Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkiye ile Mısır arasında 'idam' polemiği

Mısır'daki 183 sanık hakkında verilen idam kararını kınayan Türkiye'ye tepki gösteren Mısır'a karşı Dışişleri Bakanlığı'ndan yeni bir açıklama geldi



DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Mısır DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya tepki göstererek, bu açıklamanın "devlet yönetimi anlayışı silah-baskı-zulüm üçgenine dayanan Mısır darbe yöneticilerinin trajikomik çabalarından bir yenisini teÅŸkil etmekte" olduÄŸunu belirtti. Mısır DışiÅŸleri Bakanlığı dün Türkiye'nin Mısır'daki 183 sanık hakkında verilen idam kararıyla ilgili açıklamasını kınarken, "Türkiye'nin baÅŸkalarının içiÅŸlerine karışmak yerine kendi ihlallerini düzeltmesi daha iyi olurdu" ifadesini kullanmıştı.

Bilgiç bir soruya verdiÄŸi cevapta, "Mısır DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından 4 Åžubat günü yapılan açıklama, devlet yönetimi anlayışı silah-baskı-zulüm üçgenine dayanan Mısır darbe yöneticilerinin trajikomik çabalarından bir yenisini teÅŸkil etmektedir. Mısır'ın, zulüm ve istibdadı bir idare ÅŸekli sanan mevcut yönetiminin, temel hak ve hürriyetleri benimsemiÅŸ çaÄŸdaÅŸ demokrasiler ile ortak hiçbir yönü olmadığı aÅŸikardır" dedi.

Mısır'da 2013 Temmuz'unda yapılan darbe sonrasında siyasi kararlarla verilen toplu idam cezalarının sayısının bine vardığını, bu gidiÅŸatın tasvip edilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Bilgiç, halkın belirli bir kesimini keyfi kararlarla cezalandırarak ve baskı altına alarak toplumsal barış ve siyasi istikrarın saÄŸlanamayacağını bildirdi.

Bilgiç, Mısır'daki baskı rejiminin hukuku ve insan haklarını hiçe sayan, vicdanlara sığmayan uygulamalarının pek çok ülke ve uluslararası kuruluÅŸ tarafından da kınandığına ve son 183 idam kararının da diÄŸerleri gibi uluslararası toplumun tepkisine yol açtığına iÅŸaret etti.

"ACZ VE KOMPLEKSÄ° GÖSTERÄ°YOR"

Mısır'daki darbe yönetiminin, tepkilerini ortaya koyan birçok ülke ve uluslararası örgüt arasından Türkiye'yi kendisine yakışan bir üslupla hedef almasının, içine düÅŸtüÄŸü acz ve kompleksin derinliÄŸini gösterdiÄŸini kaydeden Bilgiç, ÅŸu ifadelere yer verdi:

"Dolayısıyla Mısır'ın yaptığı açıklamanın ciddiye alınması söz konusu deÄŸildir. Türkiye'nin gerek gücünü tarihin derinliklerinden alan görgü ve gelenekleri gerek bölge ve uluslararası camia içinde üstlendiÄŸi konum ve sorumluluklar, böylesine zavallı bir teÅŸebbüsü muhatap almasına imkan tanımamaktadır.

Kahire'deki darbeci zihniyet ne yalanlar uydurursa uydursun, Türkiye Mısırlı kardeÅŸlerimizin barış ve refahı yönündeki ilkeli tutumunu sürdürecektir. Bu çerçevede, Mısır'da demokrasiye tam anlamıyla geri dönülmesine, kardeÅŸ Mısır halkının özgür iradesinin siyasi ve toplumsal hayata tam olarak yansıtılmasına ve ülkede ancak bu ÅŸekilde kalıcı ve sürdürülebilir bir istikrar, güvenlik ve huzur ortamının saÄŸlanabileceÄŸine dair görüÅŸlerimizi yüksek sesle söylemeye devam edeceÄŸiz."

MISIR NE DEMÄ°ÅžTÄ°?

Mısır DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk DışiÅŸleri Bakanlığı, Kirdase polis karakolundaki 11 polis ile 2 sivili öldürmek, polis karakolundaki 10 kiÅŸiyi öldürmeye teÅŸebbüs etmek, tank ve araçları ateÅŸe vermek ve üzerinde silah bulundurmak" suçlarıyla yargılanan bazı Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan) mensupları hakkında Mısır yargısının verdiÄŸi idam kararıyla alakalı açıklamaları bizi ÅŸaşırtmıştır" denildi

"Mısır, Türkiye'nin açıklamalarını kınıyor" baÅŸlığıyla yayınlanan açıklamada, "DışiÅŸleri Bakanlığı, Türkiye'nin idam kararlarıyla ilgili açıklamaları ve yorumlarını görmezden gelme yoluna gitmiÅŸtir. Bu açıklamaların, yolsuzluk operasyonları ile yargı bağımsızlığına gölge düÅŸüren olayların yaÅŸandığı ve uluslararası toplumun insan haklarını açıkça ihlal etmek, barışçıl göstericileri öldürmek, gazetecileri yargılama olmaksızın tutuklamak ve sosyal paylaşım sitelerini kapatmakla suçladığı bir hükümet tarafından yapılıyor olması kınamayı gerektirmektedir" ifadelerine yer verilmiÅŸti.

"Türkiye'nin baÅŸkalarının içiÅŸlerine karışmak yerine bu ihlalleri düzeltmesi daha iyi olurdu" denilen açıklamada, "Türkiye'nin, Mısır halkının yanında yer aldığına iÅŸaret ederken, yetkililerinin Mısır halkının iradesine müdahale eden ve seçimlerini hafife alan söylemlerde bulunması gülünçtür" ifadesi kullanışmıştı.

Ä°LK TÜRKÄ°YE KINAMIÅžTI

Önceki gün Türk DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, "Mısır'da 2013 Temmuz'unda yapılan darbenin ardından mahkemelerde alınan siyasi kararlar çerçevesinde sayıları 1000'e varan toplu idam cezalarının yeni bir bölümünü oluÅŸturan 183 kiÅŸinin idam cezalarının onanmasını ÅŸiddetle kınıyoruz" denilmiÅŸti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.