Sosyal Medya

Güncel

Bank Asya S-I-F-I-R-R-LA-M-I-Åž

Tüm şifreler 9 aylık bilançoda gizli... Bilançoya göre batık krediler 2.1 milyar TL. Öz kaynakları ise 2.2 milyar TL. Yani paralel yapıya yakınlığıyla bilinen Bank Asya sıfırı tüketmiş. AKŞAM'a konuşan bilanço uzmanları, "Bu durum başlı başına bir 'ihtiyat' gereğidir" diyor.



AkÅŸam'da yer alan habere göre; HÜKÜMETE yönelik 17-25 Aralık darbe giriÅŸimlerinin ardından zora düÅŸen ve paralel yapıya yakınlığıyla bilinen Bank Asya’da ÅŸimdi de bilanço ÅŸaÅŸkınlığı yaÅŸanıyor… 

Bank Asya Genel Müdürlük binasında yoÄŸun çalışmalarını sürdüren TMSF müfettiÅŸlerinin incelemeleri dün sabah saatlerinde gelen ek müfettiÅŸ ekibinin de desteÄŸiyle geniÅŸleyerek devam etti. Öte yandan mali ÅŸubedeki uzman polislerin de büyük bir titizlikle Bank Asya'daki hareketliliÄŸi incelediÄŸi öÄŸrenildi. Kayıp evrak ve eksik belgeler üzerinde durulduÄŸu belirtilirken, araÅŸtırmanın bir diÄŸer ayağının ise bankanın 2 milyar liralık batık kredilerine yönelik olduÄŸuna dikkat çekiliyor. 

BATIK KREDÄ° ORANI %18’E FIRLADI 

Bank Asya'nın haziran sonunda 1 milyar 561 milyon liralık takipteki (batık) kredileri, 2014 yılının üçüncü çeyrek dönemine ait mali tablolarında 2 milyar 113 milyon liraya çıktı. Batık kredilerde son bir yılda yüzde 161, 2014’ün 9 aylık döneminde ise yüzde 83 artış oldu. Buna göre bankacılık sektöründe yüzde 2.9 olan takipteki kredi oranı, Bank Asya'da yüzde 17.7'ye ulaÅŸtı. 

ANALÄ°STLERÄ° BÄ°LE ÅžAÅžIRTAN RAKAM

Tam da bu noktada, Bank Asya’ya ait 9 aylık mali tabloların satır aralarına bakılması gerekiyor. 9 aylık mali verilere göre Bank Asya’nın 2,1 milyar liralık batık kredisine karşılık özkaynakları ise 2.2 milyar TL seviyesinde. Özkaynaklardan, bu batık krediler çıktığında bankanın sadece 158 milyon TL’lik kaynağı kalıyor. AKÅžAM’ın rakamları paylaÅŸtığı bilanço analistleri “Mümkün deÄŸil, bir kontrol etmemiz gerek” diyerek ÅŸaÅŸkınlıklarını aktardılar. 

KREDÄ°LER KÄ°MLERE PEÅžKEÅž ÇEKÄ°LDÄ°?

Ardından bilançodaki verilerin bu ÅŸekilde olduÄŸunu görünce ise ÅŸu yorumda bulundular: “Bu bile bankaya müdahale edilmesine bir sebeptir. Banka resmen öz kaynaklarını ‘batık krediler’ yoluyla sıfırlamış durumda.” Bu noktada üzerine gidilen konunun özkaynağı sıfırlama uÄŸruna batık kredilerin kimlere ve hangi ÅŸirketlere aktarıldığı konusu olduÄŸuna dikkat çekiliyor. Bankada devam eden incelemenin de bu doÄŸrultuda yürütüldüÄŸü tahmin ediliyor.

SEKTÖRDE DURUM NE? 

Bu arada diÄŸer bankalardaki duruma gelince… Söz konusu takipteki kredilerin özkaynaÄŸa oranı sektör ortalaması olarak aÅŸağı yukarı 6 kat ‘özkaynak lehine… ÖrneÄŸin Garanti Bankası’nın 3,3 milyar liralık takipteki alacağına karşılık, özkaynakları 26 milyar lira. Paralel yapının hedefindeki Halk Bankası’nın da 3,6 milyar lira takipte kredisi var. Buna karşın bankanın özkaynaklar toplamı 15,6 milyar lira… 

Büyük ortaklar kimler? 

