Dünya
Türkleri yasa ile sınır dışı edecekler
Hollanda senatosunda işsiz göçmenlere belli bir maaşla ülkelerine dönme olanağı sağlayan "Geri Dönüş Yasası" kapsamında Türklerin de ülkeden sınır dışı edilecek olması tepki çekti.
Hollanda'da bazı Türk sivil toplum kuruluÅŸları, geçen sene kapsamı büyük oranda daraltılan, iÅŸsiz göçmenlere belli bir maaÅŸla ülkelerine dönme olanağı saÄŸlayan Geri DönüÅŸ Yasası'nın eski haline döndürülmesi için gösteri düzenledi.
Hollanda Temsilciler Meclisi önünde basın açıklaması yapan sivil toplumu kuruluÅŸu temsilcileri, daha önce topladıkları 55 bin imzayı milletvekillerine sunduklarını belirterek, konunun meclis gündemine taşınması çaÄŸrısında bulundu. Gruba, Türk kökenli milletvekilleri Selçuk Öztürk ile Tunahan Kuzu da destek verdi.
Grup adına konuÅŸan Özgürlük Platformu BaÅŸkanı Muzaffer UÄŸur, yasanın deÄŸiÅŸmesinin ardından çok sayıda kiÅŸinin maÄŸdur olduÄŸunu söyledi.
Kampanya kapsamında topladıkları yaklaşık 55 bin imzayı Meclis Uyum Komisyonu üyelerine sunduklarını hatırlatan UÄŸur, konunun bir an önce mecliste görüÅŸülmesini arzuladıklarını ifade etti.
Son 7 yıl içinde bu yasadan yararlanarak Türkiye'ye dönenlerin sayısının 14 bin kadar olduÄŸunu kaydeden UÄŸur, "Aslında eski düzenleme Hollanda'nın yararına. Çünkü araÅŸtırmalarımıza göre eski hali uygulansa, bu yasa Hollanda'ya yılda yaklaşık 50 milyon avro tasarruf saÄŸlar. Ekonomik krizin de etkisiyle dönmeyi düÅŸünen çok kiÅŸi var. Yasa deÄŸiÅŸince insanlarımız iÅŸin ciddiyetini anladı" diye konuÅŸtu.
Türk kökenli milletvekili Selçuk Öztürk ise meclise sunulan imzaların takipçisi olacaklarını söyledi. Konunun meclis gündemine gelmesi için çaba harcayacaklarına dikkati çeken Öztürk, insanların geri dönmek için imza toplamalarının bir anlamda Hollanda'daki olumsuz gidiÅŸata tepki olarak deÄŸerlendirilebileceÄŸini ifade etti.
Öztürk, yasanın kapsamının biraz geniÅŸletilecek ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilebileceÄŸini, bunun için görüÅŸmeler yapacaklarını dile getirdi.
Ä°ÅŸsizlik, sosyal ödenek ya da malulen emekli ödeneÄŸi alan göçmenlere 45 yaşından itibaren belli bir maaÅŸla ülkelerine kesin dönüÅŸ imkanı tanıyan ve kamuoyunda "45 yaÅŸ yasası" olarak adlandırılan düzenleme, geçen sene büyük deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸramıştı.
Senato'da onaylanarak yürürlüÄŸe giren yeni düzenlemeye göre, daha önce 45 yaşındakilerin yararlandığı yasa 55'e, ülkede ikamet etme mecburiyeti ise 3 yıldan 8 yıla çıkmıştı.
Kapsamı sadece birinci kuÅŸak yabancıların yararlanacağı ÅŸekilde daraltılan yasanın 2025 yılında tamamen kaldırılması planlanıyor. Yeni yasada, kesin dönüÅŸ yapanlara daha önce verilen taşınma yardımı da kaldırılmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.