Coğrafyamız
Esed Güçlerinden Varil ve Vakum Bombalı Saldırı
Esed güçlerinin, Şam, İdlib ve Dera'da varil ve vakum bombasıyla düzenlediği saldırılarda 44 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.
Suriye Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (SNHR) tarafından yapılan açıklamada, Esed güçlerine ait savaÅŸ uçağının direniÅŸçilerin kontrolündeki Dera'nın Casim beldesine düzenlediÄŸi saldırılarda 17 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi ve onlarca kiÅŸinin yaralandığı belirtildi.
Rejim helikopterlerinin, direniÅŸçilerin denetimindeki Ä°dlib'in Han Åžeyhun ilçesindeki sanayi bölgesini varil bombasıyla bombalaması sonucu 17 kiÅŸinin öldüÄŸü, 25 kiÅŸinin yaralandığı kaydedilen açıklamada ayrıca, Esed ordusunun baÅŸkent Åžam'ın DoÄŸu Guta bölgesi ile Duma ilçesinde yerleÅŸim yerlerini "vakum bombasıyla" bombaladığı ve 10 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi, 75 kiÅŸinin yaralandığı ifade edildi.
Bu arada Duma'da, yerel aktivist Yusuf Bustani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed güçlerine ait savaÅŸ uçağının Duma'da yerleÅŸim yerini bombalamasında çok sayıda binanın yıkıldığını, onlarca iÅŸ yeri, ev ve aracın kullanılamaz hale geldiÄŸini söyledi.
Saldırıda yaralananların bölgedeki sahra hastanelerine kaldırıldığını ifade eden Bustani, "Sivil savunma ekipleri çok sayıda ölü ve yaralıyı yıkılan evlerin enkazından çıkardı. Yaralılar ambulanslarla ilçedeki sahra hastanelerine kaldırıldı. Ölü ve yaralılar arasında kadın ve çocuklar da vardı" dedi.
"Saldırı yerinde can pazarı yaÅŸandı. Halk çocuklarını alarak bölgeden kaçmaya baÅŸladı" ifadesini kullanan Bustani, sözlerini ÅŸöyle sürdürüldü:
"Rejimin hava saldırısında yıkılan binalar cadde ve yolları kapattı. Bundan dolayı yaralılar güçlükle hastanelere yetiÅŸtirildi. Sivil savunma ekipleri yıkılan binaların enkazında ölü ve yaralıların olup olmadığına iliÅŸkin araÅŸtırmalarına devam ediyor. Ölü sayısının yükselmesinden endiÅŸe ediyor. Rejim Duma'da 9 farklı noktayı bombaladı. Bu nedenle Duma'da ölü sayısının yükselmesinden endiÅŸe ediyor."
Esed rejimi, Mart 2011’de baÅŸlayan Suriye halkının isyanına silahla müdahale ederek ülkeyi iç savaÅŸa sürüklemiÅŸti.
4 yıl geçmesine raÄŸmen Esed rejimi Ä°ran, Hizbullah ve Rusya’nın destekleriyle hâlâ ayakta. Ülkede devam eden çatışmalar ve iç savaÅŸta ülkedeki insani durum her geçen gün daha da kötüleÅŸiyor.
200 binden fazla insanın hayatını kaybettiÄŸi Suriye'den ayrılmak zorunda kalan sığınmacılar büyük oranda Lübnan, Irak, Ürdün ve Türkiye gibi komÅŸu ülkelerde yaşıyor.
BM verileri, Mart 2011’den bu yana 3 milyondan fazla insanın Suriye'yi terk ettiÄŸini gösteriyor. Ancak Lübnan'daki bir milyon 140 bin, Ürdün'deki 630 bin ve Türkiye'deki bir milyon 600 bin Suriyeli mülteci dikkate alındığında bu sayının çok daha fazla olduÄŸu düÅŸünülüyor.
HAKSÖZ HABER
Henüz yorum yapılmamış.