Dünya
Ertuğrul Firkateyni'nin kasasının izi bulundu
Japon imparatoru Meiji'ye yapılan ziyaretten dönerken 1890 yılında Pasifik Okyanusu'nda 550 denizcisiyle batan Ertuğrul Firkateyninde yapılan kazı ve kurtarma çalışmalarında geminin kasasından savrulan, Japon, İngiliz ve Hong Kong'a ait altın, gümüş ve bronz paralar bulundu.
Japon imparatoru Meiji’ye yapılan ziyaretten dönerken 1890 yılında Pasifik Okyanusu’nda 550 denizcisiyle batan ErtuÄŸrul Firkateyninde yapılan kazı ve kurtarma çalışmalarında geminin kasasından savrulan, Japon, Ä°ngiliz ve Hong Kong’a ait altın, gümüÅŸ ve bronz paralar bulundu.
DHA'nın haberine göre, 20 metre derinliÄŸindeki bir maÄŸarada ve baÅŸka bir batığın bulunmadığı bölgede bulunan paralar, sergilenmek üzere Kushimoto kentindeki Türk Müzesi yetkililerine teslim edildi. Kasanın bulunması için su altında çalışmaların sürdüÄŸü bildirildi.
Pasifik Okyanusu’nda batan ErtuÄŸrul Firkateyninde 6 yıl önce baÅŸlayan kazı ve kurtarma çalışmalarında bulunan yeni eserler heyecan doÄŸurdu. ErtuÄŸrul Firkateyni BaÅŸkanı Tufan Turanlı’nın öncülüÄŸündeki kazı çalışmaları sekiz Japon dalgıç, Ä°spanyol arkeolog ve ABD’li bilim adamlarının yer aldığı bir ekip tarafından 19 Ocak’ta tekrar baÅŸladı.
100 METRE AÇIKTA ARANIYOR
Mersin Deniz Ticaret Odası’nın ana sponsorluÄŸunu ve Türk Hava Yolları’nın ulaşım sponsorluÄŸunu yaptığı Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’nün tarafından hazırlanan proje kapsamında kazı ve kurtarma çalışmaları, sahilden 100 metre açıkta ve 20 ila 40 metre derinlik arasında yürütüldüÄŸü belirtildi. Çalışmalar sırasında 20 metre derinliÄŸindeki bir maÄŸarada ErtuÄŸrul’un kasasına ait altın, gümüÅŸ ve bronz paralar bulundu. Daha önceden de Osmanlı altın paralarının bulunduÄŸu belirtildi.
Kasaya ait olduÄŸu sanılan kilit parçaları ile bulunan paralar belgelenip korumaya alındı. Ayrıca firkateyne ve denizcilere ait 264 kalıntının daha gün yüzüne çıkartıldığı belirtildi. ErtuÄŸrul AraÅŸtırma Merkezi’nde konservasyon ve restorasyon çalışmalarının sürdüÄŸü, yeni eserlerin önceki eserlerle birlikte Kushimoto’daki Türk Müzesi’nde sergileneceÄŸi kaydedildi.
ÅžU ANA KADAR 7 BÄ°N 550 ESER KURTARILDI
Kazı baÅŸkanı Turanlı, "Çalışmalar ErtuÄŸrul kalıntılarının nispeten daha iyi korunmuÅŸ olduÄŸu ’maÄŸara’ olarak adlandırılan büyük bir kayanın altında sualtı çökmesiyle oluÅŸan bölgede yoÄŸunlaşıyor. 2008-2010 tarihleri arasında da araÅŸtırmacıların çalıştığı maÄŸarada bulunan eserler, yörede devamlı esen fırtına ve tayfunlardan oldukça iyi korunmuÅŸ durumda.
12-17 metre arasında deÄŸiÅŸen nispeten sığ derinlikte olan ErtuÄŸrul Firkateyni kalıntıları yörede esen fırtınalardan devamlı zarar görmekte. Gerek ÅŸiddetli kazanın, gerekse battığı yerdeki devamlı fırtına ve deniz hareketleriyle ErtuÄŸrul’dan kalan sınırlı malzeme her geçen gün yok olmakta. Bu eserlerin yok olmasıyla ErtuÄŸrul ÅŸehitlerinin anıları da ortadan kayboluyor. Projeye baÅŸladığımız 2007 yılından beri 7550 eseri kurtardık, konservasyonunu gerçekleÅŸtirdik. Geminin bulunduÄŸu Kushimoto kentindeki Türk Müzesi yetkililerine teslim ettik" dedi.
OSMANLI PARASI OLMAMASI NORMAL
Kazı baÅŸkanı Turanlı, "Daha öncede deÄŸerli altın ve gümüÅŸ paraların çıktığı bölgede; üç gün önce 1889 yılına ait deÄŸerli gümüÅŸ Meiji Yen’ine ulaÅŸtık. AraÅŸtırmacıların ve Japon uzmanların ilgisini çekti. YoÄŸun olarak aynı noktadan Ä°ngiliz, Japon, Hong Kong parası çıkarken, Osmanlı parası çıkmamasını ilk önce yadırgamıştık. Fakat biraz düÅŸününce bunun son derece normal olduÄŸuna kanaat getirdim. Bugün bile yurt dışına çıkan herhangi bir ülke vatandaşı yanında kendi ülkesinin parasını deÄŸil, ziyaret edeceÄŸi ülkenin parasını veya o gün kabul gören para birimini taşımayı tercih eder. Bugün nasıl ABD doları uluslararası raÄŸbet gören bir para birimi ise 19’uncu yüzyıl sonlarında raÄŸbette olan para ise Ä°ngilizlerin altınıydı.
PARA KADAR DEÄžERLÄ° ESERLER MUHAFAZA EDÄ°LÄ°R
Haliyle ErtuÄŸrul’un Ä°ngiliz altını ve ziyaret etmekte olduÄŸu Japonya ve Hong Kong paralarını kasasında bulundurması doÄŸaldır. BulduÄŸumuz para kasasının kilidi olabilecek malzeme yani metali; kaliteli ve her türlü etkene bilhassa denize dayanıklı olduÄŸu kesin. Danıştığımız bir uzman bunun en güçlü ve üstün metallerden yapılmış bir kilit aksamı olabileceÄŸi görüÅŸünde.
Bu nedenle bütün paraların bu maÄŸaranın içerisinde bulmamız nedeniyle, geminin kasasının da buralarda bir yerde olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Acaba ErtuÄŸrul’un kasasını mı bulduk diye açıkçası heyecanlanıyorum. Daha fazla para bulmak beni heyecanlandıran konu deÄŸil. Kasalar para kadar diÄŸer kıymetli eserlerin muhafaza edilmesinde kullanılır. Belki de ErtuÄŸrul’un son günlerine ÅŸehit denizcilere ait bir kalıntı veya belgeye rastlayabilir miyiz düÅŸüncesindeyiz. Su altında ve araÅŸtırma merkezindeki çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Henüz yorum yapılmamış.