Sosyal Medya

Genel

Başınız ağrıyorsa bu belirtilere dikkat!

Beyin tümörü, menenjit, kafa travması ve beyin damar hastalıklarında önemsenmeyen bir baş ağrısı veya hayati tehlikeye yol açabileceğini söyleyen uzmanlar baş ağrısının sıklık, şiddet ve karakterinde ki değişimin ciddiye alınması gerektiğini belirtti.



Yüksek ses, uykusuzluk, soÄŸukta ya da sıcakta kalma, hava durumu ve kiÅŸinin aç durması gibi birçok nedenin geçici baÅŸ aÄŸrısına neden olduÄŸunu belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Terzi, "KiÅŸide daha önce yaÅŸamadığı kadar ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrısı bulguları varsa mutlaka beyin görüntülemeden yararlanmalıdır" dedi.

Kafa travması

Tıbbi kontrolde baÅŸ aÄŸrısına neden olan tümör tespit edilebileceÄŸini dile getiren Terzi, "Tümörün yerleÅŸim yeri, sayısı, boyutları baÅŸ aÄŸrısının varlığı ve özellikleriyle iliÅŸkili olabilmektedir. BaÅŸ aÄŸrısı, yaÅŸam kalitesini olumsuz etkileyen önemli klinik tablolardan biridir. Migrene benzer baÅŸ aÄŸrısı, hayati tehlike beklenen bir tablo deÄŸildir ancak beyin tümörü, menenjit, kafa travması ve beyin damar hastalıklarında önemsenmeyen bir baÅŸ aÄŸrısI veya hayati tehlikeye yol açabilmektedir" diye konuÅŸtu.

Her baş ağrısında ağrı kesici kullanmayın

Terzi, tanısı konulmayan küçük bir baÅŸ aÄŸrısında dahi herhangi bir aÄŸrı kesicinin çok fazla veya gereksiz yere kullanıldığını dile getirdi.

Her baÅŸ aÄŸrısında aÄŸrı kesicisi kullanılmaması gerektiÄŸini aktaran Terzi, "Ana amaç, aÄŸrının ÅŸiddetinin ve sıklık derecesinin azaltılmasıdır. Bu amaçla daha çok aÄŸrı kesici özelliÄŸi olmayan tedaviler ve egzersizler belirli sürelerle yapılabilir. Yüksek ses, uykusuzluk, soÄŸukta ya da sıcakta kalma ve hava durumu gibi nedenlere baÄŸlı baÅŸ aÄŸrılarında ilaç tedavisi önerilmemektedir. Öte yandan, klinik tablonun dışında tanı konulmadan kullanılan aÄŸrı kesiciler baÅŸ aÄŸrısının geçme süresini daha da uzatabilmektedir" ifadelerini kullandı. Hastanın tedavisi açısından baÅŸ aÄŸrısı tanısının ve aÄŸrının özelliklerinin belirlenmesinin önemli olduÄŸunu vurgulayan Terzi, ÅŸunları kaydetti:"Hastaların baÅŸ aÄŸrısı öyküsünün iyi alınması ve hekim tarafından yeterli süre dinlenmesi gereklidir. Ayrıntılı nörolojik muayenelerinin yapılması, baÅŸ aÄŸrısı tanısında en önemli unsurdur. Hastalar tanı alıp uygun tedavileri planlandıktan sonra belirli aralıklarla kontrollere çaÄŸrılmaktadır. BaÅŸ aÄŸrısı, tedavi sürecinde kontrollerin düzenli yapılması önem taşımaktadır. Hastalar tedavi sürecinde baÅŸ aÄŸrısı ÅŸikayetlerini yaÅŸayabilir. Böyle bir süreçte her baÅŸ aÄŸrısında doktora baÅŸvurmak gerekmemektedir. Ayrıca kiÅŸide baÅŸ aÄŸrısına baÄŸlı güçsüzlük varsa mutlaka doktora baÅŸvurmalıdır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.