Sosyal Medya

Genel

'Kanseri yenmek imkânsız değil'

Bugün 4 Şubat Dünya Kanser günü. Her yıl 14 milyon kansere yakalanıyor ve 8 milyon kişi kanserden dolayı ölüyor. Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Profesör Tezer Kutluk “Önlemler alınırsa bunun 3-4 milyonunu önlemek mümkün. Bu yılki sloganımız 'İmkânsız değil'. Yani kanseri yenmek imkânsız değil” diyor.



Türkiye’de ölüm nedenleri arasında kansere baÄŸlı ölümler, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada. Kanserin 20 yıl sonra birinci sıraya yerleÅŸeceÄŸi ön görülüyor.

Her yıl yaklaşık 97 bin erkek, 62 bin kadın kansere yakalanıyor. Bu da toplamda 159 bin kişi demek.

Türkiye’de kanser artışının nedenleri:

• DoÄŸumda beklenen yaÅŸam süresi uzaması ve toplumun yaÅŸlanması

• Tütün ve tütün mamullerinin tüketiminin artması

• Obezite salgını

• Çevresel ve mesleki faktörler

 

Akciğer kanseri aşıları üzerindeki araştırmalar sürüyor [Fotoğraf: Shutterstock]
AkciÄŸer kanseri aşıları üzerindeki araÅŸtırmalar sürüyor [FotoÄŸraf: Shutterstock]
 

 

“Ä°mkansız deÄŸil”

Slogan, kanserle mücadele kapsamında yürütülen kampanyanın bu yılki sloganı. Dünya Kanser Kontrol Örgütü BaÅŸkanı Profesör Tezer Kutluk, kanserin tedavi edilebilir bir hastalık sınıfına yavaÅŸ yavaÅŸ girdiÄŸine dikkat çekiyor. Profesör Kutluk’a göre, kansere karşı mücadele artık imkânsız deÄŸil. Hayat felsefesi olarak da yorumlanabilecek, dört husus var dikkat edilmesi gereken.

SaÄŸlıklı yaÅŸamayı seçmek, erken tanı saÄŸlamak, herkes için tedavi ve yaÅŸam kalitesi. Ä°ÅŸte bu dört ayak üzerine kuruyor, Profesör Tezer Kutluk kansere karşı açılan savaşı.

“SaÄŸlıklı yaÅŸamayı seçmek demek, tütünden uzak durmak, fazla kilolardan kurtulmak, sportif aktiviteyi arttırmak demektir. Bunları gerçekleÅŸtirdiÄŸiniz ölçüde kanserden 3’te 1 oranında korunabiliyoruz. Erken tanı hayat kurtaran bir etken. Tedavinin baÅŸarıya ulaÅŸmasını güçlendiriyor. Biliyorsunuz; meme, rahim aÄŸzı ve kalın bağırsak kanserleri taramalar iÅŸe yarıyor, hayat kurtarıyor. Yeter ki itina gösterelim.”

 

 
Prof. Tezer Kutluk'un branşı çocuk onkolojisi. Kutluk, Hacettepe Üniversitesi öÄŸretim üyesi.

 

“Herkes için tedavi”

Kanser Kontrol Örgütü BaÅŸkanı Profesör Tezer Kutluk, dünyayı eÅŸitsizlikler ülkesi olarak tanımlıyor ve Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün 2025 yılı için koyduÄŸu hedefi anımsatıyor. Örgüt, saÄŸlık hizmetine eriÅŸimin dünya genelinde yüzde 80’e çıkartılmasını hedefliyor. Türkiye için yaptığı vurgu da genel saÄŸlık sigortası uygulaması. Kutluk, bu kapsamda Türkiye’de saÄŸlığa eriÅŸimini kolaylaÅŸtırma anlamında ciddi adımlar atıldığı görüÅŸünde.

Türkiye’de en çok görülen kanser türlerine bakacak olursak kadınlarda; meme, troid, kalın bağırsak kanserleri il üç sırasında. Erkeklerde de prostat, akciÄŸer ve gırtlak kanserleri.

 

Çocuk kanserlerinin özelliklerinden biri, çok hızlı çoÄŸalan ve büyüyen kanserler olmaları.
[FotoÄŸraf:Mustafa DeÄŸirmenci/ Al Jazeera Türk]

 

Çocuklarda kanser

Her yıl 1 milyon çocuktan 120'sinde kanser geliÅŸiyor. Çocukluk çağı kanserleri en sık ilk 5 yaÅŸta ve 10-15 yaÅŸ döneminde ortaya çıkıyor. Çocuklarda kanser, eriÅŸkinlere oranla 100 kat daha az görülüyor.

Türkiye'de ve dünyada çocukluk çağında görülen kanserlerin yüzde 30'unu lösemi oluÅŸturuyor. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’nın verilerine göre geri kalan yüzde 70’lik dilimde lenfoma gibi bezi kanserleri yer alıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.