Sosyal Medya

Coğrafyamız

Maliki: Halk isterse dönerim

Irak eski Başbakanı Nuri Maliki, Başbakan olmak gibi bir amacının olmadığını ancak halk kendisini seçmek isterse bunu reddetmeyeceğini söyledi.



Irak'ın eski BaÅŸbakanı ve mevcut CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Nuri Maliki, Associated Press'e verdiÄŸi mülakatta, baÅŸbakanlık görevine dönüÅŸ gibi bir niyetinin olmadığı açıkladı.

Ancak Maliki buna raÄŸmen açık bir kapı bırakarak halkın kendisini yeniden baÅŸbakan olarak görmek istemesi durumununda bu görevi reddetmeyeceÄŸini belirtti.

Maliki'nin son zamanlarda yerel medyada sık sık yer alması ve geçtiÄŸimiz Kasım ayında da Ä°ran'a gidip dini lider Ali Hamaney'le görüÅŸmesi eski aktif siyasi pozisyonuna yeniden dönmek istediÄŸi yorumlarına sebep olmuÅŸtu.

Maliki bu iddiaları yalanlayarak, "EÄŸer Irak halkı beni seçmek isterse, bunu reddetmem, ancak kiÅŸisel olarak fikrimi sorarsanız BaÅŸbakan olmak gibi bir amacım yok" dedi. Maliki daha önceki baÅŸbakanlık görevini kastederek, "BaÅŸbakan olmaya istekli deÄŸildim, ama bu görev benim omuzlarıma yüklenince bu çaÄŸrıya kayıtsız kalmadım" ifadelerini kullandı. 

'Yolsuzluk ABD'de bile var'

Maliki'nin baÅŸbakanlık görevini bırakmasının ardından hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiası ortaya atılmıştı. Irak ordusundaki yolsuzluk iddialarına da cevap veren Maliki, "Irak'ta yolsuzluk var, ancak bölgede de, hatta ABD'de bile var. Irak ordusundaki asıl problem askerlerin mezhepsel olarak bölünmüÅŸ ve kışkırtılmış olması" diye konuÅŸtu.

Maliki, "Yolsuzluk bir meseledir, ancak Irak ordusunun DAİŞ (IŞİD) ile olan savaşında başarılı olmasına engel olacak bir mesele değildir" dedi.

Tahran'da Hamaney'le görüÅŸmüÅŸtü

Maliki, Kasım ayında Ä°ran'ı ziyaret etmiÅŸ ve Ä°ran'da dini lider Ayetullah Ali Hamaney'le görüÅŸmüÅŸtü. 

Hamaney, Maliki’nin baÅŸbakanlıktan kendi isteÄŸi ile ayrılmasını överek bu adımının "ülkede yaÅŸanacak karışıklığın önüne geçtiÄŸini" savumuÅŸ, ülkede kurulan Haydar Ä°badi Hükümeti'ni desteklemesini de övmüÅŸtü.

Nuri Maliki de "ülkesine desteÄŸinden" dolayı Ä°ran'ın dini lideri Hamaney'e teÅŸekkür etmiÅŸti.

'Hayalet askerlere 1 milyar dolar'

Irak parlamentosunun Yolsuzlukları AraÅŸtırma Komisyonu üyesi MiÅŸan Cuburi, Aralık ayı baÅŸlarında Irak'ta yayın yapan Sumeriye televizyonuna verdiÄŸi mülakatta, 23 bin ‘hayalet’ emekli askerin tespit edildiÄŸini ve bu askerlere beÅŸ yıldan beri ödenen emeklilik maaÅŸlarının tutarının 1 milyar dolar civarında olduÄŸunu söylemiÅŸti.

El Arabiya Koalisyonu’nun üyesi Sünni Milletvekili Cuburi, ‘hayalet' emekli askerlerle ilgili elinde çok ciddi bir dosya bulunduÄŸunu söyledi. Cuburi bu konuda bilgi almak için Maliye Bakanı'nı parlamentoya davet etmek zorunda kalacağını, hatta gerekirse bu daveti bir soruÅŸturmaya dönüÅŸtüreceÄŸini belirtti. 

Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi 30 Kasım’da Savunma Bakanlığı bünyesinde 50 hayalet asker tespit edildiÄŸini açıklamıştı. Ancak Cuburi'ye göre bu rakam çok daha yüksek.

Irak ordusuyla ilgili tartışmalar 10 Haziran'da IŞİD'in Musul'u kısa bir sürede ele geçirmesiyle baÅŸladı. Amerikan model zırhlı araçlar ve silahlarla donatılmış 30 bin asker üniformalarını bile giymeden, IŞİD girer girmez Musul'dan kaçmıştı. Irak ordusundaki yolsuzluklar IŞİD'le mücadelede kapsayıcı hükümet ve orduda reform isteyen ABD'yi de rahatsız etmiÅŸti. Washington'ın çaÄŸrısının ardından Ä°badi hükümeti, çok sayıda komutanı görevden almıştı. 

'Mezhepçi ve ayrılıkçı politikalar' 

Irak'ta Sünniler ve Kürtler tarafından mezhepçi ve ayrlıkçı politikalar izlediÄŸi gerekçesiyle ağır biçimde eleÅŸtirilen eski baÅŸbakan Nuri Maliki, IŞİD'in 10 Haziran'da baÅŸlayan ilerleyiÅŸinin ardından ABD ve Ä°ran'ın da ayrılması yolunda mesaj vermesi üzerine görevini bırakmış, yerine geçen bir diÄŸer Åžii siyasetçi Haydar Ä°badi yeni hükümeti kurmuÅŸtu.

Maliki de CumhurbaÅŸkanlığı Yardımcılığı görevine getirildi.

Tahran yönetimi 2006'dan AÄŸustos 2014'e kadar ülkeyi yöneten Nuri Maliki'ye büyük destek vermiÅŸti.

Ä°badi Hükümeti de olumlu mesajlar vermesine raÄŸmen özellikle Sünnilere karşı ayrımcı politikalara son verilmesi için somut bir adım atmış deÄŸil.

AJANSLAR 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.