Sosyal Medya

Dünya

Tsipras: Türkiye'nin politikalarına uymayın

Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Kıbrıslı Türklere Türkiye’nin politikalarına uymamaları çağrısında bulundu.



Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni ziyaret eden Tsipras, Rum meclisinde yaptığı konuÅŸmada Kıbrıslı Türklere Türkiye’nin politikalarına uymamaları çaÄŸrısında bulundu. Tsipras buna raÄŸmen, Ankara ile diplomatik kanalların açık tutulması gerektiÄŸi görüÅŸünü dile getirdi.

Atina’nın Ada’da  “oldubittileri” kabul etmediÄŸinin altını çizen Tsipras, Helenizm tarihinin ve gelecekle ilgili mücadelenin Yunanlar ile Rumları birleÅŸtirdiÄŸini ifade etti. Tsipras, “Yunanistan’ın ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin güvenliÄŸi ve uluslararası alandaki yerleri Kıbrıs sorununun çözümüyle baÄŸlantılıdır. Atina oldubittileri kabul etmiyor” dedi.

Tsipras, Yunanistan’ın Kıbrıs’ta iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm sürecini desteklediÄŸini belirterek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varlığını tanımayan Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik hiçbir biçimde uluslararası konferans kabul etmediÄŸini kaydetti.

Türklerle de buluÅŸtu

Tsipras ziyarette iki taraftan sivil toplum kuruluÅŸu temsilcileriyle de bir araya geldi. Toplantıya, Feminist Atölye adına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden LefkoÅŸa Milletvekili DoÄŸuÅŸ Derya, MaÄŸusa Ä°nisiyatifi’nden Dr. Okan DaÄŸlı, Federal Ä°nisiyatif’ten Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, Tarihsel Diyalog ve AraÅŸtırma DerneÄŸi’nden Meltem Onurkan ve Semavi ve Cinsiyet EÅŸitliÄŸi örgütünden Doç. Dr. Biran Mertan katıldı.

 Türk sivil örgüt temsilcileri, görüÅŸme sonunda gazetecilere yaptıkları açıklamada, Tsipras’ın kendilerine 40 yıldır süren Kıbrıs sorununun artık çözülmesi gerektiÄŸini söylediÄŸini kaydetti.

Kıbrıs’ta Yunan bir baÅŸbakanla ilk kez görüÅŸtüklerini, bunun sembolik bir anlamı bulunduÄŸunu ifade eden örgüt temsilcileri, Tsipras’ı KKTC'ye davet ettiklerini de belirttiler.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.