Bank Asya’nın yüzde 54.05 hissesi halka açık olarak BIST'te iÅŸlem görüyor. A Grubu ortaklar içinde ise en büyük pay yüzde 4,89’la OrtadoÄŸu Tekstil’e ait. Forum Ä°nÅŸaat’ın yüzde 3,85, Osman Can Pehlivan’ın yüzde 3,11 hissesi var. Kaynak Holding’in iÅŸtiraki Sürat Basım’ın ise hissesi 2,70. Bunun dışında Banka’nın 185 ortağı var. Bazıları ÅŸunlar: Aydınlı Giyim, Mustafa Åževki Kavurmacı, Doygun Gıda, Karakaya Yedek Parça, Koçkaya Motorlu Araçlar, NegiÅŸ Giyim, Abdurrahman Çakar, Ali Yarkın, Mehmet Gülen, Ä°hsan Kalkavan.

TMSF, yönetim kurulu üyeliÄŸine kimleri atadı?

Bank Asya'nın ortaklık yapısındaki ÅŸaibeli durum nedeniyle TMSF'ye devrinin ardından, TMSF’nin atadığı yeni yönetim de belli oldu. Bankanın Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığına Mehmet Ali Ä°slamoÄŸlu, Genel MüdürlüÄŸüne ise Aydın GündoÄŸdu atandı. Bank Asya'nın Yönetim Kurulu'nda ayrıca TMSF BaÅŸkan Yardımcısı Zülfikar KanberoÄŸlu, TMSF Daire BaÅŸkanları Ä°smail Güler, Ahmet Mutlu ve Abdullah Güzeldülger'in yanı sıra Ä°dris Turan Ä°lter, Mehmet Ali Gökçe ve Bedri Sayın yer alacak. 

ORTAKLARA KARA PARA SORGUSU

Bank Asya'daki incelemede, ortakların kaynakları, dış baÄŸlantıları ve izah edilemeyen para hareketleri önemli yer tutuyor. Kara para incelemesi bunlardan biri olarak gösteriliyor. Üzerinde durulan en önemli konuların başında ise bilançodaki 2.1 milyar liralık batık kredinin kimlere, hangi ÅŸartlarda verildiÄŸi var. DiÄŸer bir deyiÅŸle halkın yatırdığı mevduatlarla kimlerin ve hangi ÅŸirketlerin finanse edildiÄŸi inceleniyor. Alınan bilgilere göre bu konularda tespit edilecek olası usulsüzlükler durumunda mali ÅŸube ekipleri düÄŸmeye basacak. Bu noktada banka ortakları, yöneticiler ve eski yönetim kurulu üyelerinin ifadesine de baÅŸvurulabileceÄŸi belirtiliyor. 

2001’de batanlar hatırlanırsa bu tedbirin önemi anlaşılır

TMSF, dün Bank Asya hisselerinin devriyle ilgili ÅŸu açıklamayı yaptı: “Zamanında gerekli tedbirler alınmadığı için, 2001 krizinde bankaların battığı, vatandaÅŸların maÄŸdur olduÄŸu ve Türkiye ekonomisinin büyük zarar gördüÄŸü hatırlanacak olursa, alınan tedbirlerin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Bankacılık Kanunu, hem Türkiye’nin yaÅŸadığı büyük bankacılık krizlerinden ders alınarak, hem de Avrupa BirliÄŸi müktesebatına uyum programının gereÄŸi olarak 2005’te yürürlüÄŸe girdi. 
Batan bankalara bir yenisinin eklenmemesi için kanunun emrettiÄŸi tedbirler alınmış ve Asya Katılım Bankası A.Åž’nin yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir." 

KATILIMDA DENEYÄ°MLÄ° EKÄ°P 

Öte yandan Bank Asya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Aydın GündoÄŸdu ilk açıklamasında "Katılım bankacılığı prensipleri konusunda hassas davranacağımızı herkesin bilmesinde fayda mülahaza ediyorum" dedi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.