Sosyal Medya

Ekonomi

İş arayanların sayısında rekor artış

TÜİK verilerine göre Türkiye'de iş arayanların sayısı bir yıl öncesine göre 5 kat artarak 1 milyon 937 binle rekor kırdı.



Türkiye,  iÅŸsizlik oranında rekor üstüne rekor kırıyor. 

Ekim 2014 rakamlarına göre iÅŸsizlik oranı yüzde 10.6’ya ulaÅŸtı. Bu da 3 milyon 95 bin kiÅŸinin iÅŸsiz olduÄŸunu ortaya koydu. Türkiye’de bir taraftan iÅŸsiz sayısı hızla artarken diÄŸer taraftan iÅŸgücünde de rekor kırılıyor. Ä°stihdam edilenlerle iÅŸsizlerin oluÅŸturduÄŸu ‘iÅŸgücü’ sayısı Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜÄ°K) verilerine göre Ekim 2014’te 29 milyon 153 bine ulaÅŸtı. Ekim 2013’te bu sayı 27 milyon 216 bin kiÅŸi idi. Yani bir yılda 1 milyon 937 bin kiÅŸi iÅŸ bulmaya çalıştı. Bu rekor çünkü çok deÄŸil sadece 1 yıl öncesinde iÅŸ arayanların sayısı sadece 435 bin kiÅŸiydi. 5 katlık bir artıştan bahsediyoruz.

BÄ°R YILDA YARIM MÄ°LYON

Peki bu neden böyle? 

Elbette iÅŸgücüne katılan kadınların bunda etkisi büyük ama bir ÅŸey daha var ki TÜÄ°K bile reddedemiyor: ‘Suriyeliler.’ 

EÄŸer ikametgahları var ise Suriyeli mülteciler de TÜÄ°K’in iÅŸsizlik hesabına dahil oluyor. Yani milliyet deÄŸil ikametgah önemli. Unutmayalım ki, son dönemde 1 milyon 517 bin Suriyeliye de ‘biyometrik kimlik’ verilerek kayıt altına alınmıştı. TÜÄ°K mevsim etkilerinden arındırılmış verilerine göre Ekim 2012’den Ekim 2013’e iÅŸgücünde artış 435 bin kiÅŸi idi. Aslında 2013 yılı boyunca bu artış 1 milyonlar seviyelerinden baÅŸlayıp yılın sonlarına doÄŸru azaldı. 2014’e gelindiÄŸinde ise iÅŸgücü artışı hız kazandı. Yılın başında 1 milyon kiÅŸi olarak artan iÅŸgücü zirveye Ekim 2014’te çıktı. Tam 1 milyon 937 bin kiÅŸi iÅŸgücüne dahil oldu. Bunun 1 milyon 358 bini istihdama dahil olurken 579 bini iÅŸsizler ordusuna katıldı. Yine iÅŸgücü artışı gibi iÅŸsiz sayısındaki artış da 2014 yılında eski yılları katlayarak gitti.

'MÄ°LLÄ°YETE BAKMIYORLAR'

Radikal'in haberine göre, iÅŸsizlik verilerindeki bu büyük deÄŸiÅŸim akla Suriyeli mültecilerin bu rakamlara etki edip etmediÄŸini getiriyor. TÜÄ°K’in Hanehalkı Ä°ÅŸgücü Verileri’ni hazırlayan uzmanı Murat KarakaÅŸ buna iliÅŸkin sorularımızı yanıtladı. KarakaÅŸ“2014 Åžubat ayından itibaren iÅŸgücü anketi metodolojisinde ciddi bazı deÄŸiÅŸikliklerimiz oldu. Kurum olarak biz bu deÄŸiÅŸiklikleri eski seri üzerinde mümkün olduÄŸunca yansıtmaya çalıştık ama bu iki dönem arasında uygulama açısından ve örnekleme açısından bir takım farklılıkların olduÄŸu unutulmamalıdır”dedi.

Suriye meselesine gelince KarakaÅŸ’ın yanıtı ÅŸöyle:

“EÄŸer bizim anket yaptığımız adreste bir yabancı ikamet ediyorsa bu kiÅŸilerle de anket yapılması kapsamımız dahilindedir. Ancak anketteki etkinin ölçüsünü ortaya koymak çok zor elbette... Ayrıca iÅŸgücünün artışında önemli bir payın daiÅŸsiz sayısının artışından kaynaklandığı görülmektedir.” Yani TÜÄ°K’in anketörleri iÅŸgücü anketine çıktıklarında anket yaptıkları kiÅŸilerin milliyetiyle ilgilenmiyor. Tek ilgilendikleri ikametleri. EÄŸer ikamet edilen adreste Suriyeli var ise ve “Ä°ÅŸ arıyorum, iÅŸ bulsam çalışırım” diyorsa hem iÅŸgücüne, hem de iÅŸsizlik sayısına dahil oluyor. TÜÄ°K de bu rakamlarda Suriyelilerin de katkısı olduÄŸunu reddedemiyor.

Ä°ÅŸgücü anketi kimi kapsıyor?

Ankette Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaÅŸayan hanelerde bulunan tüm kiÅŸiler kapsanıyor. Ankette okul, yurt, otel, çocuk yuvası, huzurevi, hastane ve hapishanede bulunanlar ile kışla ve ordu evlerinde ikamet edenler kapsanmıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.