, prim borçlarını 3 ay içinde ödememesi veya yapılandırmaması halinde sigortalılıkları durdurulacak.

- Resmi Gazete'de yayımlanacak ilanlar, sadece internet ortamında duyurulacak.

- Åžanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan alan, kentsel dönüÅŸüm ve geliÅŸim proje alanı ilan edilecek.

- SGK iÅŸlediÄŸi kiÅŸisel verilerle ticari sır niteliÄŸinde olan verileri, veri sahibinin noter onaylı muvafakatı olmadan gerçek veya tüzel kiÅŸilerle paylaÅŸamayacak.

- Asansör bakımı ve kontrolü il özel idareleri, belediyeler ve bina yöneticileri için yasal zorunluluk haline geliyor.

- Özel hastanelerin doktorlardan fatura karşılığı hizmet alımı yoluyla verdiÄŸi saÄŸlık hizmetlerinin bedeli SGK tarafından karşılanacak.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.